Det er overhovedet ikke spor mærkværdigt, at Socialdemokratiet og den øvrige del af oppositionen ikke kan stemme for det her lovforslag. Det er af den simple grund, at det her er en forringelse af beskyttelsesniveauet og det faglige niveau i forhold til det, der gælder i dag, og det er den simple grund til, at vi ikke kan støtte lovforslaget.
Vi anerkender, at der her på en lille del af miljøområdet fastholdes nogle vigtige opgaver i regionerne, nemlig omkring jordforurening.
Men vi er meget, meget forundrede over, hvorfor der ingen sammenhæng er med hele drikkevandsområdet. For det er jo klart, at hvis der reelt var en sammenhæng i opgaverne, ville man også få en væsentlig bedre beskyttelse af eksempelvis vores drikkevand, som trues af forurening mange steder.
Samtidig kan vi ikke forstå, hvorfor man piller en lille del af området ud af regionerne og lægger det over til kommunerne. De skal jo fremover give tilladelser og føre tilsyn netop i forbindelse med forurenet jord. Det er nogle få mennesker, man derved piller ud af en faglig sammenhæng, og det kan for os kun føre til et dårligere fagligt miljø for de mennesker, der nu kommer til at sidde ude i kommunerne.
Man kan derudover tilføje, at netop når vi snakker forurenet jord, kommer kommunerne rundtomkring til at sidde i en uheldig dobbeltrolle. De kan faktisk komme i en situation, hvor de på samme tid er bygherre, skal anlægge en ny vej og samtidig give sig selv tilladelse til at benytte forurenet jord. Det synes vi ikke er hensigtsmæssigt. Det er et brud på armslængdeprincippet, og vi mener faktisk også, at den måde, man adskiller tingene på her, hvor man piller nogle få medarbejdere ud og flytter dem, giver et dårligere fagligt miljø for eftertiden.
Vi har undervejs i forhandlingerne sagt til regeringen, at hvis man valgte at samle de her kompetencer og flytte snittet rent fra de nuværende amter over til regionerne i stedet for at pille nogle få mennesker ud og placere dem i kommunerne, så var vi til at snakke med. Det vil vi meget gerne forhandle om. Det har vi også skrevet til regeringen i vores notat den 12. maj. Det er jo meget klart, at det har været Socialdemokratiets, SF's og De Radikales ønske.
Desværre har regeringen heller ikke på det her punkt kunne levere en eneste lillebitte åbning. Der var kun tale om, at man enten skrev under på den stiplede linje, hvor alt var aftalt med Dansk Folkeparti, eller også var der ikke mere at komme efter. Det var ikke vores valg, det var regeringens valg.