Justitsministeriet Lovafdelingen Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2005-792-0025 Dok.: HHM40040 Besvarelse af spørgsmål nr.  15 af 2. marts 2005 fra Folketingets Retsudvalg. Spørgsmål: ”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 23. februar 2005 fra Jørgen Heie Nielsen, Hillerød vedrørende Kriminalforsorgen, jf. REU alm. del – bilag 27.” Svar: I henvendelsen, der er fra fængselsfunktionær Thomas Heie Nielsen, Arresthuset i Hillerød, be- røres følgende forhold: 1)   Gennemsnitsalderen for ansatte, der må stoppe med at arbejde på grund af sygdomsb  etin- get uarbejdsdygtighed 2)   Vold og trusler mod personalet 3)   Urinprøvetests 4)   Efteruddannelsesmidler 5)   Frafaldsprocenten for nyt personale 6)   Klimaundersøgelsen 7)   Initiativer med henblik på at forbedre de ansattes forhold 8)   Antallet af årsværk i Kriminalforsorgen Indledningsvis bemærkes det, at forbedring af det psykiske arbejdsmiljø i fængsler og arresthuse er et område, der er prioriteret højt i Kriminalforsorgen. Der er allerede iværksat mange initiat i- ver for at forbedre forholdene, og der vil blive iværksat endnu flere initiativer. Endvidere indledte Arbejdstilsynet i 2003 en særlig tilsynsindsats i fængsler og arresthuse med det formål at fo rbedre det psykiske arbejdsmiljø for fængselsfunktionærerne. Ad pkt. 1 Gennemsnitsalderen for ansatte, der må stoppe med at arbejde på grund af sy  g- domsbetinget uarbejdsdygtighed
- Som  det  fremgår  af  det  opfølgende  svar  af  10.  november  2004  på  spørgsmål  nr.  156   -158  af  5. februar 2004 fra Retsudvalget, har Direktoratet for Kriminalforsorgen i 2004 modtaget oplysnin- ger  fra  Personalestyrelsen  over  antal  pensionerede  i  åre ne  1999-2003.  Direktoratet  har  på  ba g- grund  af  de  indhentede  oplysninger  beregnet,  at  gennemsnitsalderen  for  de  personer,  der  blev førtidspensioneret, var knap 46 år i 2003, hvor den de foregående 4 år var omkring 50 år. Ad pkt. 2 Vold og trusler mod personalet Nedbringelse af episoder med vold og trusler er et fokusområde for Kriminalforsorgen. A dskilli- ge initiativer er allerede udmøntet, og Kriminalforsorgen arbejder med flere initiativer inden for de  eksisterende  økonomiske  rammer.  Fængslerne  skal  endvidere  ifølge  kontrakterne  for  2005 udarbejde og iværksætte en plan for forebyggelse af vold og trusler mod ansatte. Ad pkt. 3 Urinprøvetests Som et led i regeringens politik om nul-tolerance over for narkotika i fængsler og arresthuse er det besluttet, at der skal tages et stort antal urinprøver. I en institution med 20 pladser svarende til Arresthuset i Hillerød skal der tages 140 urinprøver om året. De fleste tjen estesteder har fået indrettet  lokaler  til  dette  formål,  og  de  tjenestesteder ,  som  har  problemer  med  indretningen,  er bedt om at rette henvendelse til Direktoratet for Kriminalforsorgen. Ad pkt. 4 Efteruddannelsesmidler I henvendelsen nævnes det, at efteruddannelsesmidlerne svinder mere og mere ind. Hertil kan det oplyses, at der særligt i arresthussektoren tværtimod er afsat yderligere midler til efteruddannel- se. I 2004 var der afsat ca. 1,6 mio. kr., me ns der i 2005 er afsat ca. 3 mio. kr. Ad pkt. 5 Frafaldsprocenten for nyt personale Det  anføres  i  henvendelsen,  at  frafaldsprocenten  for  nyt  personale  under  uddannelse  er  tæt  på 30%. Hertil bemærkes, at de seneste tal viser en tendens til et fald i frafaldsprocenten for fæng- selsfunktionærer på prøve set over den samlede 3 -årige ud dannelsesperiode. Frafaldet af prøve- ansatte, der startede i år 2000 , var således på   31 procent ved udløbet af de 3 års prøvetid, mens den årgang, der start ede i 2001, havde et frafald på 23  procent. Ad pkt. 6 Klimaundersøgelsen Som  nævnt  i  henvendelsen  blev  der  gennemført  en  klimaundersøgelse  i  2001.  Undersøgelsen viste, at hver tredje medarbejder følte sig belastet af navnlig monotont arbejde, manglende per- sonlig og faglig udvikling samt utilfredshed med nærmeste leder.  For  at  afhjælpe disse proble- mer  iværksatte  Kriminalforsorgen  et  kompetenceudviklingsprojekt  og  et  lederudviklingsforløb. På et møde i Det centrale Samarbejdsudvalg sidste år var det opfattelsen, at en ny klim  aundersø- gelse  tidligst  burde  gennemføres  i  2005,  hvis  der  skulle  foreligge  et  rimeligt  sammenlignings- grundlag i forhold til den klimaundersøgelse, som blev gennemført i 2001.
- Ad pkt. 7 Initiativer med henblik på at forbedre de ansattes forhold I henvendelsen anføres det, at der bruges uanede midler på at undersøge og evaluere de indsa ttes forhold, mens det samme ikke gør sig gældende med hensyn til personalets forhold og rettighe- der.  Hertil  kan  oplyses,  at  Kriminalforsorgen  har  iværksat  forskellige  initiativer  for  at  forbedre de ansattes arbejdsforhold og bl.a. mindske risikoen for nedslidning. Følgende kan nævnes: Kriminalforsorgen har indgået aftale  med NMC (Nordisk Mental Corporation) om krisehjælp til Kriminalforsorgens medarbejdere. NMC fungerer som et gratis og anonymt hjælpesystem til den enkelte medarbejder. På  tjenestestederne  er  der  fængselsfunktionærer,  der  er  uddannet  til  at  varetage   såkal dt debriefing  af  kollegaer.  Der  tilbydes  således  støtte  i  form  af  samtaler  til  medarbejdere,  der har været udsat for bl.a. vold eller trusler. På finansloven er der blevet  afsat en pulje på 5 mio. kr. med det formål at finansiere pr  ojekter til forbedring af arbejdsmiljøet, herunder det psykiske arbejdsmiljø og nedbringelse af syge- fraværet. Projekterne har primært været afviklet i 2004. Direktoratet  for  Kriminalforsorgen  har  netop  afsat  yderligere  en  pulje  på  4  mio.  kr.  til  a r- bejdsmiljørelaterede initiativer i fængslerne og arresthusene.   Kriminalforsorgen har  gennemført en større indsats for at nedbringe sygefraværet. Sygefra- været for hele Kriminalforsorgen er faldet med 14% i 2004 i forhold til 2003. Ad pkt. 8 Antallet af årsværk i Kriminalforsorgen Antallet  af  årsværk  i  Kriminalforsorgen  er  steget  med  ca.  250  fra  år  2003  til  2004.  Stigningen skyldes især behovet for en nettoudvidelse af personalet som følge af kapacitetsudvidelser.