NOTAT


14. februar 2006

J.nr.

Ref. ssj/ca/hjs/tha

Område 3

 

Side 1/2


”Ministeren bedes oversende et notat om processen for 7. forskningsrammeprogram og ansvarsfordelingen mellem ministre, herunder ansvaret for at fremme forskningen i alternative energiformer.”

 

Svar:

 

Gennem et par årtier har EU’s indsats i forskning og teknologisk udvikling fulgt flerårige rammeprogrammer. Heri indgår ikke-nuklear energi som et delelement. Det 6. rammeprogram udløber i 2006, og de sidste indkaldelser af projektforslag løber for tiden, herunder for vedvarende energikilder.

 

I 2005 har Kommissionen forberedt EU’s 7. rammeprogram for forskning og teknologisk udvikling, som skal gælde for perioden 2007-2013. I forhold til 6. rammeprogram er oprindelig foreslået en fordoblet budgetramme til ikke-nuklear energi – svarende til godt 420 mio. € årligt - og mulighed for en prioritering af vedvarende energi.

 

Brændsler baseret på vedvarende energi (rækkende fra flydende biobrændstoffer til brint fremstillet på basis af vedvarende energi) indgår som et af de områder, der skal forskes i. Også forskning i produktion af elektricitet og varme med vedvarende energikilder omfattes af forslaget.

 

Kommissionens forslag til 7. rammeprogram behandles i øjeblikket i  EU’s ministerråd og Europaparlamentet. I de hidtidige forhandlinger om EU’s budget 2007-2013 har afsætning af midler til forskning og teknologisk udvikling haft høj prioritet. Der arbejdes nu med at få budgettet endeligt på plads. Det østrigske formandskab sigter mod en budgetaftale med parlamentet i løbet af foråret 2006. Det samlede beløb ventes reduceret i forhold til Kommissionens oprindelige udspil.

 

Forhandlingerne varetages fra dansk side af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling,  der som led i forhandlingerne foretager løbende høring af respektive ministerier og andre relevante parter, herunder med relation til energisektoren.  Det er Transport- og Energiministeriet, der som ressortministerium for energi har ansvaret for at give det fornødne faglige og energipolitiske medspil til Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling i processerne omkring 7. rammeprogram.

 

I Danmark kan udvikling af vedvarende energi støttes af flere nationale programmer, navnlig Energiforskningsprogrammet under Energistyrelsen og programmet for miljøvenlige elproduktionsteknologier, der administreres af Energinet.dk, samt af Det Strategiske Forskningsråds pulje under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling .

 

Som det fremgår af regeringens Energistrategi 2025, lægger den danske regering vægt på, at den nationale og internationale forskningsindsats vedrørende alternative energiformer koordineres yderligere, og at der især satses på områder, hvor Danmark har en særlig kompetence og dermed en mulighed for at påvirke den internationale udvikling til fordel for dansk erhvervsliv og beskæftigelse. Konkret har regeringen således arbejdet for, at alternative energiformer – inklusive brintteknologi og udvikling af flydende biobrændstoffer – får en fremtrædende plads i det 7. rammeprogram.