Stormgade 2-6
1470 København K
T 33 95 13 10
F 33 95 13 11
www.minff.dk
[email protected]
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Den
J.nr. 5162/
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ved brev af 7. april 2005 udbedt sig min
besvarelse af følgende spørgsmål:
Ad L 145 spørgsmål 1:
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 14. december 2004 fra FødevareIndustrien, jf. L 145
bilag 1.
Svar:
Ved høringen i efteråret 2004 over forslaget til ny fødevarelov blev der fra en række erhvervsorganis a-
tioner udtrykt ønske om at udvide virksomhedernes muligheder for at få rådgivning og vejledning fra
fødevareregionerne og Fødevarestyrelsen. Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender iværksatte
derfor et udredningsarbejde, som under inddragelse af organisationerne, herunder FødevareIndustrien,
skulle afdække mulighederne for, at fødevaremyndighederne kan yde rådgivning i større omfang end
hidtil.
Som det også fremgår af notatet fra FødevareIndustrien viste det sig under udredningsarbejdet, at det
primære problem var uensartet praksis med hensyn til omfanget af vejledningen fra fødevareregioner-
ne. Der var enighed om, at dette problem mest hensigtsmæssigt løses ved at fastlægge retningslinier
for fødevarekontrollens vejledningsforpligtelse, og at det ikke krævede ændringer i forslaget til ny fø-
devarelov. Dette svarer i det væsentligste til de holdninger, som FødevareIndustrien giver udtryk for i
notatet.
Fødevarestyrelsen er ved at færdiggøre en guideline for vejledning under tilsyn med virksomheder og
besætningsejere. Organisationerne har været inddraget i arbejdet for at sikre, at der er taget højde for
de situationer, som især har givet anledning til usikkerhed hos virksomheder og tilsynsførende.
Guidelinen, som skal indarbejdes i det daglige kontrolarbejde, er en præcisering af de tilsynsførendes
vejledningsforpligtelser samt retningslinier for, hvorledes vejledning om reglerne i praksis udføres un-
der tilsyn. Guidelinen præciserer samtidig, at vejledningsforpligtelsen er generel, og at vejledning om
reglerne også skal gives, når virksomheder og bes ætningsejere henvender sig direkte til regionskonto-
ret.
I henvendelsen gentager FødevareIndustrien synspunktet om, at bemyndigelserne i fødevareloven bør
begrænses til direktivbestemmelser og sanktionsbestemmelser, samt at der ikke bør være supplerende
bestemmelser til områder, der reguleres af forordninger.