Som vi lige var kort inde på i de korte bemærkninger, så blev dankortet altså indført i 1983 med det klare løfte, at der ikke på nogen måde skulle opkræves gebyr eller betaling af forretningerne eller af forbrugerne.
Det fungerede altså udmærket i mere end 20 år frem til udgangen af 2004, hvor det ulyksalige flertal her i Folketinget havde vedtaget, at nu kunne man pålægge et gebyr, som forbrugerne skulle betale. Da det så brød sammen, opfandt man det her lovforslag, som altså indebærer, at man tager 125 mio. kr. fra almindelige borgere og fører direkte over i bankernes kasse. Man har samtidig sagt, at fra 2010 er der åbnet for - og det håber jeg vi kan få bekræftet af ministeren - at man kan overføre op mod 400 mio. kr. fra butikkerne og borgerne til bankerne.
De tjener altså i forvejen ufatteligt. De har tjent på hele udviklingen af dankortet. Det har ikke været en udgift for dem, som de påstår. Det har været en enorm fidus for bankerne, ligesom det har været det for samfundet i almindelighed, men de har tjent styrtende med penge på det.
Hvis man i dag læser dagbladet Børsen, så skriver de:
Bankerne svømmer i penge. Selv om der sendes store summer tilbage til aktionærerne, jeg mener, det er 11 mia. i år, der sendes tilbage til aktionærerne som overskud, holdes der stædigt fast i en kilometertyk fedtpolstring. Så mange penge har bankerne i kassen. De aner ikke, hvad de skal bruge dem til. 44 mia. i overskudskapital, hedder det i Børsen. Det er ikke nogen nødlidende branche, vi har fat i.
Man kan spørge, hvad 125 mio. eller 300-400 mio. kr. fra eller til betyder, men det er da uhyrligt. Jeg synes, det er uhyrligt, at et bredt flertal i Folketinget vedtager, at denne branche, der i forvejen vælter sig i penge, som de tager på den ene og den anden måde fra os, lige med statens hjælp på sigt skal have yderligere næsten 400 mio. kr. om året.
Hvis man skal sige noget positivt om 50-øren, det er der ikke mange der har gjort, så er det da en positiv ting, at dér kunne forbrugerne, hver enkelt borger da se, at nu gik der penge op af lommen og direkte over i Danske Banks og Nordeas kasse. Det var da til at få øje på. Det var selvfølgelig også derfor, folk blev rasende.
Hvad er det, der sker med det her lovforslag? Det er, at nu tager man i princippet det samme beløb, selv om det udvikler sig lidt over tid, men nu holdes det skjult. Nu holdes det skjult! Nu kan ingen se, hvordan pengene kommer, men det er jo ligesom det med lommeuld. Det er lommeuld, som er kontant cash for bankerne. Hvorfor skal det ikke kunne ses? Det vil jeg gerne have at vide af ministeren. Hvorfor indfører man et gebyr, som vi jo alle sammen ved at forbrugerne kommer til at betale, på en måde, så forbrugerne ikke kan se, hvor meget de betaler til bankerne? Jeg synes, det er uhæderligt, at man skjuler dette sugerør, som bankerne har stukket ned i samfundskassen, at man har gjort det sugerør hemmeligt. Det er da også en underlig ting.
Vi vender jo tilbage under næste forslag til, at selvfølgelig kunne man have bevaret dankortet på en anden måde. Jeg vil bare sige, at det her forløb, hvor man på den måde hjælper en branche med at tømme lommerne på borgere og butikker i en størrelsesorden af flere hundrede millioner kroner om året, er ganske besynderligt og ganske usmageligt.