NOTAT

 

 

 

 

 

 

 


4. april 2006

j.nr. 020210/20006-0020

ref. hc

Energiforsyningsområdet

 

Side 1/2


Vedr. ansøgning om forhøjet pristillæg til VE-elektriciet – rapsolie-motor.

Energistyrelsen har modtaget en ansøgning fra Østermose BioEnergi I/S i Ikast om forhøjet pristillæg til elektricitet fra et rapsoliefyret motoranlæg. Inden Energistyrelsen træffer sin afgørelse, skal denne forelægges for Energipolitisk udvalg, jf. elforsyningslovens § 57, stk. 7.

Det forhøjede pristillæg ydes til elektricitet fra nye VE- anlæg, som anvender energikilder eller teknologier af væsentlig betydning for den fremtidige VE-udnyttelse. Tillægget og elmarkedsprisen udgør i alt 60 øre pr. kWh i 10 år og 40 øre pr. kWh i de næste 10 år, jf. elforsyningslovens § 57, stk. 4, nr. 2. Alternativet er et pristillæg på 10 øre pr. kWh i 20 år.

Ansøgningen: Sagen drejer sig om et planlagt motordrevet kraftvarmeanlæg. Motoren skal være en standard dieselmotor, som konverteres til at anvende koldpresset rapsolie. Anlægget skal levere procesvarme i ansøgerens virksomhed (landbrug, presning af rapsolie m.v.); el- og varmekapaciteten ventes at blive hhv. ca. 25 og 28 kW. Den årlige benyttelsestid skønnes til ca. 3.000 timer, afhængigt af varmebehovet.

Ansøgeren peger på, at anlægget vil fremme anvendelsen af vedvarende energi. Elproduktionen ventes fortrinsvis brugt i virksomheden, og overskydende elektricitet leveres til elforsyningsnettet. Endvidere venter ansøgeren, at anlægget i samarbejde med lignende små VE-anlæg skal kunne levere reservekraft; i så fald kan anlæggets elkapacitet øges til ca. 50 kW.

Ansøgeren peger også på tekniske udviklingsperspektiver ved at omstille motoren til rapsolie og justere motoren (bl.a. forvarmning af olien, dysetryk), hvorved dens effekt og NOx-værdier kan forbedres. Ansøgeren henviser til miljømæssige fordele ved omstillingen, idet ansøgeren vurderer, at rapsoliemotorer har 15 % lavere NOx-udslip end dieseloliemotorer.

Reglerne om pristillæg: Spørgsmålet om forhøjet pristillæg til en konventionel motor, der omstilles til at bruge koldpresset rapsolie, beror på § 3, stk. 3, i bekg. nr. 1364 af 15. december 2004 om pristillæg til elektricitet produceret af andre vedvarende energianlæg end vindmøller. Pristillægget kan gives til anlæg eller anlægskategorier, som anvender teknologier eller energikilder, som vurderes at have væsentlig betydning for den fremtidige udnyttelse af VE-elektricitet. Energistyrelsen træffer afgørelsen efter indstilling fra Energinet.dk.

Energinet.dks indstilling: Energinet.dk finder ikke, at betingelserne for forhøjet pristillæg i bekendtgørelsens § 3, stk. 3, er opfyldt.

Energinet.dk vurderer generelt, at anvendelsen af koldpresset rapsolie til el- og varmeproduktion ikke har det fornødne langsigtede perspektiv.

Energinet.dk finder ikke, at motorer i denne størrelse, 25-50 kW, vil få nævneværdig betydning for den fremtidige VE-elproduktion.

Energinet.dk finder endvidere ikke, at der er tekniske udviklingsperspektiver i at omstille en konventionel dieselmotor til rapsolie. Det anføres bl.a., at der udbydes standardudstyr til omstillingen, og at omstillingen ikke kræver særlig ekspertise. Energinet.dk finder det ikke godtgjort, at omstilling og justering af motoren har væsentlige miljømæssige fordele.

Energistyrelsens vurdering. Energistyrelsen agter at meddele ansøgeren, at anlægget ikke opfylder betingelserne for at få forhøjet pristillæg efter bekendtgørelsens § 3, stk. 3.

Generelt set finder Energistyrelsen, at brugen af koldpresset rapsolie som motorbrændsel ikke har langsigtede perspektiver for udnyttelsen af vedvarende energikilder til elproduktion. Hertil kommer andre hensyn, idet rapsolie ikke kan godkendes efter varmeforsyningslovgivningen som brændsel i kollektive varmeforsyningsanlæg. Baggrunden er, at det anses for uetisk at bruge produkter, som i andre sammenhænge ville kunne anvendes som fødevarer, som brændsel. Da varmeforsyningsloven omfatter kollektive varmeforsyningsanlæg, gælder forbudet ikke for procesanlæg.

Energistyrelsen finder ikke, at miljøfordelene ved omstilling til rapsolie er godtgjort, idet også andet end NOx-emissioner, bl.a. emission af forbrændingspartikler, bør tages i betragtning.

I øvrigt kan motorer af den omhandlede størrelse ikke ventes at få praktisk betydning for forsyningssikkerheden, da reservekraft stiles til rådighed i puljer på mindst 10 MW elkapacitet.

Også uanset ovenstående finder Energistyrelsen ikke, at omstilling af en konventionel dieselmotor til rapsolie har betydning for udviklingen af nye VE-teknologier, idet der er tale om en kendt teknologi.