Fra Venstres side kan vi varmt støtte op om L 52 og dermed museumsloven, fordi vi mener, at den skaber mere klarhed på det kulturelle område. Vi deler ikke den bekymring, der har lydt fra Enhedslistens side og fra andres side om, at det her vil være med til at skyde det kulturelle område i Danmark i sænk. Vi mener faktisk, at den her klarhed vil være med til at styrke vores kulturinstitutioner, vil være med til at give dem nogle flere muligheder og give dem klarhed over rammerne.
Derfor har vi også set det som positivt, at vi nu som led i strukturreformen også på det kulturelle område får udformet et landkort, som kommer til at hænge sammen. Vi vil også gerne udtrykke glæde over, at Det Radikale Venstre, Socialdemokratiet og SF er gået ind og har bakket op om lovgivningen, for vi mener faktisk, at det er et udtryk for, at der har været bred opbakning til det, der er blevet lagt frem.
På det kulturelle område er det vigtigt også at kigge på, at der sker en decentralisering, og at vi også på de områder, hvor man lokalt ikke har forankret kulturinstitutionerne, overfører dem til staten, sådan at vi sikrer, at den her omlægning af det kommunale landkort i Danmark ikke kommer til at gå ud over vores kulturinstitutioner.
De kulturelle områder, som har lokal interesse, bliver lagt ud til de nye store kommuner. Dem, som er af national interesse, overtager staten, og det gælder jo også finansieringen af § 15-museerne og de andre museer, som tidligere har fået amtslig støtte. Dem overtager vi nu krone for krone støtten til fra statens side, og det tror jeg og det oplever vi jo fra kulturlivets side at der er stor opbakning til, fordi vi hermed de næste 4 år har sikret de økonomiske rammer for museerne.
I Venstre synes vi, det er positivt, at vi nu har skabt ro om økonomien i perioden fra den 1. januar 2007 og så 4 år frem, fordi vi mener, at det vil give museerne mulighed for at finde deres egne ben at stå på nu her i forbindelse med strukturreformen. Det giver dem mulighed for i de næste 4 år at udforske nye samarbejdsmuligheder, nye udviklingsmuligheder og nye partnerskaber. Det giver dem også en ro, som kan være med til, at de i de næste 4 år kan fokusere langt mere på indholdet på museerne i stedet for den økonomiske ramme, for den er jo sikret. Det giver dem en unik chance for at kigge på formidling, for at tænke erhvervsliv og kulturmiljø sammen og for at gå ind i en langt mere tilbundsgående diskussion af, hvordan de ser deres fremtid som museumsinstitutioner. Så fra Venstres side kan vi sige, at vi mener, at vi med det her forslag er med til at sikre rammerne for fortsat dynamiske kulturinstitutioner, hvor den økonomiske side af driften ikke længere bliver det, der overskygger, at man kan tænke formidling og indhold. Vi synes også, det er positivt i lovforslaget, at vi nu tænker de regionale kulturaftaler ind i en mere fleksibel ramme, sådan at kommunerne kan vælge at finde nye samarbejdspartnere, at enkeltstående kulturaktiviteter, turisme, erhvervs- og kulturudvikling fortsat ligger i regionerne og fortsat kan understøttes med de midler, der ligger i regionerne, og at vi dermed stadig væk sikrer, at der kan udvikles nye ting. Så synes vi, at det er vigtigt og positivt, at vi ikke længere har bundet kulturinstitutioner fast til det amt, de ligger i. Vi synes, det er positivt, at man nu kan tænke på tværs, at man nu som kulturinstitution og også i kultur- og miljørådene og i det faglige miljø i konserveringscentrene og museumsrådene kan spørge: Hvem er det, vi har et fællesskab med? Hvem er det, vi ligner som institution? Hvem er det, vi fagligt kan drage nytte af? Så kan de indgå et partnerskab med dem i stedet for at være bundet til det amt, hvor de nu engang ligger. Så vi ser mange fordele ved den nye struktur på museumsområdet, og vi mener, at den vil komme til at styrke vores kulturinstitutioner i Danmark.
Det samme gælder forvaltningen af kulturmiljøet, jord- og stendigerne, fortidsminderne, som også overgår til kommunerne. Der deler vi ikke den bekymring, at kommunerne ikke kan løfte det ansvar. Vi har stor tiltro til, at man også ude lokalt har en interesse i at bevare vores fælles kulturarv og være med til at sætte fokus på den, sådan at det ikke sker som en modsætning til, at man får nye udviklingsmuligheder i kommunerne, men sådan at det sker i tæt sammenhæng. Dermed kan vi jo også få det fortidige og det moderne til at hænge mere sammen.
At der så stadig væk selvfølgelig er en ankemulighed, støtter vi helt op om. Det skal jo være sådan, at det kan prøves ved Naturklagenævnet, såfremt der må opstå tvivl om, hvorvidt det er blevet administreret på rigtig måde.
Så overordnet set mener vi fra Venstres side, at det her skaber en klarhed, at det skaber en ro, men det skaber også mulighed for dynamik og mulighed for, at kulturinstitutionerne de næste år kan tænke på deres indhold
i stedet for deres ydre ramme. Så fra Venstres side kan vi varmt støtte L 52 og dermed museumsloven på strukturreformområdet.