Den 16. maj 2006

 

 

 

Notat

om økonomigruppens arbejdsopgaver

 

Økonomigruppens opgave er i nært samarbejde med udvalgssekretærerne at informere Folketingets fagudvalg og medlemmerne om aktuelle økonomiske problemstillinger af særlig vigtighed og relevans. Det skal ses som supplement til den information fagudvalgene i øvrigt er i besiddelse af.

 

Mere konkret er arbejdsopgaverne løbende at udarbejde notater, kortere analyser, resuméer af økonomiske rapporter og informationsmateriale m.v. om danske og internationale økonomiske problemstillinger. Økonomigruppens opgaver kan således sammenlignes med EU-Konsulenten, der udarbejder EU-noter (interne notater) og Info-noter (offentlige notater) om f.eks. EU-Traktaterne og EU-lovgivningen (direktiver, forordninger m.v.) og andre analyser vedrørende EU med det formål at belyse sagerne for Folketingets medlemmer.

 

Hovedopgaverne for økonomigruppen vil være at sammenstille, bearbejde og forklare publikationer og resultater andre interessenter har udgivet. Om der er tale om beskrivelse eller analyse vil afhænge af opgavens art. Nogle publikationer m.v. kan være så komplicerede, at det kræver en nærmere analyse at beskrive dem korrekt og upolitisk. Et eksempel kunne være Velfærdskommissionens rapport.

 

Endvidere kan selvstændige analyser eventuelt med vurderinger komme på tale i et mindre omfang. Her gælder dog som hovedregel, at før analysen laves, skal projektet være forhåndsgodkendt af formanden/fagudvalget, så der er opbakning til projektet.

 

Generelt gælder, at det må være op til det enkelte fagudvalg selv at bestemme omfanget og behovet for økonomigruppens arbejde vel og mærke inden for rammerne af gruppens ressourcer, og de rammer Folketinget afstikker for arbejdet.

 

Økonomigruppen kan i relevante sammenhænge bruge sin viden om makroøkonomiske modeller, så den bedre kan sammenstille og forklare relevante notater og publikationer udarbejdet af andre interessenter. Flere og flere notater og publikationer m.v. af betydning for det parlamentariske arbejde indeholder modelberegninger, som kun kan forklares, hvis man selv har et vist kendskab til økonomiske modeller. Det er dog ikke hensigten, at økonomigruppen selv skal udarbejde analyser på basis af makroøkonomiske modeller som f.eks. ADAM.

 

Økonomigruppen består af Chefkonsulent Niels Hoffmeyer (3602) og en netop ansat økonom Flemming Dengsø Nielsen (3601) (midlertidig for to år) samt en polit. studerende Daria Krivonos (3337).