Jeg ved godt, det er langt hen på dagen efterhånden, men jeg synes alligevel, at det her forslag trænger til at få et par bemærkninger med på vejen.
Hensigten med det er Socialdemokraterne enige med ministeren i, nemlig at vi skal prøve at mindske, at der betales penge under bordet ved handel af andelsboliger, så vi er sådan set enige i, at der skal pålægges et strafansvar, og vi er også enige i, at der skal være et bedre oplyst grundlag, når man handler andelsboliger.
Vi synes derimod ikke, at lovforslaget overhovedet er tilstrækkeligt til at mindske det store problem, der er med betaling af penge under bordet i forbindelse med handel. Vi synes simpelt hen, at ambitionsniveauet i det her forslag er for beskedent.
Derfor har vi stillet nogle ændringsforslag, som der desværre ikke er tilslutning til fra andre partier end oppositionen, men den tilslutning vil jeg selvfølgelig sige tak for. Forslagene går ud på, at der skal sættes vandtætte skotter ned imellem sælger og køber i forbindelse med handel af andelsboliger, og det vil sige, at det er andelsboligforeningens bestyrelse, der skal forestå handelen. Det vil i hvert fald sikre, at der ikke er det direkte møde mellem sælger og køber.
Det andet, vi foreslår, er, at der skal opstilles et regelsæt for ventelister, der skal sikre åbenhed ved, at der
i alle andelsboligforeninger oprettes ventelister, som giver folk mulighed for at se, hvor de er på ventelisten, og om den rækkefølge, man får tilbudt en andel i, også er rigtig.
Vi har faktisk forsøgt i ændringsforslagene at finde en rimelig balance imellem andelsforeningens medlemmers selvfølgelig helt rimelige ønske om selv at bestemme så meget som muligt og så at give et grundlag for at mindske de her sorte handler. Vi har i forslaget sagt, at det er op til andelsboligforeningen at bestemme, om den skal have ventelister, eller om det skal være sådan, at andelsboligforeningens bestyrelse hver gang selv skal forestå køb og salg. Vi har sagt, at der skal være åbenhed. Vi har også sagt, at det er op til andelsboligforeningens generalforsamling at bestemme, at den kan have flere ventelister. Hvis man f.eks. gerne i en andelsboligforening vil have nogle flere børnefamilier ind, kan man opstille nogle kriterier for flere børnefamilier eller flere singler eller flere ægtepar eller flere ældre eller unge, eller hvad ved jeg. Det er helt op til andelsboligforeningens at beslutte.
Det, vi har sagt, er, at der skal være åbenhed. Der skal være en respekt for, hvad andelsboligforeningens medlemmer selv ønsker: om det skal være familie i opad- og nedadgående linje, om det skal være søskende, om det skal være partnere, man bor sammen med, eller det skal være i forbindelse med byttehandler. Der har man altså selv i andelsboligforeningen sin egen beslutningskraft.
Når jeg gør så meget ud af at sige det her, er det, fordi jeg ved, at Venstres ordfører lige om et øjeblik kommer op - eller også gør ministeren det - og siger, at nu overruler vi hele den selvbestemmelse og det demokrati, der er i andelsboligforeningerne. Dertil er svaret, at det ikke er det, forslaget handler om. Forslaget handler om, i så vidt muligt omfang at finde balancen mellem andelsboligforeningerne selvforvaltning og sikringen af, at der ikke er det enorme omfang af betaling af penge under bordet, som er med til at presse andelsboligforeningernes priser voldsomt i vejret.
Så jeg vil med det her bare anbefale, at de partier, der endnu ikke har nået at tilslutte sig ændringsforslagene, gør det her ved afstemningen om lidt om de socialdemokratiske ændringsforslag. I øvrigt vil jeg så også tilkendegive, at selv om de ikke mod forventning skulle blive vedtaget, så stemmer vi for forslaget, fordi det er lille skridt i den rigtige retning - og det er jo altid noget.