J. NR. 2004-8043-3 AHE M    I    N    I    S    T    E    R    I    E    T Til ministeren Tale Arrangement: Samråd vedrørende Nationalmuseets lokaliteter i Brede Åbent eller lukket: Åbent Dato og kl.: 2. marts kl. 10.00 Sted: Værelse S-092   Taletid:    Forv. antal deltagere:    Evt. andre forhold ministeren bør være opmærksom på: Dagsordenen er   1.      Modtagelse af deputation: Fjord TV vedrørende det nye medieforlag, jf. (2004-05, 1. samling) KUU alm. del bilag 52. Se også svar på KUU alm. del - spm. 12. 2.  Samråd med kulturministeren om KUU alm. del - samrådsspm. A-C (Krøyers Plads) 3. Åbent samråd med kulturministeren om KUU alm. del - samrådsspm. D-F (Nationalmuseets lokaliteter i Brede). 4.      Åbent samråd med kulturministeren om KUU alm. del - samrådsspm. G og H (armslængdeprincippet) 5.      Eventuelt.   Kontaktperson: Ann Hein Kulturudvalgets  samrådsspørgsmål  D:  Hvad  er  baggrunden  for  og  årsag  til,  at Nationalmuseet har frasolgt dele af museets lokaliteter i Brede Udredningen om bevaring af kulturarven som blev offentliggjort ultimo 2003 redegjorde bl.a. for en række kulturinstitutioners, herunder Nationalmuseets magasinbehov. I forbindelse med en samtidig budgetanalyse af de store statslige kulturinstitutioners lokaleforbrug pegede Nationalmuseet på, at en række af museets ejendomme ville kunne frasælges med henblik på finansiering af påtrængende magasinbyggerier og modernisering af eksisterende magasiner. Hvorvidt en række andre af Nationalmuseets ejendomme kunne frasælges med
-2- henblik på finansiering af magasiner som beskevet beroede på en nærmere vurdering.   Regeringen iværksatte derfor et udvalgsarbejde med deltagelse af Finansministeriet, Kulturministeriet og Nationalmuseet henblik på at analysere nærmere, hvilke ejendomme der kunne frasælges med henblik på at indgå i finansiering af magasinkapacitet og/eller modernisering af eksisterende magasiner og med henblik på at udarbejde forslag til en langsigtet løsning af Nationalmuseets magasinproblemer.   På forslag fra Nationalmuseet blev 10 ejendomme, som museet umiddelbart vurderede kunne frasælges, ved aktstykke af 19. august 2004 sat til salg gennem det statslige ejendomsselskab Freja. Det fremgår af aktstykket, hvilke ejendomme det drejer sig om, og at Nationalmuseet skal anvende indtægterne fra ejendommene til etablering af magasinkapacitet, herunder renovering af magasinbygninger. Aktstykket blev tiltrådt af hele Folketingets finansudvalget.   Fælles for de 10 frasolgte ejendomme er, at de ikke ligger i umiddelbar tilknytning til den centrale del af Bredeområdet, og ikke direkte indgår i museets planer om formidling af industriarven. Bygningerne er, bortset fra Nymølle, i øvrigt beskyttet af almindelig bygningsfredning. Herefter vil jeg gå til samrådsspørgsmål E, som lyder således: Samrådsspørgsmål E: Hvad er baggrunden for og årsag til, at Finansministeriet ønsker at sælge yderligere ud af museets lokaliteter i Brede Som nævnt under besvarelsen af spørgsmål D blev der nedsat et udvalg der skulle belyse mulighederne for løse Nationalmuseets magasinproblemer. Udvalget skulle i forlængelse heraf belyse lokaliseringen af magasinerne samt i hvilket omfang magasinerne kunne finansieres ved frasalg af Nationalmuseets bygningsmasse. Udvalgs arbejdet pågår stadig og som nævnt har Finansministeriet indgået i udvalget sammen Kulturministeriet og Nationalmuseet. Ud over de bygninger som Nationalmuseet umiddelbart vurderede kunne frasælges, har museet som led i udvalgsarbejdet gennemført en yderligere analyse af museets øvrige bygningsmasse. Kulturministeriet har modtaget Nationalmuseets analyse fredag d. 25. februar i år. Af analysen fremgår, at Nationalmuseet ikke mener, der bør ske yderligere frasalg af ejendomme ud over dem der er allerede er sat til salg, jævnfør spørgsmål D. Museet henviser til, at bygningerne i Brede vil indgå i formidlingen af det enestående eksempel på tidlig industrikultur som området rummer. De resterende bygninger, som Nationalmuseet besidder i Brede, indgår i museets plan for skabelsen af et nyt museum for dansk industrikultur.
-3- Dog indgår det i udvalgets overvejelser at placere et nyt magasinbyggeri på den såkaldte trekantsgrund, Kongevejen i Lyngby overfor Frilandsmusets hovedindgang. Hvis denne plan følges vil der kunne ske frasalg af de dele af grunden og de bygninger, der ikke skal anvendes til magasinbyggeri. Det drejer sig om ejendommen  Virumgård og bygningen, der rummede det tidligere landbrugsmuseum. Der er altså ikke tale om, at Finansministeriet ønsker, at der skal ske yderligere frasalg af Nationalmuseets ejendomme. Finansministeriet har derimod deltaget i det nævnte udvalgsarbejde og ligesom Kulturministeriet afventet Nationalmuseets redegørelse. Jeg kan oplyse over for udvalget, at jeg er enig i Nationalmuseets vurderinger, og at der derfor ikke vil ske yderligere frasalg af bygninger i Bredeområdet. Herefter vil jeg besvare samrådsspørgsmål F om samme emne. Samrådspørgsmål F: Finder ministeren, der har ansvaret for kulturarven, at det er klogt at frasælge dele af den danske kulturarv for at finansiere opførelse af nye magasiner til Nationalmuseet. Det er væsentligt for mig at understrege, at jeg som konservativ kulturminister naturligvis aldrig vil tillade, at bygninger af væsentlig betydning for den danske kulturarv bliver solgt.   Jeg anser det for en af mine fornemste pligter at værne om den danske kulturarv, og jeg vil under ingen omstændigheder acceptere frasalg af betydningsfulde dele af denne kulturarv. Jeg vil i den forbindelse gerne understrege, at jeg naturligvis er lydhør over for Nationalmuseets vurdering af, om en bygning har væsentlig betydning for formidlingen af kulturarven før der bliver taget stilling til et evt. bortsalg. Derfor er jeg enig i, at det har været velbegrundet at frasælge de ejendomme der allerede er solgt, som ikke indgår i Nationalmuseets planer om formidling af den industrielle kulturarv, og hvor hovedparten bl.a. er sikret gennem almindelig bygningsfredning. Jeg tilslutter mig herudover Nationalmuseets vurdering af, at der ikke bør foretages yderligere frasalg. Herved har vi sikret, at der både sker en bevaring af de væsentligste ejendomme i Nationalmuseets regi og skabes økonomisk grundlag for at bygge tidssvarende magasiner til Nationalmuseets umistelige samlinger.