Stormgade 2-6
1470 København K
T 33 95 13 10
F 33 95 13 11
www.minff.dk
[email protected]
Folketingets Lovsekretariat
MINISTEREN
Den 24. august 2005
J.nr.: 421
Folketinget har i skrivelse af 17. august 2005 anmodet om min besvarelse af følgende af Per Clausen
(EL) stillede spørgsmål nr. S 3022:
Spørgsmål nr. S 3022:
»Hvad er den årlige udgift til at bespise alle landets folkeskoleelever med økologisk skolemad i form
af et frokostmåltid hver dag ?«
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde
mig:
Som udgangspunkt be høver en økologisk skolemadsordning ikke at være dyrere i drift, end en ko
n-
ventionel skolemadsordning. De variabler, som særligt påvirker driftsomkostningerne, er madordni n-
gens generelle vareudbud og om der i ordningen gøres brug af årstidens frugt og grøn t.
Erfaringer fra økologiske skolemadsprojekter viser, at en varm frokostret kan sælges for o mkring 15
kr. Denne pris forudsætter, at maden er baseret på årstidens frugt og grøntsager, at svind minimeres og
at mængden af kød begrænses. De 15 kr. dækker om
kostninger til løn og råvarer, men ikke øvrige u d-
gifter. Fødevarestyrelsen vurd erer derfor, at 15 kr. ikke er et realistisk bud på prisen for et økologisk
måltid. Fødevarestyrelsen anslår, at en re alistisk pris er på ca. 20 kr., idet der i denne pris er in dregnet
omkostninger til el, vand, varme, administration mv. Denne pris inkluderer også udgifter til vedlig e-
holdelse af køkkenfaciliteter, løbende konceptu dvikling mv.
Ved en kostpris på ca. 20 kr. pr. portion bliver omkostningerne til en økologisk skole madsordning til
alle skolebørn, inkl. børn fra frie grundskoler, ca. 2,7 mia. kr. å rligt.
Hvis de økologiske måltider, skal være sammenlignelige med tilsvarende konventionelle må
ltider,
hvor der i mindre grad tages hensyn til sæson mht. valg af frugt og grøntsager, vil prisen på et økol o-
gisk måltid blive højere. Prisen pr. måltid vil her være ca. 23 kr., svarende til en å
rlig udgift til på ca.
3,1 mia. kr., hvis alle skolebørn inklud eres.
Det bemærkes, at der i de angivne priser ikke er indregnet afskriv ning på investeringer i køkkenfacil i-
teter m.v. Det vurderes, at indførelsen af skolemadordninger på alle skoler vil kr æ ve en investering på
ca. 2,5 mia. kr., hvis maden produceres på skolerne. Hvis maden leveres til skolen vil dette kræve i n-
vestering i modtagefaciliteter. Derudover må man påregne højere priser, idet leverandøren skal h
ave
dækket sin invest ering.
Brian Mikkelsen
/Tanja Buch-Weeke