Folketinget — Det Energipolitiske Udvalg

Tlf.: (+45) 33 37 55 33

 

 

Strømstrømerne

[email protected]

v/ Lars Campardt

 

 

 

16. august 2006

J.nr. EPU alm. del - Bilag 184

 

 

 

 

 

Hermed fremsendes til orientering transport- og energiministerens kommentarer til Deres henvendelse af 10. april 2006.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Charlotte Andersen,

udvalgsassistent.


 

 

 

 

Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             5. maj 2006

J nr.             004-463

 

 

 

Det Energipolitiske Udvalg har i brev af 10. april 2006 stillet mig følgende spørgsmål 23. alm. del – bilag 184, som jeg hermed skal besvare.

 

Svaret vedlægges i 5 eksemplarer.

 

Spørgsmål 23:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Strømstrømerne vedrørende standby elforbrug jf. alm. del - bilag 184".

 

Svar:

Henvendelsen fra strømstrømerne har fokus på reduktion af elektriske apparaters Off-mode forbrug, det vil sige det elforbrug apparater kan have, når der er slukket på apparatets afbryder.

 

Strømstrømernes udgangspunkt er, at dette elforbrug kan fjernes på en simpel måde ved at placere en afbryder på højspændingssiden af apparatets transformator.

 

Strømstrømerne ønsker, at der stilles krav om, at alle producenter skal indbygge en sådan afbryder i elektriske apparater. Afbryderen vil bevirke, at apparatet ikke bruger strøm, når der er slukket på afbryderen.

 

I den danske standby indsats er der fokus på at reducere Off-mode forbruget til et minimum frem for på helt at fjerne det. Det skyldes blandt andet, at et krav om helt at eliminere Off-mode forbruget for nogle apparaters vedkommende vil gå ud over deres funktionalitet. Selv med en afbryder vil forbruget ikke blive fjernet helt, for mange vil stadig kun slukke for f.eks. TV-apparatet på fjernbetjeningen og ikke bruge apparatets afbryder.

 

Udvikling og produktion af apparater foregår som bekendt globalt. På den baggrund er det mere realistisk at arbejde for en mærkbar reduktion af Off-mode forbruget frem for et egentligt nul-forbrug.

Det største besparelsespotentiale på standby området ligger ikke i at reducere Off mode forbruget fra f.eks. 0.5 W til 0 W, men i at sikre, at produkterne ikke har et stort forbrug, når de står standby. Heri indgår at produkterne har et effektivt power management system, der sørger for, at produkterne er i den driftstilstand, hvor de bruger mindst muligt energi, i forhold til den funktion de udfører.

 

Der er for mig ingen tvivl om, at en indsats for at få afbrydere på alle apparater kun vil give små ekstra besparelser, og at en sådan indsats kan risikere at spænde ben for en bredere standby indsats, der samlet set kan give meget større besparelser. Den bredere standby indsats vil samtidig tage mere hensyn til produkternes funktionalitet, være mere i overensstemmelse med den teknologiske udvikling og give producenterne større frihedsgrader til innovation og nytænkning.

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen