Vi har lidt været igennem trummerumen i forbindelse med behandlingen af det første lovforslag, L 53, i dag.
Fra Venstres side kan jeg sige, at vi støtter varmt op om, at der nu skabes mere klarhed på det kulturelle område, og at de kulturelle områder, som er lokalt forankrede, overtages af kommunerne, hvad gælder det fulde ansvar for både plejen, omsorgen og finansieringen.
I Venstre støtter vi også klart op om, at alle de områder, som har en national interesse, nu overtages af staten. Det gælder i forbindelse med L 52 også de tidligere amtsligt støttede § 15-museer, de store statsanerkendte museer, som tidligere også har fået et amtskommunalt tilskud. Der ser vi det som en klar national interesse, at staten går ind og overtager det ansvar, som amterne tidligere har løftet, sådan at vi ikke hiver tæppet væk under driften af nogle af Danmarks aktive museer.
I Venstre hilser vi det velkommen, at vi i en 4-årig overgangsperiode lader det økonomiske ansvar overgå til staten krone for krone, men vi mener også, at der lægges op til, at museerne nu indtil den 31. december 2010 har fået en unik chance og mulighed for i samarbejde med erhvervsliv, politikere, det kulturpolitiske miljø, turismeorganisationer og andre at tage en reel og tilbundsgående diskussion af, hvordan den fremtidige finansieringsmodel for Danmarks museer skal se ud.
I Venstre ser vi også det her forslag som noget, der lægger op til, at vi kan tage en bredere diskussion om, hvordan vi fremover kan sikre mere dynamiske kulturinstitutioner, hvor den økonomiske side af driften tænkes ind i et bredere ledelses- og markedsføringsperspektiv, og hvor museernes kunstpersonale på den måde i højere grad vil få frigivet deres ressourcer til at tænke i formidling, forskning og udvikling og skabe interesse for den danske kunstverden, nu hvor de i 4 år ikke skal sidde og lave ansøgninger til amter og til andre institutioner, fordi ansvaret er blevet overtaget af staten.
I Venstre ser vi det også som et positivt element, at hele forvaltningen af det nære kulturmiljø, dvs. jord- og stendigerne, fortidsminderne og andet, nu overgår til kommunerne. Den lokale bevidsthed om vores kulturarv vil i høj grad være med til at sikre, at der bliver en bedre sammenhæng mellem de moderne udviklingsplaner, som mange kommuner for tiden lægger frem, planer om udstykning og udvikling af områder, og så netop det, at der mange steder i jorden ligger fortidsminder af danekræ og danefæ og på andre måder noget, som har national og kulturel interesse for os alle. Selvfølgelig er der altid en fare for, at ikke alle er deres ansvar bevidst, og det er også netop derfor, staten fortsat med det her lovforslag kan indklage kommunernes afgørelser for Naturklagenævnet. Der er altså åbnet op for, at vi nu kan tænke nye tanker og i nye samarbejder. Der er åbnet op for, at kommunerne får et større ansvar. Det er åbnet op for, at staten overtager ansvaret for de områder, hvor der er en klar national interesse.
I Venstre er vi ikke bekymret for, at en større del af ansvaret nu lægges ud til kommunerne. Vi forventer, at det, at det nære kulturmiljø bliver lagt ud til kommunerne, vil være med til at skabe en større kulturel bevidsthed og kan være med til at skabe en bedre sammenhængskraft i de lokalsamfund, de nye kommuner, som vi bygger op. Og det er det, vi håber og forventer at vi også kommer til at se de næste par år.