J. NR. 2004-5124 K U L T U R M I N I S T E R I E T N Y B R O G A D E   2 P O S T B O K S   2 1 4 0 10 1 5   K Ø B E N H A V N   K T E L E F O N   3 3   9 2   3 3   7 0 F A X   3 3   9 1   3 3   8 8 E-POST  [email protected] C V R   6 7 8 5 5 0 1 9 Folketingets Kulturudvalg Folketinget Christiansborg 1240  København K Hermed fremsendes i 70 eksemplarer ændringsforslag til L 53 - Lov om ændring af en række love på kulturområdet (Udmøntning af kommunalreformen på kulturområdet).   Brian Mikkelsen kulturminister
-1- Ændringsforslag til Lov om ændring af en række love på kulturområdet (Udmøntning af kommunal- reformen på kulturområdet) (L 53) Af kulturministeren : Til § 10 1) Efter stk. 6 indsættes som nyt stykke:     ”Stk. 7 vidt angår arkivalier, der hidrører fra amtskommunerne samt Hovedstadens Udviklings- råd og Hovedstadens Sygehusfællesskab, overgår den 1. januar 2007 i forbindelse med myndighedernes nedlæggelse til den eller de myndigheder, som overtager det sagsområ- de, arkivalierne hidrører fra. Regionsrådene overtager den 1. januar 2007 ansvaret for varetagelsen af arkivmæssige hensyn, jf. kapitel 3, for så vidt angår de arkivalier, der hidrører fra amtskommunerne samt Hovedstadens Udviklingsråd og Hovedstadens Sygehusfællesskab, og som ikke overgår til anden offentlig myndighed i forbindelse med de nævnte myndigheders nedlæggelse.” [ Overdragelse af varetagelsen af arkivmæssige hensyn af arkivalier i amtskommunerne] Bemærkninger Til nr. 1 Det følger af bekendtgørelse om offentlige arkivalier og om offentlige arkivers virksom- hed (nr. 591 af 26. juni 2003), at såfremt en myndighed nedlægges, påhviler ansvaret for opbevaring af myndighedens arkivalier samt varetagelse af de arkivmæssige hensyn i øvrigt den eller de myndigheder, som overtager sagsområdet. Heraf følger ligeledes overtagelse af udgifterne til arkivdrift. Det er desuden de berørte myndigheders ansvar at træffe aftale om fordelingen af arkivalier.
-2- Den foreslåede bestemmelse vedrører særligt den arkivmæssige situation i forbindelse med nedlæggelsen af amtskommunerne, Hovedstadens Udviklingsråd og Hovedstadens Sygehusfællesskab, hvor der for de arkivaliers vedkommende, som ikke er knyttet til et sagsområde, der overtages af en bestemt myndighed, skal findes en løsning på, hvem der overtager det arkivmæssige ansvar for disse arkivalier. Bestemmelsens 1. pkt. fastslår, at i forbindelse med amtskommunernes nedlæggelse overgår arkivalier vedrørende de forvaltningsområder, der hidtil har været varetaget af amtskommunerne samt Hovedstadens Udviklingsråd og Hovedstadens Sygehusfælles- skab, til de primærkommuner, regioner eller staten, som overtager sagsområdet. Med det arkivmæssige ansvar følger også det økonomiske ansvar. Dette er i overensstemmelse med den ovenfor nævnte bekendtgørelse. For så vidt angår ansvaret for varetagelse af arkivmæssige hensyn, jf. arkivlovens kapitel 3, for de arkivalier, der vedrører hidtidige amtskommunale m.v. opgaver, der ikke over- tages af andre myndigheder, fastslår bestemmelsens 2. pkt., at disse tilfalder regionerne. Disse arkivalier vedrører bl.a. de hidtidige amtsråds m.v. funktioner samt sager, der er varetaget af amtskommunernes centralforvaltning som sekretariater for amtsrådene. I aftale om amternes økonomi 2006 er det aftalt, at ”der afsættes i 2006-2007 en forelø- big ramme til lånedispensationer på i alt 500 mio. kr. vedrørende visse engangsomkost- ninger i forbindelse med kommunalreformen. Der vil herunder være engangsudgifter vedr. arkivalier, jf. et ændringsforslag til arkivloven.”. Den ansvarsfordeling som foreslås i bestemmelsen udelukker ikke forskellige tekniske løsninger af varetagelsen af arkivmæssige hensyn, herunder modeller hvor den ansvarlige myndighed kan træffe aftale om en praktisk løsning med en anden myndighed. Der er nedsat en arbejdsgruppe med Statens Arkiver som koordinator, der skal komme med forslag til retningslinier for de berørte myndigheder om tekniske løsninger.