Det Udenrigspolitiske Nævn 2004-05 (2. samling)
Bilag 13
Offentligt
Udenrigspolitisk NævnUdenrigsministeriet
J.nr.:Dato:
UP, 500.B.3.b20. april 2005
Uformelt udenrigsministermøde i Luxembourg den 15.-16. april 2005
Det luxembourgske EU-formandskab var vært for et uformelt udenrigsministermøde(Gymnich) i Luxembourg den 15.-16. april 2005. Udenrigsministrene drøftede Det SydligeKaukasus, Belarus, Kina og regionen, EU’s Strategiske Partnerskab med Mellemøsten ogMiddelhavsregionen samt OSCE.Sydlige Kaukasus:
Drøftelsen omhandlede udviklingen i regionen, herunder Ruslands rolle.Der var enighed om behovet for at intensivere dialogen med Rusland, som i højere grad børvære sit ansvar bevidst og acceptere OSCE’s rolle. Samtidig var der enighed om, at OSCE måhave forrang, og at EU skal yde sin indsats i forhold til de frosne konflikter gennem OSCE.Det Europæiske Naboskabsprogram er et vigtigt instrument til at understøtte udviklingen ilandene i regionen.Belarus:
Menneskerettigheds- og demokratisituationen er forværret i Belarus siden ”denorange revolution” i Ukraine. Der var ros til EU-Kommissionen, som gør et stort stykkearbejde med at støtte civilsamfundet og enighed om at støtten bør intensiveres. Civilsamfundeti Belarus er dog stærkt fragmenteret, og man skal ikke forvente, at styrets eventuelle fald på korteller mellemlang sigt vil ske af denne vej.Kina og regionen:
Kina er ikke kun en fremtidig økonomisk stormagt, men også en politiskstormagt, som i stigende grad vil engagere sig på den globale, politiske scene. Grundlaget fordet videre arbejde med EU’s våbenembargo over for Kina er fortsat konklusionerne fra DetEuropæiske Råd i december 2004. Den netop vedtagne ”anti-lørivelseslov” vendt mod Taiwanog de manglende fremskridt på menneskerettighedsområdet, herunder manglende ratifikationaf FN-konventionen om civile og politiske rettigheder, bidrager ikke til en snarlig ophævelse afembargoen. Dertil kommer hensynet til og behovet for flere konsultationer med USA og Japan.EU’s Strategiske Partnerskab med Mellemøsten og Middelhavsområdet:
Der var enighedom, at EU i højere grad må fokusere på konkrete tiltag. Der er behov for en ”buttom-up”tilgang, især i forhold til landene øst for Jordan, og det er også nødvendigt at arbejde sammenmed græsrodsorganisationer, inklusiv trosbaserede. Barcelona-processen – som er et af flereinstrumenter i EU’s Strategiske Partnerskab med Mellemøsten og Middelhavsregionen – skalstyrkes, hvilket vil blive et emne på topmødet i november 2005 i forbindelse med 10-året forBarcelona-processen.OSCE: Bred
opbakning til i givet fald at gå i dialog med Rusland om de russiske ønsker omreformering af OSCE, herunder styrkelse af den politisk/militære og denøkonomisk/miljømæssige dimension, men klargjort, at der ikke kan gives ind i forhold til denmenneskelige dimension (menneskerettigheder og demokrati, herunder valgobservation).Dialogen kan blive aktuel i sammenhæng med spørgsmålet om finansiering af OSCE’s budget.