Stormgade 2-6 1470 København K T 33 95 13 10 F 33 95 13 11 www.minff.dk [email protected] Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri MINISTEREN Den 30. maj 2005 J.nr.: 427 -9 Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 28. april 2005 (FLF alm.del f følgende spørgsmål: Spørgsmål 90: ”Vil ministeren i forlængelse af vedlagte pressemeddelelse af 28. april 2005 fra Økologisk Landsfo r- ening oplyse, hvilke initiativer ministeren påtænker for at øge forbruget af økologisk mælk og dermed bidrage til at fremme sundheden?” Svar: Jeg har til brug for besvarelsen indhentet et bidrag fra Fødevareministeriet: ”Regeringen arbejder for at udvikle økologien med fokus på netop markedet som dr   ivende kraft, idet eksistensen af et robust og velfungerende marked, såve l nationalt som internationalt, spiller en central rolle for sektorens fortsatte udvikling og bær  edygtighed. Økologisk mælk er blandt succeshistorierne med en markedsandel på over 25 pr ocent. Generelt er markedssituationen for økologiske fødevarer dog no  get træg set i forhold til sektorens potentiale. A  f- sætningen har i de seneste år været stagnerende på både det indenlandske og det udenlandske ma rked - om end hjemmemarkedet nu synes at vise positive takter igen. Derfor har Regeringen iværksat en række s trategiske tiltag rettet mod hele den økologiske fødevar  e- kæde med henblik på at sikre optimale rammer for afsætningen af økologiske fødevarer, herunder o gså mælk. Blandt andet kan næ  vnes: Informationsindsats for at udbrede kendskabet til Ø  -mærket og øko   logi generelt. Tilskud til produktudvikling, markedsføring, information og offentlig omstilling gennem Innovationsloven. Der er etableret hjemmel til at yde tilskud til landbrugsproduktionsmetoder, der forbedrer landbrugsprodukternes kvalitet, herunder salgsfremstød for samme i det forslag til landd i- striktsstøtteloven, der netop er vedtaget af reg eringen. Økologiske produkter må forventes at spille en central rolle i relation hertil. Udbredelse af EU’s økologilogo for at fremme samhandlen i EU gennem kampa  gneindsats og politisk pres på andre europæiske la   nde. Nordisk-Baltisk projekt, rettet mod udvikling af markedet i regionen. Det må således konstateres, at der med udgangspunkt i Regeringens overordnede vision om en ma  r- kedsdrevet økologisektor i Danmark a llerede er iværksat en række tiltag, som vil kunne fremme a f- sætningen af økologisk mælk yderligere.”
Side 2/2 Jeg kan tilføje, at de kostråd, der formidles til befolkningen, skal tage afsæt i velcementeret viden om sammenhængen mellem kost og sundhed. Der hersker i dagens Danmark alt for stor forvirring om, hvad der er sundt eller usundt. Alt for ofte bygger de informationer, der formidles til borgerne via medier mv., på  resultater, der er opnået i e  n- keltstående videnskab elige undersøgelser, og alt for ofte vise r det sig desværre, at det, der bekræftes i en videnskabelig undersøgelse, afkræftes i en a   nden.     Ernæringsoplysningen bør ikke justeres hver gang der kommer et nyt forskningsresultat, som påviser en sammenhæng mellem indtaget af en specifik type fødev   arer og menneskers sundhed. Ernæringso  p- lysningen bør justeres, når flere uafhængige videnskabelige undersøgelser bekræfter en sammenhæng mellem indtaget af en specifik type fødevarer og menneskers sundhed. Alene på denne måde kan e   r- næringsoply  sningen trovæ  rdighed sikres. Jeg vil derfor ikke på baggrund af det foreliggende resultat tage et særskilt initiativ for at øge forbr uget af økologisk mælk. Forskningen på området for sammenhængen mellem økologi og sundhed vil natu r- ligvis blive fulgt tæt. Såfremt fler   e uafhængige fors  kningsresultater bekræfter, at økologisk mælk er sundhedsfremmende bør vi naturligvis følge op på de   tte. Lars Barfoed /Tanja Buch-Weeke