Det her er så et EU-direktiv, som skal gennemføres her i Folketinget. Det skal træde i kraft den 7. oktober 2005.
Her i Danmark har vi altid været tidligt ude med EU-direktiver. Det har været sådan, at vi skulle være foregangsland, og så ender vi i den situation, at vi får en masse direktiver, der bliver vedtaget, uden at de andre lande følger med. Det er en af de store bekymringer, man kan have ved det her lovforslag - som jo er en genfremsættelse af det, vi behandlede før valget - at der netop kan komme til at ske et misbrug af Lønmodtagernes Garantifond.
Det er interessant at se, hvor langt vores nabolande er kommet i den her situation. Det gælder især de nye lande. Hvor langt er de baltiske lande kommet? Hvor langt er Polen kommet? Med hensyn til Lønmodtagernes Garantifond kan de få hjælp af deres myndigheder?
Det kan også blive sådan, at Lønmodtagernes Garantifond fremover kan komme til at låne polske virksomheder penge, hvis de er i betalingsstandsning, og der er vi også interesseret i at høre, hvordan pengene så kommer ind igen.
Et andet aspekt, der kan ligge i det her, er sammenhængen med de nye EU-medlemmer, nemlig om man kan spekulere i den danske garantiordning, når Lønmodtagernes Garantifond skal dække det, som kaldes den transnationale situation. Vi har i den senere tid set eksempler på udenlandske virksomheder, der kom her til landet under dække af udstationeringsreglerne. Ministerens bemærkning går på, at lovforslaget ikke omfatter udstationerede lønmodtagere, men vi ved også, at kreativiteten er ret stor, især i de baltiske lande og Polen, og derfor kan man ikke udelukke, at der vil komme til at ske svindel med Lønmodtagernes Garantifond.
Det er sådan nogle huller, man skal være sikker på bliver lukket. Man skal være sikker på, at det ikke kommer til at foregå, og derfor håber jeg selvfølgelig også, at ministeren har svar på de her spørgsmål og vil undersøge, hvordan situationen er i de her tilfælde.
Det var måske også rimeligt at sige, at vi venter med at gennemføre det her EU-direktiv, til alle lande er klar til at gennemføre det, så vi er sikre på, at vi er ligestillet med de andre lande. Ellers kan frygten være, at vi får det gennemført her, og at den danske Lønmodtagernes Garantifond kommer til at tage et stort slæb, da vi normalt er langt fremme her, mens andre lande, hvor det måske var mere berettiget, at det blev indført, ser stort på, om der måske går 2 eller 3 år, før det bliver indført. Det har vi jo set med andre EU-direktiver, og derfor synes jeg, at ministeren skulle være meget opmærksom på de ting her.
Der er en del uafklaret i det her EU-direktiv, og derfor vil Dansk Folkeparti ikke tage stilling til det her ved førstebehandlingen.