Det er korrekt, som fru Irene Simonsen siger, at vi var meget tæt på, at det her forslag skulle til tredje behandling, men der kom et valg forbi. Nu har vi haft det, og så kigger vi på det igen.
Der er en række ting, som jeg synes vi skal kigge på i forbindelse med udvalgsarbejdet, for verden står jo ikke stille, og det er jo også et spørgsmål, om det her lovforslag ordner alle de ting, man vil.
Nu vi har haft lejlighed til at læse nogle af de ting, der var oppe under førstebehandlingen, er spørgsmålet jo, hvad gevinsten egentlig er ved det her. Bl.a. Kristendemokraterne var meget optaget af, hvor mange millioner ekstra den store indsats, der lå i det, gav, og det var jo et ret lille beløb i forhold til det store arbejde, der ligger i det her lovforslag.
Noget andet er så, at vi jo moralsk ikke kan holde til, at der er nogle, der snyder på vægten her. Vi er i Socialdemokratiet helt enige i, at vi ikke kan have, at folk arbejder sort og modtager sociale ydelser og på den måde undergraver et velfungerende arbejdsmarked. Så snyder vi jo både de arbejdsgivere, som har en fornuftig forretning og betaler moms, told og skat, og hvad det ellers er, man skal løse for samfundet, og de medarbejdere, der modtager løn og afregner skat, og hvad der ellers er, og så har vi nogle, der kører uden om systemet. Det kan et samfund som det danske ikke tåle, og derfor er vi interesseret i, at der er sammenhæng i tingene.
Vi har selvfølgelig noteret os, at regeringen her taler med to tunger, for i det samme den kommer til magten, så gør den det, at den skærer ned på Told og Skat. Det betyder, at de kontrolforanstaltninger, som man nu er i besiddelse af fra samfundets side, er blevet mindre.
Dernæst har vi også oplevet, og det er en opfattelse, som jeg og fagbevægelsen deler, at de steder, hvor man har en overenskomst, og hvor man er organiseret, er der mere orden i sagerne end de steder, hvor man lader hånt om alle regler på arbejdsmarkedet. Derfor har jeg taget stærkt afstand fra de angreb, som den borgerlige regering laver af forskellig slags på fagbevægelsen, fordi det jo er parterne selv, der skal være med til at løfte denne opgave.
Det er jo også sådan, at der skal to parter til for at snyde den tredje, og derfor er det væsentligt, at vi både i forhold til arbejdsgiverorganisationer og lønmodtagerorganisationer er vores opgave bevidst om, at det her er en fælles opgave, som man kun kan løse, hvis man står sammen om den.
Det er sådan, at Handelskartellet, som er en organisation af flere forskellige andre organisationer, bl.a. HK, NNF osv., har lavet en rapport, hvor de siger noget om, hvordan man kan lave en sammenhængende strategi mod sort arbejde. Der peger de på en mere effektiv kontrol. De peger på et andet område, og det er stramning af ansættelsesbevisreglerne.
Vi har set forhold ude på pizzeriaer, bodegaer og diskoteker om natten, hvor Told og Skat har været på inspektion, og hvor man ikke har kunnet gøre noget ved forholdene, fordi de ikke havde et ansættelsesbevis, og så påstod de bare, at de lige var kommet forbi. Det går selvfølgelig ikke, og derfor synes jeg, vi skal kigge på, om ikke det er muligt at sørge for, at der er en dokumentation for, at de arbejder på den pågældende virksomhed. Man kan kalde det en logbog, eller man kan kalde det et ansættelsesbevis. De skal ikke have mulighed for at hoppe af krogen der.
Det er vi helt enige i, og det er noget af det, jeg synes vi skal have præciseret nu her, hvor vi får lejlighed til at få det op igen. Det er også klart, at der kan ligge noget i forhold til ændring af skattereglerne.
Og så er der en ting, som jeg håber alle Folketingets partier kan blive enige om, og det er, at det jo handler om, at vi skal have en bedre integration af nydanskere på det ordinære arbejdsmarked. Det duer jo ikke, at vi har så mange mennesker, der er uden for det ordinære arbejdsmarked; dem skal vi have ind. Så skal vi selvfølgelig have en bedre moral
i samfundet også. Alt det er meget vigtigt. Så handler det også om næringsbreve, hvilke vilkår man sætter over for arbejdsgivere, der ønsker at drive virksomhed. Apropos de sidste dages debat om, hvordan man ansætter folk, og hvordan man aflønner dem, og hvilke regler der skal være, tror jeg, at der generelt er behov for en oplysningskampagne om det her. Det kan vi se. Vi tager stærkt afstand fra dem, der snyder på vægten ved ikke at betale folk det, de skal have, ved ikke at have et organiseret arbejdsmarked, og det håber jeg at vi under udvalgsarbejdet kan få afklaret, således at der ikke er tvivl om, hvordan tingene er.
Hvis vi ønsker et velfærdssamfund, hvor vi har ordentlige ydelser, så skal både arbejdsgivere og lønmodtagere selvfølgelig overholde de regler, som er gængse for det danske samfund. Men regeringen må også yde sit til, at vi ikke skærer ned og straffer de folk, der forsøger at løse opgaven, for det har vi desværre set hidtil. Men jeg håber, at vi kan få afklaret de her ting under udvalgsarbejdet.