Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf 3392 5000 Fax 3392 5547 www.uvm.dk Folketingets Uddannelsesudvalg Christiansborg I forbindelse med behandlingen af (L 108) Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen, lov om specialundervisning for voksne, lov om for- beredende voksenundervisning (FVU-loven) og forskellige andre love (Udmøntning af kommunalreformen for så vidt angår specialundervis- ning, forberedende voksenundervisning, ordblindeundervisning m.v.) har   Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 7. juni 2005 stillet mig følgende spørgsmål: Spørgsmål 68: ”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 6. juni 2005 fra Dansk Folkeoplysnings Samråd m.fl., jf. L 108 - bilag 38.” Svar: Som følge af kommunalreformen forankres den forberedende voksen- undervisning og ordblindeundervisning for voksne på voksenuddannel- sescentrene. Voksenuddannelsescentrene overgår til selveje, og drifts- og finansieringsansvaret overgår til staten. I lovforslaget indgår der en række konkrete forslag, som skal sikre, at behovet for forberedende voksenundervisning og ordblinderunder- visning udbydes på flere institutionstyper. Jeg kan nævne følgende forslag:   For det første skal det enkelte voksenuddannelsescenter, jf. forslagets § 5, nr. 7, sikre, at alle, der er berettigede til forberedende voksenundervis- ning og ordblindeundervisning, kan modtage denne undervisning inden for en rimelig geografisk afstand og på flere typer af institutioner. For det andet skal regionsrådet, jf. forslagets § 5, nr. 18, i samarbejde med voksenuddannelsescentrene og de øvrige udbydere af forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning for voksne koordinere tilbuddene i regionen, således at der er et tilstrækkelig bredt udbud af forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning for voksne - både geografisk og på flere institutionstyper.  
2 Til støtte for denne koordinering udarbejder det enkelte voksenuddan- nelsescenter en plan for centrets udbud af forberedende voksenunder- visning og ordblindeundervisning for voksne. Regionsrådet høres om denne plan.   I planen vil spredningen af tilbuddet geografisk og på institutionstyper fremgå. Planen vil dermed blive et oplæg til drøftelse mellem regionsrå- det, voksenuddannelsescentrene og de øvrige udbydere. For det tredje er der i forslagets § 6 indsat en overgangsbestemmelse. Det fremgår heraf, at voksenuddannelsescentrene skal tilbyde driftsover- enskomst til de institutioner, som inden udgangen af 2006 har indgået driftsoverenskomst med amtsrådet om forberedende voksenundervis- ning og ordblindeundervisning for voksne. Denne overgangordning gæl- der indtil udgangen af december måned 2008. For det fjerde er der i L 106 indsat bestemmelser om udbudsgodkendelse for et voksenuddannelsescenter. En lang række forhold skal være i or- den, før et voksenuddannelsescenter kan få en udbudsgodkendelse fra ministeriet.   Ved godkendelsen vil det blandt andet blive stillet som krav til voksen- uddannelsescentrene, at forberedende voksenundervisning og ordblin- deundervisning for voksne skal udbydes på flere institutionstyper med henblik på, at der er et tilstrækkeligt og varieret tilbud til alle inden for en rimelig geografisk afstand.   Overholder et voksenuddannelsescenter ikke de aftaler, der er indgået med ministeriet, er der flere sanktionsmuligheder. For eksempel kan mi- nisteriet tilbageholde tilskud, eller tilskud kan helt bortfalde, ligesom der kan stilles krav om tilbagebetaling.   Der vil blive fastsat nærmere regler om geografisk afstand samt om sam- arbejdet mellem regionsrådet, voksenuddannelsescentrene og de øvrige udbydere.   Jeg finder, at de forannævnte tiltag er en tilstrækkelig sikring af, at der vil blive udbudt forberedende voksenundervisning og ordblindeunder- visning for voksne på flere institutionstyper med henblik på, at der er et tilstrækkeligt og varieret tilbud til alle inden for en rimelig geografisk afstand. Jeg vil endvidere pege på, at jeg vil fremsætte en ændringsforslag til L 106, hvorefter det gøres obligatorisk for voksenuddannelsescentrene at nedsætte et uddannelsesudvalg.   Desuden vil jeg fremsætte ændringsforslag til L 108, hvorefter voksen- uddannelsescentrene ud over at høre regionsrådet før indgåelse af drifts- overenskomster også skal indhente en udtalelse fra uddannelsesudvalget.
3 Disse ændringsforslag vil være en yderligere sikring af, at forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning for voksne udbydes inden for en rimelig geografisk afstand og på flere typer af institutioner. Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer. Med venlig hilsen Bertel Haarder