Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

 

Svar pÃ¥:                                                                   [email protected]  - 40 11 68 33

Transport og Energiminister                                   Dato: 9. maj 2006

Flemming Hansen's brev                                             

Dato 5. maj – J.nr. 004-463

 

Vi har modtaget Ministerens svar d. 8. maj og vil gerne besvare dette inden mødet i Energipolitisk Udvalg i morgen den 10. maj.

 

Af svaret kan vi forstå, at også Ministeren er blevet forvirret af alle de ”modes” et apparat kan befinde sig i. Vi har selv været forvirrede og har via internettet forsøgt at finde nogle definitioner på de forskellige ”modes”.

 

Vi har fundet en rimelig forklaring på de forskellige ”modes” i rapporten:

“Off mode power consumption: the most hidden part of standby losses – An analysis of German households.“

Af: Clemens Cremer and Ulla Böde, Fraunhofer Institute Systems and Innovation Research.

( http://www.eceee.org/library_links/proceedings/2001/pdf2001/panel4/01p4_4_088px.pdf )

 

I rapporten er der en tabel, som klart definerer de forskellige ”modes”:

 

 

For at sikre at vi har samme forståelse af, hvad begreberne dækker over, oversætter vi tabellens hovedbegreber til dansk:

 

Mode

Definition

Standard operation

Apparatet udfører sin funktion.

Ready-mode, standby-mode og sleep-mode

Apparatet er mere eller mindre klar til at udføre sin funktion.

 

Off-mode

Apparatet udfører INGEN funktion, MEN bruger energi.

Off

Apparatet udfører ingen funktion og bruger ikke energi.

 

Differentieringen mellem standby-mode og off-mode er yderst relevant, idet et apparat i off-mode på ingen måde tilbyder forbrugeren nogen funktionalitet. Strømforbruget i off-mode forekommer udelukkende, fordi producenterne anvender uhensigtsmæssige løsninger, der er billigere i produktion.

 

Af Ministerens svar til os af 5. maj 2006 j.nr: 004-463 fremgår:

 

”I den danske standby indsats er der fokus på at reducere Off-mode forbruget til et minimum frem for på helt at fjerne det. Det skyldes blandt andet, at et krav om helt at eliminere Off-mode forbruget for nogle apparaters vedkommende vil gå ud over deres funktionalitet. Selv med en afbryder vil forbruget ikke blive fjernet helt, for mange vil stadig kun slukke for f.eks. TV-apparatet på fjernbetjeningen og ikke bruge apparatets afbryder.”

 

Dette svar skyldes helt klart, at Ministeren er blevet ramt af den begrebsforvirring der hersker indenfor de forskellige ”modes”. Som det tydeligt fremgår af den forud beskrevne tabel, yder et apparat i Off-mode ikke nogen som helst funktion, men apparatet bruger alligevel energi.

At mange vælger kun at slukke på fjernbetjeningen og derved bringer apparaterne i standby-mode, har ikke noget med Strømstrømernes mission at gøre.

Vi er enige i, at standby-forbruget skal sættes ned til et absolut minimum og er meget glade for det arbejde, der bliver gjort på dette område, men vi er helt uenige i at off-mode forbruget skal opretholdes.

 

Strømstrømerne arbejder med at få overblik over de apparater, som er fejlkonstrueret, så de bruger strøm i off-mode; og på længere sigt at forhindre dette off-mode-forbrug. Vore og Energistyrelsens undersøgelser viser med al tydelighed, at forbruget i off-mode er meget stort og højst sandsynligt overgår det vore værste antagelser.

Af Ministerens svar til os i brevet af 19. december 2005 – j. nr: 004-350 til Energipolitisk udvalg fremgår det tydeligt, at dette forbrug i Danmark i hvert fald ligger på 100 – 200 GWh/år:


”Husholdningernes samlede standby-forbrug i Danmark vurderes at udgøre knap 1000 GWh eller omkring 10% af husholdningernes elforbrug til apparater. Energistyrelsen vurderer, at omkring 10-12% af standby-forbruget, svarende til 100-200 GWh, anvendes i off-mode.

Med venlig hilsen

Flemming Hansen”

 

Hver måned kommer der nye produkter på markedet med strømforbrug i off-mode. Det gælder f.eks. alt inden for møbler (elevationssenge, hæve/sænke-borde) og som noget af det seneste nye bugner markedet med DAB-radioer. De bliver solgt i titusindevis og bruger 7-10 W, når de er slukket – dvs. i off-mode, hvor forbrugeren har slukket på kontakten på apparatet.

 

Dette forbrug kan i fremtiden fjernes med et politisk indgreb, vel og mærke uden at det får en negativ betydning for forbrugerne. Vi ønsker en lovændring, der kræver at apparater, der produceres i eller importeres til Danmark, ikke bruger strøm i off-mode.

Dette politiske indgreb vil derimod medvirke til, at vi kan nedsætte vores CO2 udslip markant. Som sidegevinst vil vi samtidig få, at apparater i off-mode forbliver kolde og ikke kan fremkalde brand ved varme eller kortslutning.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

På vegne af Strømstrømerne.

 

 

Lars Campradt                                                            

[email protected]  - 40 11 68 33