Det glæder mig, at alle er så positive over for en aktiv indsats mod sort arbejde.
Skatteministeriet og i særdeleshed min forgænger i embedet har gjort en stor indsats for netop at sætte fair play, sort arbejde, overholdelse af momsregler og afgiftsregler på dagsordenen. Da vi præsenterede vores udspil om fair play, sagde tidligere formand for Ligningsrådet Ole Bjørn - og nu citerer jeg efter hukommelsen - at det var det mest vidtgående indgreb mod sort arbejde i dansk skattehistorie. Derfor synes jeg, at det er glædeligt, at vi har fået en bred opbakning ikke bare til et markant initiativ, men også til et markant initiativ, som får opbakning blandt de fremmeste skatteeksperter.
Det, der er vigtigt for os at sige, er, at vi ønsker at fremme fair play i erhvervslivet. Vi ønsker at slå hårdt ned på dem, der ikke får afregnet løn, afgifter og moms, dem, som udøver socialt bedrageri, uanset hvilke brancher og uanset hvilke dele af landet de måtte være i.
For en række af de initiativer, vi tager, er det et spørgsmål om, at vi ikke lader dem stå alene, men sætter dem ind i en helhed. Vi har en strategi på det her område, som går på tre ben:
Først og fremmest at sætte ind med mere kontrol. Vi har gennemført et stort kontrolarbejde med markante resultater. Dernæst at forsøge at lave en holdningskampagne, hvor vi skal have danskerne til at tænke anderledes, når det drejer sig om at snyde skattevæsenet. Det har vi gennemført og med stor virkning. Der er mere fokus på sort arbejde, der er mere fokus på det umoralske i at unddrage sig sin del af betalingen til samfundet. Det sidste, det tredje ben, er så spørgsmålet om at give vores medarbejdere i Told-Skat bedre regler, og det gør vi nu.
Til et par enkelte kommentarer vil jeg sige, at det, som man har været fokuseret på, bl.a. har været spørgsmålet om at kunne kigge på at fratage virksomheder muligheden for at drive virksomheden videre.
En af de ting, som er kendetegnende for at drive virksomhed i Danmark, er det at være momsregistreret.
Der er for det første nogle retningslinjer i forbindelse med vores EU-forpligtelser.
Dernæst er der det særlige ved det, at det ikke stopper virksomheden, at vi fjerner momsnummeret. Problemet er vel nærmest, at virksomheden ikke har taget sig af, at der har været et momsnummer, og ikke har fulgt reglerne. Så det at fjerne en momstilladelse er jo ikke det samme, som at man får lukket virksomheden.
Det, der kan gøres, og det, som der allerede i dag er mulighed for at gøre, er at stille skrappere krav til de folk, der er momsregistrerede, dvs. få dem ind i systemet, bede dem om at stille sikkerhed og om at få indbetalt momsbeløbene tidligere, fordi vi på den måde kan holde dem mere til ilden og sørge for, at der også kommer en afregning. Hvis ikke vi er klar over, at virksomhederne er der, er det langt sværere at få fat i dem. Derfor er der nogle muligheder allerede i dag, og jeg vil gerne under udvalgsarbejdet være med til at få yderligere belyst, hvilke muligheder der er for at sikre, at vi får fat i alle.
Så vil jeg sige til hr. Poul Erik Christensen, at der i spørgsmålet om logbøger netop er lagt op til, at det ikke er en logbog, der bliver kørt ud over alle virksomheder, men at de virksomheder, som har vist sig ikke at kunne leve op til reglerne, får det her som et ekstra påbud, sådan at vi bevisligt kan gå ind og få gjort op med den påstand, som mange medarbejdere er kommet med, om, at de tilfældigvis lige var på arbejde for første gang, den dag vi kom forbi.
Det sidste, jeg vil sige, er til et spørgsmål, som hr. Mikkel Dencker rejste, nemlig spørgsmålet om ressourcer på området her.
Det er sådan, at der i forbindelse med den kommunalreform, som bliver gennemført, med sammenlægningen af den kommunale skattedel og den statslige skattedel sker en frigørelse af en række ressourcer, som kan bruges til enten at forbedre servicen i andre dele af samfundet eller at lave en øget indsats på det her område. Vi vil i regeringen kigge meget nøje på, om der skulle være særlige områder, hvor der er behov for, at der bliver flere hænder.
Under alle omstændigheder er vi klart overbevist om, at der er brug for bedre regler. Det får vi med det regelsæt, vi får med lovgivningen her, og jeg er glad for, at samtlige partier bakker op.