UDENRIGSMINISTERIET   Den 26. maj 2005 FNV, j.nr. 400.E.2-0-0. Rådsmøde (almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23.-24. maj 2005 Ministerens talepapir fra samrådet den 23. maj 2005. 1.   Opfølgning på tsunamien i Sydøstasien (side 2) 2.   EU’s handlingsprogram for bekæmpelse af hiv/aids, malaria og   tuberkulose (2007-2011)   (side 3) 3.   EU’s bidrag til 2005 Topmødet vedr. fremadrettede EU initiativer til   opfyldelsen af FN’s 2015 målsætning (side 4) 4.   Revision af Fælleserklæringen (Rådet og Kommissionen) om Fællesskabets   Udviklingspolitik (side 6)
2 Jeg vil gerne takke udvalget for anmodningen om samråd og vil forelægge de udviklingsrelaterede dagsordenspunkter på dagsordenen for rådsmødet (almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. – 24. maj 2005. Punkterne er i fredags blevet forelagt for Folketingets Europaudvalg til orientering. Punkt 1: Opfølgning på tsunamien i Sydøstasien Formandskabet har inviteret både udenrigsministre og udviklingsministre til at deltage i behandlingen af dette punkt i Rådet. På rådsmødet den 23.   -24. maj fortsætter Rådet drøftelsen af EU’s indsats i forbindelse med flodbølgekatastrofen i Sydøstasien, og af hvordan EU’s hurtige reaktionsevne kan styrkes. Det vil ske med udgangspunkt i de to meddelelser fra Kommissionen og oplægget fra Solana, som blev præsenteret på rådsmødet i april. Forventningen er, at formandskabet vil fremlægge en rapport, der dels sammenfatter de tiltag, EU tog i opfølgning på handlingsplanen fra januar 2005,   og dels omhandler de fremadrettede forslag, som fremgår af meddelelserne fra Kommissionen og Solanas oplæg. Fra dansk side vil man arbejde for en generel styrkelse af EU’s reaktionskapacitet, blandt andet gennem et modulbaseret beredskab inden for civilbeskyttelse og humanitær bistand i overensstemmelse med det danske forslag fra rådsmødet i januar.
3 Derudover vil man fra dansk side arbejde for at styrke koordinationen internt i EU og i forhold til FN, så vi sikrer bedst mulig udnyttelse af ressourcerne til gavn for de katastroferamte områder.   På borgerserviceområdet støtter Danmark fortsat, at der i EU   -regi foretages en erfaringsudveksling og styrkelse af samarbejdet. Der har allerede, som foreslået af Danmark, været afholdt en fælles øvelse, hvor der var deltagelse fra alle medlemslande. Danmark arbejder på, at bl.a. de forslag om det konsulære samarbejde, som er fremlagt i Den Høje Repræsentants rapport, bliver yderligere konkretiseret. Vi ønsker at få samarbejdet styrket med tiltag, der er praktisk anvendelige og samtidig indebærer en forbedring af eksisterende mekanismer. Regeringen vil derfor støtte formandskabets rapport og fortsat deltage aktivt i arbejdet. Punkt 2: EU’s handlingsprogram for bekæmpelse af hiv/aids, malaria og tuberkulose (2007-2011). Regeringen hilser handlingsprogrammet velkomment. Det er vigtigt, at EU’s indsats tilrettelægges inden for rammerne af et program, der klart udstikker prioriteringerne og forholder sig til hvor man har særlig gode muligheder for at yde en stær  k indsats.
4 Handlingsprogrammets prioriteringer ligger i forlængelse af de danske prioriteringer på området   –  det gælder f.eks. fokus på hvordan hiv/aids epidemien i stadigt stigende omfanger rammer kvinder og børn særlig hårdt. Fra dansk side lægger vi s  tor vægt på, at bistanden på området er så effektiv som mulig. Regeringen finder det derfor positivt, at der i handlingsprogrammet er en klar tilkendegivelse af, at EU’s indsats på området vil blive tilrettelagt og gennemført i tæt samarbejde med andre aktører. Punkt 3: EU’s bidrag til 2005 Topmødet vedr. fremadrettede EU initiativer til opfyldelsen af FN’s 2015 målsætning Hovedemnet under dette dagsordenpunkt forventes at blive, om EU kan blive enig om et nyt samlet bistandsmål for 2010. Det nuværende   EU-bistandsmål er 0,39 pct. af bruttonationalindkomsten for  2006. Opfyldelsen af dette mål er gået over forventning, og EU forventer at have en samlet bistand på 0,42 pct. i 2006. 0,56 pct. er foreslået som nyt samlet EU mål for 2010. Regeringen agter at give stærk opbakning til forslaget om et nyt EU  - bistandsmål. Udviklingslandene, især i Afrika, har et stort behov for mere hjælp, hvis de skal nå 2015 målsætningerne om mindre fattigdom, mindre
5 børnedødelighed, mere uddannelse, mere vand osv. Danmark yd  er allerede mere end FN’s 0,7 pct. målsætning, og vi ønsker, at andre lande, der ikke har nået FN målsætningen endnu, bestræber sig på at nå denne målsætning inden 2015. Forslaget om at nå et samlet EU mål på 0,56 pct. i 2010 er et skridt i den rigtige retning. Regeringen håber, at et nyt EU -bistandsmål vil inspirere andre store donorer til at sætte tilsvarende ambitiøse mål. Regeringen anerkender, at de 10 nye EU medlemslande starter på et meget lavt udgangsniveau for deres bistandshjælp. Regeringen stø   tter derfor, at der aftales et lavere individuelt mål for de 10 nye lande. Regeringen vil understrege, at der er en sammenhæng mellem opfyldelsen af 2015 målene og gennemførelsen af resultaterne af FN’s konferencer og topmøder om økonomiske, sociale og mi  ljømæssige spørgsmål. Det ventes, at Rådet vil give tilsagn om en særlig indsats for landene i Afrika syd for Sahara for at hjælpe dette kontinent med at opfylde målsætningerne inden 2015. Regeringen vil varmt støtte en særlig indsats for Afrika. Såfrem t der tegner sig bred enighed om at øremærke 50 pct. af de forventede ekstra bistandsmidler på i alt 20 mia. euro til Afrika syd for Sahara, agter regeringen at støtte et sådant forslag.
6 Punkt 4: Revision af Fælleserklæringen (Rådet og Kommissionen) om Fællesskabets udviklingspolitik Kommissionen og Rådet vil i fællesskab i den nærmeste fremtid revidere EU's udviklingspolitiske målsætninger fra nove   mber 2000. Der forventes i Rådet en debat om de principielle retningslinier for revisionen. Regeringen agter i debatten at arbejde for, at fattigdoms-orienteringen og de tværgående hensyn om menneskeretti   gheder, kvinder, ligestilling, miljø og børn får en mindst lige så fremtr   æ  dende rolle i den nye version, som de har i den nuværende Fælleserklæring. Regeringen vil støtte, at nye udviklinger siden 2000 inddrages i den reviderede Fælleserklæring. Det gælder bl.a. FN’s 2015 målsætning, og handlingsplanerne fra FN’s topmøder og konferencer, herunder fra møderne i Johannesburg (bæredygtig udvikling) og Paris (bistandseffektivitet) samt WTO forhandlingerne om handel og udvikling (Doha Runden). Regeringen vil arbejde aktivt for, at et øget fokus på seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder samt indsatser overfor HIV/AIDS inddrages i den reviderede Fælleserklæ ring. Der er delt kompetence på bistandsområdet. Fælleserklæringen skal regulere Fællesskabsbistanden. Dette agter regeringen at understrege. Når det er sagt, byder regeringen imidlertid bredt formulerede og accepterede
7 fælles EU  -udviklingspolitiske målsæ   tninger velkomne, f.eks. som en indledende del af Fælleserklæringen, ud fra en betragtning om, at disse vil kunne være med til at hæve kvaliteten af den samlede EU -bistand generelt –  altså medlemslandenes bistand.