Stormgade 2-6
1470 København K
T 33 95 13 10
F 33 95 13 11
www.minff.dk
[email protected]
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Den 24. maj 2005
J.nr. 5162/
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ved brev af 18. maj 2005 udbedt sig min
besvarelse af følgende spørgsmål:
Ad L 145 spørgsmål 13:
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 17. maj 2005 fra Den Danske Dyrlæg eforening, jf. L
145
-
bilag 8.
Svar:
Jeg vil opdele min besvarelse i to dele Fødevarestyrelsen og Danmarks Fødevareforskning.
Fødevarestyrelsen
Jeg er helt enig med Den Danske Dyrlægeforening i, at en målrettet indsats i relation til primærpr
o-
duktionen i mange situationer er den mest effektive måde til at forebygge alvorlige fødevarerisici. En
af hovedbegrundelserne bag den samling af fødevarekontrollen i statsligt regi, so m blev besluttet med
fødevareloven fra 1998, var således ønsket om en sammenhængende behovsorienteret kontrol fra jord
til bord. Det foreliggende lovforslag ændrer ikke på dette.
For en række primærproducenter, bl.a. fjerkræproducenter og mælkeleverende
besætninger, har vi her
i Danmark allerede indført egenkontrol med det formål at medvirke til en øget fødevaresikke
rhed.
Reglerne indebærer, at producenterne skal iværksætte foranstaltninger til løsning af de pr
oblemer, som
konstateres i forbindelse med egenkontrollens gennemførelse. De pågældende foranstaltninger skal l
ø-
se den konkrete situation og være egnet til at forhindre lignende fremtidige probl emer.
Der er desuden i de nye hygiejneforordninger, der træder i kraft 1. januar 2006, indsat generelle hygi-
ejneregler, som primærproducenterne i hele EU skal overholde. Disse regler tager udgangspunkt i, at
også primærproducenter har et ansvar for fødevaresikkerheden. Reglerne indeholder krav om, at pr
i-
mærproducenterne skal udføre en form for egenkontrol, o g at de har pligt til at føre journaler.
I forbindelse med implementering af de nye hygiejneforordninger er Fødevarestyrelsen allerede i tæt
dialog med landbrugets organisationer og Plantedirektoratet om implementering af de nye regler i
primærproduktione n. Fødevarestyrelsen samarbejder blandt andet med de nævnte parter om udarbe j-
delse af en slags branchekode eller vejledning, der med udgangspunktet i forordningen beskriver ret-
ningslinierne for god landmandpraksis og egenkontrol i primærproduktionen. Dette arbejde forventes
tilendebragt ved udgangen af 2005.