Jeg vil også gerne her takke Folketinget for den brede tilslutning, der er til, at Danmark påtager sig sit ansvar i forbindelse med Sudan og også Darfurkonflikten. Det er meget vigtigt, at Danmark viser, at disse forfærdelige ting, der foregår i Afrika, også interesserer os og vedrører os. Derfor hilser jeg velkomment, at vi nu har hele Folketingets støtte til at sende 45 soldater af sted med SHIRBRIG.
Det er jo rigtigt, som det er blevet sagt i flere af de indlæg, der har været, at det jo ikke er løsningen på hele tragedien. Det, det er tale om med SHIRBRIG og de 10.000 mand, som der altså skal komme i hele FN-hæren, er, at nord-syd-fredsaftalen fra 9. januar skal beskyttes. Den har jo også krævet millioner af ofre, fordrevne og døde, og det er den, man er enige om nu skal stoppes. Det har man så fået FN med ind i, og det er vedtaget i Sikkerhedsrådet. Men det er jo også rigtigt, som det er blevet sagt her i dag, at det jo ikke i sig selv løser Darfurproblemet.
Derfor har Danmark i Sikkerhedsrådet arbejdet for, at nord-syd-konflikten blev standset. Forsvarsministeren og jeg var i Sudan i november måned og havde samtaler med de relevante personer dernede, og vi har lagt vores lod i vægtskålen, også for Den Afrikanske Union, som vi jo også besøgte ved samme lejlighed, hvor jeg underskrev en samarbejdsaftale med Den Afrikanske Union, som går ud på, at Den Afrikanske Union skal blive stærkere til at løse konflikter igennem sine underorganisationer, IGAD og ECOWAS. Det var en samarbejdsaftale, som jeg tror vi lagde 240 mio. kr. bag her i november måned, og det er, fordi det er vigtigt, at Den Afrikanske Union, når den påtager sig opgaver, også føler, at den kan gennemføre dem.
Hvis vi nu siger, at det kan Den Afrikanske Union ikke, så har vi faktisk svækket dens muligheder for at være med til at løse fremtidige konflikter. Det er derfor, at vores politik har været at få understøttet, få styrket Den Afrikanske Union, men ikke tage opgaverne fra Den Afrikanske Union. Og det er derfor, at de tre resolutioner, som blev vedtaget her for nylig omkring Darfur, også rummer, at de
10.000 mand i nord-syd skal kunne støtte Den Afrikanske Union
i Darfur med logistik eller andre ting. Der skal generalsekretæren komme tilbage, jeg tror, inden den 23. april med sin beskrivelse af, hvad det er for opgaver, de
10.000 mand skal kunne understøtte Den Afrikanske Union med. Så Sikkerhedsrådet har altså sikret, at der skal være en kobling mellem de 10.000 i nord og syd, for der kan man ikke bare sidde med 10.000 mand og se på myrderier lige ved siden af - selvfølgelig kan man ikke det. Det skal han vende tilbage med. Så har vi altså som sagt også fået vedtaget tre resolutioner om ICC, efter vi nu har fået fredsaftalen, og tre resolutioner om Darfur, hvoraf den ene er om Den Internationale Straffedomstol. De tre resolutioner rummer altså bl.a. øgede sanktioner og øgede forbud i forbindelse med Darfur for at lægge pres på centralregeringen i Khartoum og på militserne, selvfølgelig. Den, der drejer sig om Den Internationale Straffedomstol, drejer sig altså om, at de personer, som FN's undersøgelseskommission har peget ud som folk, der formentlig, formodentlig måske har begået krigsforbrydelser, jeg tror, det er 51 personer, kan overføres til ICC. Det synes jeg faktisk, som jeg tror også hr. Morten Helveg Petersen var inde på, var et gennembrud den europæiske tilgang til den internationale retsorden. Det var svært, det tog tid, men det lykkedes jo. Og der synes jeg trods alt, man må godskrive USA, som hr. Aaen jo kritiserede her, at USA ikke nedlagde veto, men undlod at stemme, hvilket USA jo udmærket vidste betød, at hermed kom ICC, Den Internationale Straffedomstol, i gang. Så undtog man USA's egne borgere plus borgere fra andre ikke-ICC-lande, som måtte opholde sig og blive taget i området. Nu tror jeg altså ærlig talt ikke, at amerikanske soldater risikerer at komme for ICC, for det kræver meget alvorlige forbrydelser af en meget stor størrelsesorden plus det, at ens eget land skal være ude af stand til at straffe eller uden vilje til at straffe. Derfor har jeg hele tiden sagt til amerikanerne: Jeres modstand er egentlig urimelig, for I har ikke nogen stor risiko for at ende for ICC, I har jo et retssystem, der fungerer. Men det er altså ikke den amerikanske opfattelse, og det er ikke Kongressens opfattelse, og derfor fik vi et gennembrud ved at kunne lave denne aftale, som betyder, at ICC nu kommer i gang, og at fælden klapper her for første gang i forbindelser med krigsforbrydelser, der måtte være begået i Darfur. Så det vil sige, at vi nu har fået knæsat, at man ikke kan begå den slags ustraffet, at der ikke findes straffrihed
i den slags sager. Det er et gennembrud for den europæiske tankegang. Så må vi så håbe, at det afholder andre fra at begå, hvad disse 51 måske har begået, og dermed lægger en dæmper på den konflikt, der jo er der. Så vores politik i Sikkerhedsrådet er altså meget klar:
at få skabt freden og få bevaret freden og få sørget for at foretage handlinger, som betyder, at man holder sig fra at gentage, hvad man har gjort i Darfur.