Folketingets Socialudvalg Dato: 2. juni 2005 Under  henvisning  til  Folketingets  Socialudvalgs  brev  af  27.  maj  2005 følger hermed   –  i 5 eksemplarer –  socialministerens svar på spørgsmål nr. 1 (B50). Spørgsmål nr. 1: ” Vil  ministeren  iværksætte  en  undersøgelse  af  den  kommunale  ma dservice inden for en overskuelig fremtid? I forbindelse med strukturreformen er det netop   et   centralt   element,   at   kommunerne   i   fremtiden   har   ansvaret   for forebyggelse, og madordningerne skal derfor vurderes i dette perspektiv.” Svar: Tilbud  om  madservice  for  ældre  er  en  af  de  centrale forudsætninger for  en velfungerende  ældrepolitik  i  kommunerne.  Gode  og  f  leksible  kommunale madordninger  har  så  mange  positive  sundhedsmæssige  og  sociale  aspekter for de ældre, at det bør prioriteres. Det handler om de ældres livskvalitet. Flere    undersøgelser    og    de    meldinger,    jeg    modtager    fra    ældre    og kommunerne, peger på, at  der er visse vanskeligheder med at få madområdet til  at  fungere  optimalt,  så  det  både  opfylder  behovet  for  fleksibilitet  og medindflydelse   på   egen   spisesituation   og   kravene   til   madkvaliteten    og økonomien . Derfor ser jeg gerne, som jeg tilkendegav under 1. behandlingen af B50, at der iværksætte s en bredere og mere helhedsorienteret undersøgelse, som kan være   med   til   at   belyse   aspekterne     i   forhold   til   organiseringen   af   den kommunale  madservice  i  kommunerne,  så  der i  videst  mulig  omfang  tages hensyn til målti dets kvalitet og næringsindhold, samt det sociale samvær og de ældres valgmuligheder. Jeg  vil  derfor  søge   satspuljepartiernes  opbakning  til,  at  der  igangsættes  en større undersøgelse   af den kommunale madservice, som skal afdække, hvilke Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail [email protected] MNR/ J.nr. 20-1069
2 problemstillinger, som gør sig gældende i forbindelse  med den kommunale madservice, samt belyse hvilke problemstillinger, der allerede er sat fokus på i litteraturen. Med henblik på  forslag til forbedringer/ løsninger til en mere hensigtsmæssig indretning af madområdet. Eva Kjer Hansen /Charlotte Markussen