Jeg kan forstå på Venstres ordfører, hr. Jens Vibjerg, at det her er en ren tilståelsessag. Det står skralt til, når det drejer sig om at opkvalificere arbejdskraften; man har siddet på hænderne, når det drejer sig om at bekæmpe arbejdsløsheden; de langtidslediges ledighedsperiode er steget; der er blevet flere langtidsledige; det kniber meget med integrationen, og der er ikke ordentlige svar på, hvordan man møder udfordringerne i forhold til globaliseringen. Når virksomhederne lukker osv., så er svaret fra de mest fremtrædende ministre, der bliver sendt til Nordjylland og andre steder hen, hvor virksomhedslukningerne hærger, som regel: Jamen I kan blive omskolet til SOSU-assistent. Det voldte så nogle problemer i lovforslaget, fordi der stod, at det kun var statslige uddannelser, og SOSU er som bekendt stadig væk amtslig.
Men bortset fra det er det jo underligt, at Venstre taler så meget om det frie valg. Hvorfor har de arbejdsløse ikke et frit valg? Hvorfor kan de folk, der kun har 7. eller
8. klasse, ikke få lov at komme op på 9.-klasses-niveau? Hvorfor kan de ufaglærte ikke få en uddannelse op til f.eks. faglært niveau? Hvad er der blevet af jobrotationsordningen, som regeringen har lovet at gøre noget ved? Hvorfor bruger man ikke de instrumenter, som man selv har været med til at aftale? Nej, regeringen har haft travlt med alle mulige andre ting, bl.a. en tåbelig løntilskudsordning, som det heldigvis nu via Rigsrevisionen ser ud til at vi igen kan få ned på et normalt niveau. Der er en lang række spørgsmål, som jeg synes er interessante. Regeringen gør ikke noget på det felt her. Jo, de har gjort en hel masse på nogle områder, hvor der overhovedet ikke kommmer en eneste ekstra arbejdsplads til nogen her i Danmark. Man har haft en hel masse tåbelige ideologiske forslag i stedet for at komme med et forslag, der fremmer opkvalificeringen og forbedrer mulighederne for de grupper, der har været uden arbejde igennem meget lang tid. Det savner vi. Det er jo også det, lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer siger: Se nu at forbedre de muligheder generelt i stedet for at komme med ½ år ad gangen, det virker ikke efter hensigten. Så kan man sige, at noget af det, vi gerne vil have belyst under udvalgsarbejdet - det er selvfølgelig bedre at få 50 mio. kr. end ingen penge - er de kriterier, man stiller op, for, at man kan få dem. Her vil vi meget gerne have, at ministeren fortæller lidt om - måske allerede her i dag - hvad det er for nogle områder, man umiddelbart kan blive omskolet til, hvad det er, ministeren ser at man kan gå i gang med. Jeg vil sige, at det her er en totalt gratis omgang. For når hr. Jens Vibjerg ikke kan gøre rede for, hvor pengene kommer fra, andet end at det er uforbrugte midler, er det en totalt gratis omgang. Det er jo noget sludder, når man siger under valgkampen, at man vil give penge til de arbejdsløse og fremrykke midler, endda øremærke 15 mio. kr. til Nordjylland. Hvis det her skulle forestille at være en indfrielse af et valgløfte, er det den mest varme luft, jeg har hørt om i nyere tid. Der er jo ingen ny penge i det her. Det er uforbrugte midler, fordi ministeren sammen med Dansk Folkeparti har administreret forliget »Flere i arbejde« på den måde, at man lægger loft over, hvor meget der må bruges af uddannelsesmidler. Man har lavet en løntilskudsordning, og man har generelt styret det så hårdt over for regionerne, som ifølge vores aftale gerne måtte have lov til at have et redskabsvalg. Det styrer ministeren og Arbjedsmarkedsstyrelsen med hård hånd, således at de ikke kan bruge de penge, og bagefter kommer man og leger julemand med de penge, som de ikke har kunnet bruge, og så fortæller man folk, at det er et valgløfte. Det er da godt, at valget er overstået. Det er da simpelt hen for tykt det her.
Derfor bliver jeg jo nødt til at spørge. Jeg har spurgt om Nordjylland, og der har jeg så fået et svar i går aftes, der siger, at der er pænt overskud, selv om det er lidt svært at sammenligne, for frem til 2003 var både aktiveringsmidler og understøttelse i én blok. Det er så udskilt efter 2003, og det er jo fair nok. Det er jo en god ordning, som vi også støttede dengang, at få den ændring, så vi bedre kan se, hvad der er hvad.
Men sammenfattende for alle årene er det sådan, at der er overskud i Nordjyllands Amt. Det tror jeg også der er alle de andre steder, så det er en rent gratis omgang. Det er penge, som man har stillet til rådighed, som det var meningen at bruge til de arbejdsløse. Man har mere haft travlt med at styre efter nogle rigide krav end at give frit valg til de arbejdsløse. Man har strammet de her regler, endda i en periode, hvor der er blevet flere arbejdsløse i Danmark, i stedet for at sige: Jamen o.k., vi aner ikke, hvad folk skal give sig til, så er det da langt bedre, at vi får en opkvalificering af folk, i stedet for at de skal gå arbejdsløse.
Derfor vil vi gerne have, at vi under udvalgsarbejdet får en redegørelse for, hvad det er for nogle jobmuligheder, som man kan bruge her, hvordan det ser ud med pengeforbruget
i de andre regioner, så vi får et billede af, hvordan det her ser ud. Jeg går ud fra, at regeringen har det sådan, at de penge, der er bevilget til formålet, også skal bruges til formålet. Det er jo dårlig budgetadministration, hvis ikke man sørger for, at de penge bliver brugt. Men o.k., regeringen har altså valgt her at køre efter en anden model, som vi lodret er imod, som er i strid med forliget. Kun takket være Dansk Folkeparti er der opbakning til, at man kan bruge det tåbelige instrument løntilskud helt urimeligt til fortrængning, konkurrenceforvridning og alt det dårlige, der er at sige om det. Jeg skal sige, at vi selvfølgelig vil støtte det her lovforslag, men det sker på en utrolig billig baggrund. Der er for lidt fremdrift, det er for lidt ambitiøst, og det kunne være langt, langt bedre ved at indtænke det her i en strategi, der siger, at vi skal forbedre mulighederne for alle de arbejdsløse. Det er der behov for.