Bekendtgørelse om ansøgning om tilladelse til   projekter og godkendelse af JI - og CDM-kreditter I medfør af § 21 a, stk. 9, § 24, stk. 4, § 26 a, stk. 6, § 35, stk. 2 og 37, stk. 3, i lov nr. 493 af 9. juni 2004 om CO2-kvoter som ændret ved lov nr. 410 af   1. juni 2005 fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde og definitioner Anvendelsesområde § 1. Denne bekendtgørelse fastsætter regler om tilladelser efter lovens § 21 a og om godkendelser efter lovens § 26 a, herunder regler om gebyrer, om de oplysninger, ansøgninger skal indeholde, og om tidsfrister for indsendelse heraf. Definitioner §  2. I denne bekendtgørelse anvendes følgende definitioner: 1)   CDM-projekter: Projekter i CDM - lande,  jf. lovens § 2, nr. 2. 2)   Determineringsrapport: Rapport fra en af FN godkendt, uafhængig enhed, der godkender et JI  - projekts additionalitet. 3)   JI-projekter: Projekter i JI-lande, jf. lovens § 2, nr. 16. 4)   JI Track 1-projekter: Projekter i JI-lande, jf. lovens § 2, nr. 16, der har tilladelse fra FN til selv at godkende projekters additionalitet. 5)   JI Track 2-projekter: Projekter i JI-lande, jf. lovens § 2, nr. 16, der ikke har tilladelse fra FN til selv at godkende projekters additionalitet. 6)   Projektansvarlige: Den juridiske eller fysiske person, som har det økonomiske a nsvar for et CDM- eller JI-projekt. 7)   Projektets additionalitet: Det forhold, at reduktionerne ikke vil finde sted, hvis CDM- eller JI- projektet ikke gennemføres. 8)   Projektovervågningsplan (monitoring plan): Beskrivelse af de målinger, der vil blive gennemfø rt for at dokumentere udledningsreduktionen fra et givent projekt. 9)   Projektvært: Den virksomhed eller organisation, inden for hvilken et   CDM- eller JI-projekt gennemføres. 10) Referencescenarie (baseline study): Beskrivelse af den udledning af drivhusgasser, der vil finde sted, hvis et konkret projekt ikke bliver gennemført.
11) Valideringsrapport: Rapport fra en af FN godkendt, uafhængig enhed, der i overens  stemmelse med beslutning 17/CP.7 fra den 7. partskonference under FN’s Klimakonvention godkender et CDM-projekts additionalitet. 12) Verificeret overvågningsrapport: Rapport fra en af FN godkendt, uafhængig enhed, der i overensstemmelse med beslutning 16/CP.7 eller 17/CP.7 fra den 7. partskonference under FN’s Klimakonvention godkender målingerne af de faktiske em issionsreduktioner fra et JI- eller CDM-projekt. Kapitel 2 Ansøgning om tilladelse til CDM - og JI-projekter i udlandet § 3. Miljøstyrelsen træffer afgørelse efter lovens § 21 a, stk. 2, om tilladelse til igangsætning og gennemførelse af CDM - og JI-projekter i udlandet. Stk. 2. Ansøgning skal indgives af den projektansvarlige, hvis denne er hjemmehørende i Danmark. Ansøgning skal tillige indgives af projektdeltagere hjemmehørende i Danmark, der uden at have det formelle projektansvar, væsentligt bidr  ager til projektets gennemførelse, herunder økonomisk eller ved levering af ekspertise. Hvis der er mere end en, der skal indgive ansøgning efter 1. eller 2. pkt., indgives en samlet ansøgning. Stk. 3. Ansøgning om tilladelse skal være skriftlig o   g indgives til Miljøstyrelsen ledsaget af de i bilag 1 nævnte oplysninger. Stk. 4. Tilladelse til igangsættelse og gennemførelse af de i stk. 1 nævnte projekter gives, jf. dog stk. 5, medmindre: a)    projektet skønnes at være i strid med dansk lovgivning    eller EU - retten, b)   projektet skønnes at være i strid med Danmarks internationale forpligtelser, herunder retningslinjer, fremgangsmåder og procedurer vedtaget i henhold til FN´s klimakonvention og Kyoto-protokollen, c)    ansøgeren ikke skønnes at være i besiddels e af de fornødne tekniske eller økonomiske forudsætninger for at gennemføre opgaven, eller d)   projektet ikke skønnes at indebære reelle reduktioner af drivhusgasudledningen. Stk.5. Ansøgning om tilladelse til vandkraftanlæg over 20 MW kan afslås, såfr emt Miljøstyrelsen skønner, at det ansøgte projekt er i strid med en miljømæssig forsvarlig eller bæredygtig udvikling for værtslandet. Med henblik på Miljøstyrelsens vurdering heraf, herunder at retningslinjerne indeholdt i World Commission on Dams rapporten ”Dams and Development” fra 2000 er overholdt, skal ansøgning om sådanne projekter ud over de i stk. 3 nævnte oplysninger indeholde en redegørelse for hvorledes 1)   de parter, der berøres af det ansøgte projekt, er inddraget og 2)   det er sikret, at anlægget   er i overensstemmelse med eventuelle udviklingsplaner for eksempelvis uddannelse, miljø, demografi og erhvervsudvikling for det land og det område, hvor anlægget påtænkes opført og 3)   disse udviklingsplaner er udarbejdet under inddragelse af alle relevante parter i værtslandet. Stk. 6. Miljøstyrelsen kan kræve yderligere oplysninger fra ansøger, end de i stk. 3 og 5 nævnte.
Kapitel 3 Ansøgning om tilladelse til JI -projekter i Danmark § 4. Miljøstyrelsen træffer afgørelse efter lovens § 21 a, stk. 3, t il igangsætning og gennemførelse af JI-projekter i Danmark. Stk. 2. Ansøgning om tilladelse skal være skriftlig og indgives til Miljøstyrelsen af den projektansvarlige. Stk. 3. Ansøgningen skal indeholde projektbeskrivelse med tilhørende reference  scenarie og projektovervågningsplan, jf. bilag 2. Ansøgning skal endvidere indeholde 1)   en determineringsrapport, 2)   godkendelse af projektet fra investorlandet, jf. lovens § 2, nr. 15, såfremt den foreligger på ansøgningstidspunktet, 3)   CV for de personer i den ansøgende virksomhed eller myndighed, der er tilknyttet projektets udførelse, eventuelle referencer fra tilsvarende projekter, som den ansøgende virksomhed eller myndighed tidligere har gennemført, 4)   den ansøgende virksomheds seneste årsregnskab og 5)   en redegørelse for, at projektet må antages at være i overensstemmelse med gældende dansk klimastrategi. Stk. 4. Miljøstyrelsen kan kræve yderligere oplysninger fra ansøger end de i stk. 3 nævnte. Kapitel 4 Ansøgning om godkendelse af CDM - og JI-kreditter til anvendelse i Danmark § 5.  Miljøstyrelsen  træffer afgørelse om godkendelse af CDM   - og JI-kreditter til anvendelse i Danmark, jf. lovens § 26 a, stk. 1. Stk. 2.  Ansøgning om godkendelse skal være skriftlig og indsendes til Miljøstyrelsen af indehaveren af kreditterne ’med angivelse af, om kreditterne stammer fra projekter, der er godkendt af FN. Stk. 3. Ansøgninger vedrørende kreditter fra   CDM- og JI Track 2- projekter skal indeholde: 1)   dokumentation for, at projektet er registreret som CD M- eller som JI Track 2-projekt hos det relevante FN-organ samt 2)   dokumentation for, at det relevante FN-organ har godkendt emissionsreduktionerne som CDM- eller JI-kreditter. Stk. 4. Ansøgninger vedrørende kreditter fra JI Track 1  -projekter skal indeholde: 1)   projektbeskrivelse med tilhørende referencescenarie og projektovervågningsplan, jf. bilag 2, 2)   dokumentation for investorlandets tilladelse til igangsætning og gennemførelse af projektet, 3)   dokumentation for værtslandets godkendelse af projektet som JI  -projekt, 4)   dokumentation for værtslandets godkendelse af projektets additionalitet samt 5)   den dokumentaion, der ligger til grund for investorlandets tilladelse og værtslandets godkendelser, jf. nr. 2-4. Stk. 5. Miljøstyrelsen kan kræve yderligere oplysnin   ger fra ansøger end de i stk. 2   4 nævnte, herunder eksempelvis en determineringsrapport, valideringsrapport eller en verificeret overvågningsrapport.
Stk. 6. Ansøgning om godkendelse inklusive det i stk. 2 -4 omhandlede materiale skal være modtaget i Miljøstyrelsen senest den 15. januar i det år, hvor kreditterne skal anvendes. Stk. 7. Ansøgninger om godkendelse, der ikke indeholder det i stk. 2 -4 omhandlede materiale, eller som modtages senere end den i stk. 6 nævnte frist, afvises. Stk.8.Miljøstyrelsen kan se bort fra mindre overskridelser af den i stk. 6 nævnte frist for så vidt angår mindre mangler i det stk. 2 -4 omhandlede materiale. Stk. 9. I sager, hvor ansøger har indbetalt gebyr senest den 15. januar og ansøgt rettidigt om godkendelse efter stk. 6, træffer Miljøstyrelsen afgørelse senest den 31. marts. Kapitel 5 Gebyrer § 6.  For behandling af ansøgninger om tilladelser og godkendelser, jf. kapitel 2, 3 og 4, betales et gebyr til Miljøstyrelsen. Gebyret for ansøgning beta  les ved indgivelse af ansøgning efter kapitel 2, 3 og 4 og er en forudsætning for behandlingen af ansøgningen. Stk. 2.  Såfremt Miljøstyrelsen ikke ved modtagelsen af en ansøgning har modtaget gebyret, fastsætter styrelsen en frist for indbetalingen af   beløbet. Indbetales gebyret herefter ikke inden udløbet af fristen, afvises ansøgningen. Stk. 3. Ved ansøgning om tilladelse til at gennemføre et CDM  - eller JI-projekt i udlandet, jf. lovens § 21 a, stk. 2, betales et gebyr på 24.198 kr. Ved ansøgning   om tilladelse til et vandkraftværk over 20 MW betales dog et gebyr på 40.330 kr. Stk. 4. Ved ansøgning om tilladelse til at gennemføre JI  -projekter i Danmark, jf. lovens § 21 a, stk. 3, betales et gebyr på 40.330 kr. Stk. 5. Ved ansøgning om god kendelse, jf. lovens § 26 a, stk. 1, af kreditter fra JI-track 1- projekter, betales et gebyr på 40.330 kr. Stk. 6.   Ved ansøgning om godkendelse, jf. lovens § 26 a, stk. 1, af kreditter fra JI -track 2 eller CDM-projekter betales et gebyr på 8.066 kr. Stk. 7.  Såfremt flere ansøgere i det samme år ansøger om at få godkendt kreditter fra det samme projekt, beregner Miljøstyrelsen gebyret for hver ansøger, således at det fordeles ligeligt mellem ansøgerne, og udbetaler for meget indbetalt gebyr. Stk. 8.  Ved ansøgning om godkendelse af kreditter fra projekter, hvorfra Miljøstyrelsen i tidligere år har godkendt kreditter, betales et gebyr på 4.033 kr. Stk. 9. De i stk. 3-6 og 8 nævnte gebyrer er gældende fra bekendtgørelsens ikrafttræden og reguleres årligt på grundlag af de senest offentliggjorte PL  -reguleringssatser i pris- og lønindekset i Finansministeriets økonomisk administrative vejledning. Miljøstyrelsen beregner hvert år den nye takst og offentliggør denne på Miljøstyrelsens hjemmeside    www.mst.dk Kapitel 6 Klage § 7. Miljøstyrelsens afgørelser efter lovens § 21 a, stk. 2 og 3, og 26 a, stk. 1, kan ikke påklages til miljøministeren. Stk. 2. Miljøstyrelsens afgørelser efter   bekendtgørelsen kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.
Kapitel 7 Ikrafttrædelsesbestemmelser § 8. Bekendtgørelsen træ   der i kraft den xx marts 2006.
Bilag 1               Ansøgning om tilladelse til CDM - og JI-projekter i udlandet, jf. § 3, stk. 3, skal indeholde følgende oplysninger, der er nævnt i nedenstående skema samt de yderligere oplysninger, dokumentation mv, der fremgår af punkt 1 -6:    Projektnavn: [Selvforklarende navn] Værtsland: [Værtsland] Projektlokalitet: [Navn på projektvært By / region, hvor projektet planlægges gennemført] Projekttype: [Drivhusgas, som projektet omhandler (CO2 / CH4 / N2O / HFCer / PFCer / SF6) Aktivitetstype (Reduktion af udledning / optag af drivhusgasser) Projektaktivitet (f.eks. brændselss  kift fra kul til biomasse, opsamling af lossepladsgas, …)] Resumé: [Nøgletræk ved projektet (max ½ side om projektets indhold)] Forventet dato for projektets færdiggørelse: [År og måned for projektets idriftsættelse og for starten af drivhusgasreduktionen] Forventede reduktioner af drivhusgasudledningen pr. år: Indtil 2007: tons CO2-ækvivalenter/år 2008 - 2012: tons CO2-ækvivalenter/år 2013 - 2017: tons CO2-ækvivalenter/år Forventede investerings- omkostninger: Tusind EUR Forventede driftsomkostninger: [hvis relevant] Tusind EUR pr. år Forventet indtægt (ud over salg af CO2- kreditter): [hvis relevant] Tusind EUR pr. år Forventet finansiering: [Hvordan tilvejebringes egenfinansiering? Hvordan tilvejebringes mellemfinansiering?]
1. Generel information om projektansvarlige/projektdeltagere Såfremt der er flere projektansvarlige og/eller projektdeltagere  angives nedenstående oplysni ngerne under punkt 1 for hver af disse. a)    Navn b)    Organisationstype (f.eks. statsinstitution / kommune / privat virksomhed) c)    Adresse d)    Kontaktperson e)    Telefon / fax f) E-mail g)    Hjemmeside h)    CV for de personer i den ansøgende virksomhed eller myndighed, der er tilknyttet projektets udførelse i) Eventuelle referencer fra tilsvarende projekter, som den ansøgende virksomhed eller myndi ghed tidligere har gennemført j) Ansøgende virksomheders seneste årsregnskab 2.    Projektets baggrund Kortfattet beskrivelse af følgende: a)    Baggrund og motiv for projektet (f.eks. kort beskrivelse af nuværende drivhusgasudledning  og mulighed for reduktion) b)   Projektets nuværen  de status (hvor fremskreden er projektudviklingen?) c)    Relevante juridiske og institutionelle forhold (f.eks. udvikling i energipriser og regulering af drivhusgasudledning) d)   Andre relevante interessenter ud over projektudvikleren og status for deres deltagelse Følgende vedlægges: e)    Bekræftelse fra projektværten på, at denne er bekendt med det planlagte projekt og indforstået med at det gennemføres. Derudover andet relevant materiale vedrørende interessenterne jf. 2d, eksempelvis godkendelse af projektet fra kommunale ejere, afsætningsaftale med energise  lskab samt værtslandets godkendelse, såfremt denne foreligger på ansøgningstid spunktet. 3.    Projektets teknologi og additionalitet Beskrivelse af følgende: a)    Den implementerede teknologi og relevante forhold på proj ektlokaliteten etc. b)   Mulige alternativer til den foreslåede projektaktivitet, herunder en beskrivelse af hvorfor projektet ikke udgør det mest sandsynlige refere ncescenarie. c)    Mulige forhindringer eller flaskehalse for gennemførelse af projektet. Dette afsnit bør begrænses til maksimalt 3 sider. Hvis yderligere materiale er tilgængeligt (f.eks. detaljerede projektbeskrivelser, tegninger, datablade, beregninger etc.), bør dette medtages som bilag.
4.    Drivhusgasreduktioner Foreløbig, men begrundet beregning a f: a)    Udledninger i referencescenariet i tons CO2-ækvivalenter pr. år (udledninger hvis projektet ikke gennemføres) b)   Udledninger når projektet er gennemført 5.    Foreløbig vurdering af projektomkostninger Giv en foreløbig, men begrundet vurdering af: a)    Investerings- og driftsomkostninger b)   Projektets mulige indtægter (f.eks. salg af energi, reducerede brændselsomkostninger) c)    Indtægter fra salg af CDM  - og JI-kreditter 6.    Projektets finansiering og implementering Beskrivelse af: a)    Plan for projektets finansiering b)   Plan for projektets implementering
Bilag 2 Ansøgning om tilladelse til JI -projekter i Danmark, jf. § 4, stk. 3, og ansøgning om godkendelse af JI- og CDM-kreditter til anvendelse i Danmark, jf. § 5, stk. 4, skal indeholde følgende oplysninger, som er indeholdt i FN´s Standardformat for Projektbeskrivelse (Project Design Document, PDD), Referencescenarie (Baseline Study, BS) og projektovervågningsplan (Monitoring Plan) SEKTION A. Generel beskrivelse af projektaktiviteten. A.1 Projektaktivitetens navn A.2. Beskrivelse af projektaktiviteten A.3. Projektdeltagere A.4. Teknisk beskrivelse af projektaktiviteten SEKTION B. Referencescenarie B.1. Titel og henvisning til den godkendte metode til opstilling af referencescenariet, som anvendes på projektaktiviteten B.2. Beskrivelse af, hvordan metoden anvendes på projektaktiviteten B.3. Beskrivelse af, hvordan de menneskeskabte udledninger af drivhusgasser reduceres til under det, som de ville have væ  ret, hvis projektaktiviteten ikke gennemføres. B.4. Beskrivelse af, hvordan afgrænsningen af projektet i relation til metoden til opstilling af referencescenariet anvendes på projektaktivit eten. B.5. Detaljer om referencescenariet, herunder dato for dets færdiggørelse og navn på de(n) person(er) / organisation(er), som har fastsat det. SEKTION C. Projektaktivitetens varighed / krediteringsperiode C.1 Projektaktivitetens varighed C.2 Valg af krediteringsperiode med tilhørende oplysninger SEKTION D. Anvendelse af overvågningsmetode og plan herfor D.1. Navn og henvisning til den godkendte overvågningsmetode, som anvendes på projektaktiviteten. D.2. Begrundelse for valget af metode og hvorfor den er anvendelig på projektaktiviteten D.3. Procedurer for kvalitetskontrol (QC) og kvalitetssikring (QA) af overvågningsdata D.4 Beskriv den drifts- og ledelsesmæssige struktur, som projektoperatøren vil implementere for at overvåge udledningsredukti onerne og evt. bivirkninger, som projektaktiviteten afstedkommer. D.5 Navn på person / organisation, som har fastsat overvågningsmetoden. SEKTION E. Vurdering af drivhusgasudledningerne E.1. Skønnede drivhusgasudledninger E.2. Skønnede sideeffekter, d.v.s. effekter på udledning / optag af drivhusgasser uden for projektet E.3. Summen af E.1 og E.2 svarende til projektaktivitetens udledninger E.4. Skønnede menneskeskabte drivhusgasudledninger i referencescenariet E.5. Differensen mellem E.4 og E.3 svarende til projektaktivitetens udledningsreduktion E.6. Tabel med værdierne fra ovenstående beregninger
SEKTION F. Virkninger på miljøet F.1. Dokumentation for analyse af virkningerne på miljøet, herunder grænseoverskridende effe kter F.2. Hvis virkningerne på miljøet vurderes som væsentlige af projektdeltagerne eller værtslandet, angiv konklusionerne fra og henvisning til en VVM-undersøgelse gennem ført i overensstemmelse med værtslandets procedurer. SEKTION G. Interessenternes kommentarer G.1. Kort beskrivelse af, hvordan lokale interessenter har haft mulighed for at kommentere projektaktiviteten, og hvordan deres kommentarer er blevet samlet G.2. Resumé af de modtagne kommentarer G.3. Afrapportering af, hvordan der er taget hensyn til de modtagne kommentarer Bilag 1 -   KONTAKTINFORMATION FOR PROJEKTDELTAGERNE Bilag 2 -   INFORMATION OM OFFENTLIG FINANSIERING Erklæring om, hvorvidt der anvendes offen  tlige midler til at finansiere projektet, herunder, om der indgår udviklingsb istand Bilag 3 -   REFERENCESCENARIET Baggrundsoplysninger anvendt ved opstilling af referencescenariet Bilag 4 - PROJEKTOVERVÅGNINGSPLAN Baggrundsoplysninger til projektovervågnin gsplanen