Regeringen har ført Danmark ind i en ulovlig krig på et løgnagtigt grundlag og har gjort danske soldater til en del af en besættelsesstyrke og medansvarlige for også de mange overgreb, der hele tiden kommer meldinger om fra Irak. Det har vi diskuteret her i Folketinget mange gange. Synspunkterne er velkendte.
Men vi er stadig væk af den opfattelse, og jeg synes også, vi skal sige det i dag, at det, som det her beslutningsforslag lægger op til, er, at vi skal vedblive at deltage i den krig, som USA leder, og som på mange områder har ført til en katastrofe i Irak. Der er 100.000, der er døde som følge af krigsindsatsen. Der er en voldsom social nød i Irak og stor arbejdsløshed. Den gennemsnitlige indkomst for en almindelig husstand i Irak er faldet med 40 pct. fra 2003 til 2004.
Og så har vi hele sikkerhedssituationen, som vi har været lidt inde på tidligere i debatten.
Prøv at lægge mærke til, at ligesom krigen blev bygget op på løgne, har vi hele tiden fået en masse løfter om, at når Saddam Husseins hær var nedkæmpet, ville alle juble, og så var der fred og demokrati; så var det, at når Saddam Hussein selv personligt var fanget, ville oprøret stoppe; så var det, at når valget var gennemført, ville oprøret holde op; så var det, at når regeringen i Irak blev udpeget, ville oprøret holde op og angrebene stilne af. Men det er bare ikke sådan, det er gået.
Det er det, Forsvarets Efterretningstjeneste skriver i sin sikkerhedsvurdering, som vi har som bilag til i dag, at antallet af angreb igen er stigende.
Når Forsvarets Efterretningstjeneste og regeringen siger, at det er nødvendigt at blive i Irak for at undgå borgerkrig, forholder det sig efter vores opfattelse nærmere modsat: at det, at vi bliver, tyder på, at vi fremmer udviklingen af en borgerkrig.
Forsvarets Efterretningstjeneste er jo inde på det i sine vurderinger, hvor de siger, at en stor del af de angreb, der kommer, skyldes, at sunnierne er blevet marginaliseret ved det sidste valg. Det er altså en følge af valget og en utilfredsstillende demokratisk proces.
Lad os nu kigge på, hvad der sker med de angreb, der er
i gang. Umiddelbart efter Saddam Husseins hær var nedkæmpet og frem til valget, var den fortsatte krig i Irak jo præget af, at det var oprør, der ramte koalitionsstyrkerne, og at oprørere angreb politirekrutter og irakiske sikkerhedsstyrker. Men hvor der var etniske modsætninger, modsætningsforhold mellem sunnier og shiaer, var der relativt få bombeangreb, der havde det som baggrund. Det er et spørgsmål til regeringen, for i de sidste måneder ser det jo ud, som om det har ændret sig. Nu er der kommet mange flere af den slags begivenheder, som kan føres tilbage til et modsætningsforhold mellem sunnier og shiaer. Hvis det nu er rigtigt, og det tror jeg det er, hvad er så konklusionen eller lærdommen af det? Det ser ud, som om valget i Irak fik gravet grøfterne mellem sunnier og shiaer endnu dybere, og det er også det, Forsvarets Efterretningstjeneste er inde på. Der er blandt sunnierne en stigende oplevelse af, at den politiske proces, som USA organiserer, vil sætte sunnierne helt til side. Vi synes faktisk, at det, der tegner sig, er, at koalitionen er ved at skabe forudsætningerne for en langstrakt borgerkrig i Irak. Det er derfor, at den logik, der siger, at tropperne skal blive, fordi der er en borgerkrig under opsejling, har fat i den forkerte ende. Koalitionens tilstedeværelse uddyber efter vores opfattelse modsætningerne i Irak og øger forudsætningerne for, at der kommer en borgerkrig. Jeg var inde på det i en af de korte bemærkninger: Jeg er meget bekymret, når regeringspartierne bare siger, at det går fint. Der er mange problemer, men vi skal fortsætte ud ad den vej, vi går. Jeg håber, at regeringen er mere selvkritisk end det, vi har kunnet høre i debatten i dag, hvor vi jo bare har hørt, at modstanden mod besættelsen kun kommer fra terrorister, skidt med det, dem skal vi jo bare have knaldet. Og vi hører, at man bakker ukritisk op om bombninger af Falluja og den slags militære indsatser. Der er ingen tvivl om, at i Falluja og gennem de andre aktioner skaber man flere oprørere og ikke mindst flere ekstremister. Det er altså også sådan, at et flertal af irakerne i meningsmålinger siger, at USA og England straks skal trække sig ud. Der er langt flere irakere, der mener, at hele invasionen fra start til i dag har været til mere skade end gavn, end irakere, der har det modsatte synspunkt. På trods af at man henviser til folket i Irak, som vi hører Venstres ordfører snakke om, er irakerne gennemgående, når de blive spurgt i meget omfattende meningsmålinger, meget kritiske og meget negative over for det, der foregår. Derfor vil jeg til sidst sige, at koalitionen ikke kan løse det her ved bare at fortsætte med de militære aktioner, som den har gjort hidtil. Derfor er vores løsning stadig væk, at vi skal trække styrkerne hjem. Vi går imod beslutningsforslaget, for det er første skridt til at få en anden udvikling i Irak.