Notat

 

 

 

Dato

J.nr.

Sagsbeh.

Org. enhed

:

:

:

:

16. december 2005

121-7

-

3. Kontor

Notat om udtrykket ”omkostningseffektivitet” – jf. mundtligt spørgsmål stillet under samråd i Det Energipolitiske Udvalg den 23. november 2005 om Rådsmøde (energidelen) den 1. december 2005

I forbindelse med ovenstående samråd rejstes der under debatten spørgsmål ved, hvad regeringen forstår ved udtrykket ”omkostningseffektivitet” i relation til udtrykkets anvendelse i samlenotat oversendt til Udvalget forud for samrådet.

Regeringen mener, at man skal vælge de løsninger, der er mest omkostningseffektive. Det betyder konkret, at miljømålsætninger søges opfyldt på den billigst mulige måde ud fra en vurdering af de samlede omkostninger og fordele ved hvert af de forskellige mulige tiltag. Det er forudsætningen for, at vi på længere sigt kan opfylde mere ambitiøse miljømål, uden at omkostningerne bliver urimelige – altså at vi kan få mest miljø for pengene.

Det er til det formål, at vi har opstillet et pejlemærke for omkostningerne netto for fordelene ved tiltag til opfyldelse af vores klimapolitiske forpligtelser. I vurderingerne af de samlede nettoomkostninger ved et klimapolitisk tiltag skal de afledte virkninger på andre forhold som miljøet i øvrigt, energiforsyningssikkerhed, teknologiudvikling osv. selvfølgelig indgå.

Når vi herhjemme skal tage stilling til at erstatte konventionelle teknologier med vedvarende energiteknologier, bør udbygning med vedvarende energi altså ikke ske i et hurtigere tempo, end at fordelene for de enkelte teknologier samlet set står mål med omkostningerne.