Dette lovforslag har mange elementer, som alle sammen skal skabe større fleksibilitet på boligmarkedet. Det er bundet op på vores bestræbelser på at skabe vækst og fornyelse, en vækst og en fornyelse, som gennem de sidste godt 3 år har resulteret i det største boligbyggeri set i Danmark siden slutningen af 1980'erne.
Der er flere elementer, som dette lovforslag drejer sig om:
Det første er en mulighed for, at selvejende ungdomsboliginstitutioner kan nyeetablere sig. Det vil altså sige, at de på samme vilkår som almene boligorganisationer kan bygge nye ungdomsboliger. Det kræver selvfølgelig et kommunalt tilsagn, og vi ser det her som endnu en mulighed i viften, som gør, at vi nu ser, at der i Danmark ikke længere er det meget akutte behov for ungdomsboliger, som der var for blot få år siden.
Det andet element i lovforslaget er en øget råderet over sin egen bolig i den almene sektor. Det skal nu være sådan, at man på afdelingsmødet kan beslutte at iværksætte forbedringer i bestemte lejligheder. Det behøver ikke nødvendigvis være i hele bebyggelsen. Det kan være der, hvor lejerne ønsker det; man har altså mulighed for at differentiere.
Vi gør det nu også muligt at lave individuelle forbedringer i en større målestok, end man har haft tidligere, hvilket jo også gør, at man kan sætte sit eget præg på boligen.
Det tredje element er udslusningsboliger til personer, der har sociale problemer. Det er også endnu et element i viften, der gør, at man kan udsluses fra institution til egen bolig, hvis man f.eks. har psykiske problemer, misbrugsproblemer eller andet. Vi gør det nu muligt, at man kan leje på særlige vilkår, hvilket gør, at vi underbygger mulighederne for, at man ikke skal blive på institutionen, men derimod kan komme i egen bolig.
Til sidst er der nogle mindre ændringer i lovforslaget om prisfastsættelsen ved afhændelse af almene ejendomme.
Samlet set er lovforslaget fyldt af elementer, som sikrer en større fleksibilitet på boligmarkedet, og derfor bakker vi varmt op om lovforslaget.