Jeg vil godt sige, at jeg synes, det er positivt, at regeringen er på vej tilbage til at tænke mere langsigtet i energipolitikken. Energipolitik er et område, hvor det er fuldstændig afgørende, at man har langsigtede visioner, og at man har langsigtede målsætninger.
Vi står over for nogle meget store udfordringer. Vi står over for en udfordring, der hedder at begrænse udslippet af drivhusgasser, og vi har et begrænset antal år til at tackle den i. EU's stats- og regeringschefer har tilsluttet sig målsætningen om, at den globale opvarmning ikke må stige over
2 grader celsius i forhold til førindustrielt niveau, og det fremgik også af ministerens redegørelse. Skal det realiseres, taler vi om reduktion af udslippet af drivhusgasser på i hvert tilfælde 40 pct. i 2020. Det er en ganske stor opgave. Vi står også over for en meget stor udfordring af en lidt anden karakter. Det er nemlig den at sikre den langsigtede forsyningssikkerhed. Vi ved, at den billige olie slipper op i vores levetid. Medmindre jeg skulle blive kørt over, når jeg går ud herfra eller på et andet tidspunkt, forventer jeg da at have en restlevetid på 30 år. Til den tid er det slut med den billige olie. Det er måske slut væsentligt før. Vi ved også, at det er slut med den billige naturgas på et tidspunkt. Det tager lidt længere tid. Men vi ved faktisk, at som det er i øjeblikket med de fremskrivninger, de enkelte lande laver, kaster vi os alle sammen over de samme naturgasressourcer, som i øvrigt typisk ligger i nogle svært tilgængelige områder, mange af dem i hvert tilfælde, og i nogle områder, der er politisk ustabile. Det her kan vi enten lukke øjnene for og sige, at det er trusler, vi ikke bryder os om at indse, eller vi kan sige, at det er udfordringer og vende hele billedet om og sige, at det at investere i løsningen af de her to opgaver, som jeg betragter som tvungne opgaver for os, lige meget hvilken politisk farve vi har, faktisk er en meget, meget fornuftig investering. Det er en fornuftig investering af hensyn til kommende generationer og deres mulighed for at have nok energi. Det er en fornuftig investering af hensyn til alle de mennesker, der bor i de dele af verden, som har mangel på energi i dag, som er stærkt underforsynet med energi i dag, og som slet ikke har et leveniveau, der ligner det, vi har og er glade for at have. Og det er en investering i at sikre, at fremtidige generationer - når man siger fremtidige generationer, lyder det så langt ude i fremtiden, det lyder så fjernt, men det er faktisk meget tæt på - ikke bliver ramt af de konsekvenser, der vil være af for høj global opvarmning. Vi ser med andre ord på det som en investering og en investering, som også vil give os et grundlag for at skabe fremtidens arbejdspladser, især fremtidens arbejdspladser i den private sektor. Vi mener, at Danmark står godt, og at Danmark kan komme til at stå langt bedre. Vores vision er at gøre Danmark til et udstillingsvindue, et internationalt udstillingsvindue for, hvordan vi i praksis løser de her opgaver, og at bruge de teknologier, vi har, og bruge dem aktivt.
Der har jo været en periode, hvor de her teknologier ikke har været inde i den politiske varme. Jeg må sige, at i de første 2½ år med denne her regering var de ude, indtil vi sidste år, efter jeg tror 50 eller 70 forhandlingsmøder, nåede frem til et resultat. Da lykkedes det os så at få vendt de forudgående års ørkenvandring til noget, hvor vi igen kunne begynde at se et lys forude og igen kunne investere i de teknologier og den teknologiudvikling, som vi er så dygtige til.
Ministeren sagde i sit indlæg, at energibesparelser er et vigtigt område, og når jeg starter med det, er det, fordi energibesparelser ofte er sådan noget, som bliver lidt overset eller underprioriteret. Jeg er enig med ministeren i, at det er meget vigtigt. Jeg har i mange år kæmpet for at få gjort det synligt, hvor store potentialer der er i en mere effektiv udnyttelse af vores energiressourcer, hvis vi virkelig stiller ambitiøse mål for energibesparelser.
Nu sagde ministeren lidt forsigtigt heroppefra, at målet er en stabilisering, altså at vores energiforbrug er uforandret. Det mener vi er for uambitiøst, og vi mener også, det er uklogt og uøkonomisk kun at stile efter det mål. Vi mener, at vores mål må være at få nedbragt energiforbruget. En sparet kilowatt-time er bedre end en, vi skal til at investere i. Det er næsten et citat fra Venstres ordfører fra en tidligere debat, vi havde herinde.
Vi mener simpelt hen, at vores målsætning skal være, at energiforbruget, el og varme, skal gå nedad i de kommende år. Nu har jeg lige taget transporten ud et øjeblik, men det er jo fantastisk vigtigt også at få taget hul på den, for det er der, hvor stigningen er allerhøjest.
Men en fornuftig energipolitik må være baseret på, at vi har et langsigtet mål om, at vi inden for en årrække, inden for et antal årtier, skal nå frem til, at vores energiforsyning er baseret på vedvarende energikilder, og kun der, hvor vi endnu ikke har teknologiske muligheder for det, supplerer vi med fossile brændsler. Det kan nås, men det er langt lettere at nå, hvis vi sigter mod en ambitiøs indsats for at få nedbragt vores energiforbrug og ved siden af har en ambitiøs politik for at få udbygget vores vedvarende energikilder. Derfor til sidste et par ord om de vedvarende energikilder.
Sidste år fik vi lavet en aftale, der betyder, at vi får to nye havmølleparker. Vi fik også lavet en skrotningsordning for gamle og knapt så effektive vindmøller på land, så vi får nogle, der giver mere energi, men der er færre møller på land. Vi mener, at den sigtelinje skal fortsætte gennem de kommende år, men vi har en meget stor hurdle med at få sikret de relevante pladser, hvor vindmøllerne kan stå på.
Vi fik også lavet en aftale om en fordobling af produktionen af biogas. Problemet, som vi er løbet ind i, er imidlertid, at enten siger kommunerne nej, for det skal ikke lige være her, og de jagter investorerne rundt, så de ikke kan komme til, eller også sker der det, som er sket med Måbjergværket, at det bliver ramt af et rent regelhelvede, vil jeg sige, med alt for komplicerede regler, som modvirker, at vi får de her teknologier ind i vores energiproduktion, og modvirker noget så fornuftigt, som at man har en separationsproces, hvor man også adskiller næringsstofferne, efter at de har været bioforgasset, og bruger det energiindhold, der er i det.
Lad mig også nævne de store solvarmeanlæg. Vi har Europas største solvarmeanlæg i Danmark. Det ligger på Ærø. Men udbygningen er fuldstændig gået i stå, til trods for at det faktisk er en vigtig kilde for os.
Det, vi mangler, er at få lavet det løft for de nye teknologier, der sikrer, at de kommer ind på markedet. Jeg vil godt sige, at vi ikke taler om vedvarende tilskud. Det forlod vi for mange år siden. Vi taler om tidsbegrænsede tilskud, så man kan få teknologierne ind på markedet, men vi taler også om tilskud, som er lige præcis høje nok til, at man kan få dem ind, for det giver jo ingen mening, at vi i en lov har stående, at man kan give et tilskud, hvis det tilskud er for lavt til, at det rent faktisk kan nås. Og så taler vi selvfølgelig om forpligtende målsætninger.
Sagen er jo, at markedsmekanismer kan bruges til mange ting, men der er også noget, markedsmekanismer ikke duer til. De duer altså ikke til at få fremragende nye teknologier ind på et nichemarked, hvor de så kan etablere sig og være med til at sikre, at prisen på energi bliver lavere og lavere, som vi har oplevet det med vindteknologien.
Det egner markedet sig ikke til, for det sidder og kigger på: Hvad kan den mest forældede teknologiform producere en energienhed til? Det er klart, at hvis man skal konkurrere med gamle kulkraftværker, kommer de her teknologier ikke ind, og derfor skal vi have en hjælpemekanisme, der får dem ind på markedet. Om det skal være den ene eller den anden, er vi meget åbne over for at diskutere, men vi mener, det er fuldstændig afgørende, at man får denne her hjælpemekanisme.
Det er ikke nok at sige forskning. Vi har mellem forskning og den energi, vi rent faktisk kan købe, det, der hedder dødens gab, og det er dernede, vi i øjeblikket har placeret solvarmen, solcellerne, bølgeenergien, geotermien og faktisk næsten også biogassen desværre. Det ligger dernede og kører rundt og kan ikke komme op, medmindre det får en hjælp. Og den hjælp er faktisk en fantastisk god investering.
I øvrigt gælder det samme energibesparelserne, de ligger også dernede i øjeblikket, fordi de penge, der bliver brugt på det, ikke bliver brugt effektivt nok. Så det er det, jeg mener er den fælles opgave, at få løftet det her op, hvis det skal være mere end pæne ord, vi siger til hinanden. Det må være handling, vi laver, hvis vi også skal have respekt for os selv.