1 af 51 14. marts 2005 Tilsynsfrekvensvejledninger for 2003, 2004 og 2005 Vejledning om tilsynsfrekvenser i fødevarevirksomheder m.v. (2003) (til fødevareregionerne) Kapitel 1 Formål og anvendelse § 1. Vejledningens formål er at sikre, at fødevareregionerne følger ensarte de principper for tilsyn med fødevarevirksomheder, der er autoriseret, godkendt, registreret eller har anmeldte aktiviteter i henhold til autorisationsbekendtgørelsens §§ 6, 10, 11, 12, 14, 20 og 21. Stk. 2. Vejledende frekvenser udgør et operationelt værktøj for fødevareregionerne til fastlæggelse af kontrolaktiviteten på den enkelte virksomhed. De fastlagte intervaller for tilsynsfrekvenser for de forskellige virksomhedstyper vil endvidere give fødevareregionerne en ramme for kontrolaktiviteterne, som medvirker til at sikre ensartet praksis på landsplan. Kapitel 2 Tilsynsfrekvenser § 2. De vejledende tilsynsfrekvenser dækker tilsyn, hvor der kontrolleres regler i henhold til fødevarelovgivningen og udarbejdes en kontrolrapport. Normalt udarbejdes der ikke en kontrolrapport ved besøg, hvor der udelukkende foretages prøveudtagning, plombering af transportmateriale eller udstedes certifikater. § 3. Tilsynsfrekvensen for den enkelte fødevarevirksomhed skal fastsættes en gang årligt med udgangspunkt i de vejledende frekvenser og ud fra en faglig vurdering og ressourcemæssig prioritering samt ud fra fødevareregionens konkrete vurdering i relation til hver enkelt virksomhed. Der skal ligeledes tages udgangspunkt i det faktum, at alle fødevarevirksomheder i henhold til egenkontrolbekendtgørelsen skal udføre egenkontrol. Tilsynsfrekvensen skal således fastsættes ud fra en behovsorienteret vurdering. Stk. 2. Erfaringer fra tidligere tilsyn, prøveresultater og fra vurderinger af virksomhedens egenkontrol udgør grundlaget for fødevareregionens vurdering af virksomheden. Det kan være nødvendigt at ændre tilsynsfrekvensen på en virksomhed i løbet af året, f.eks. som følge af ejerskifte eller ændringer i virksomhedens produktion. Stk. 3. Hvis en virksomhed har tilladelse til særlige aktiviteter som f.eks. markedsordninger, økologi, import, fjernelse af specificeret risikomateriale eller andet, skal der tages hensyn til det ved fastsættelse af tilsynsfrekvensen. § 4. Virksomheder skal som minimum have 1 tilsyn pr. år,  bl.a. med henblik på at gennemgå den enkelte virksomheds egenkontrolsystem regelmæssigt. For virksomheder uden egenkontrol kan det være nødvendigt at sætte frekvensen højere.
2 af 51 14. marts 2005 Stk. 2. Virksomheder, der fremstiller materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer, og som hovedsageligt sælger direkte til den endelige forbruger (detail), og malkekvæghold (primærproduktion af mælk) skal som minimum have 1 tilsyn hvert andet år. Kapitel 3 Kategorisering af virksomheder § 5. Bilagets inddeling af virksomhederne i engros med og uden tilvirkning, detail og primærproduktion følger autorisationsbekendtgørelsen. § 6. I bilaget anvendes følgende definitioner: 1)   Ved »daglig ved produktion « forstås, at der foretages et tilsyn pr. dag på de dage, hvor der produceres. 2)   Ved »tilstede under produktionen « forstås, at tilsynspersonale er tilstede hele tiden, når der produceres. Kapitel 4 Ikrafttræden § 7. Vejledningen træder i kraft den 1. januar 2003. Stk. 2. Samtidig ophæves vejledning om tilsynsfrekvenser af 1. januar 2001. Fødevaredirektoratet, den 6. december 2002 Lisbet Nielsen
3 af 51 14. marts 2005 Bilag 1 Oversigt over tilsynsfrekvenser 2003 Engrosvirksomheder med tilvirkning Branchenr i ScanJour Vejl. tilsynsfrek vens Aromaer, tilsætningsstoffer, kulturer og enzymer 246300 2 -    4 Bryggerier 159600 2 -    4 Brødfabrikker Rug- og franskbrød, boller 158110 2- 4 Chokolade- og sukkervarefabrikker Bolsjer, chokolade 158400 2 -    4 Dagbåde med kogning af rejer ombord (rejekogere) 0501C 1 -    2 Fabriksfartøjer 0501A 1 -    2 Fabriksfartøjer alene med fryse- og frostlagring 0501B 1 -    2 Fiskeproduktvirksomheder (f.eks. hermetik-, fars- og filetfab.) Tilvirkning af fiskeprodukter, herunder gravning, udskæring og filettering af fisk og konservering af fisk, krebs og bløddyr ved frysning, tørring, i saltlage eller på dåse. 152010 4 -    6 Fiskeproduktvirksomheder,   røgning og saltning 152020 4 -    6 Fjerkræslagterier (eksport) 151200 Tilstede under produktion en Frugt og grønsager, forarbejdning og konservering Kartoffelskrællerier, snitning af frugt og grønt, tilvirkning af saft, marmelade, dybfrost og konserves 153A 2 -    4 Frysehuse (med indfrysning), kød (erhvervsmæssig frysning) 631200C Dagligt ved produktion Hakket- og tilberedt kødvirksomheder (eksport) 1513E Dagligt ved produktion Hakket- og tilberedt kødvirksomheder (hjemmemarked) 1513F 4 -    6 Honning,   (Honningcentraler) 158900C 2 -    4
4 af 51 14. marts 2005 (Biavlere er primærproducenter) Industrigasser 241100 1 -    2 Kager med creme, sandwich, (smørrebrød, sandwich, flødekager) 158200A 4 -    6 Kager og kiks (formkager og småkager) 158200 2 -    4 Konsumis (også ikke mælkebaseret is) 155200 4 -    6 Kreaturslagterier (eksport) 151120 Tilstede under produktion en Krydderimøller, tilvirkning af smagspræparater mv. Tilvirkning, herunder blanding af krydderier, eddike, soja. (Aromastoffer placeres under 246300 Aromaer, tilsætningsstoffer) 158700 2 -    4 Kødproduktvirksomheder 1513B 6-8 Maltfabrikker 159700 2 -    4 Materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer Producenter af plast, glas og keramik m.m. 212100 1 -    2 Margarinefabrikker mv. 154300 2 -    4 Mayonnaise, remoulade, dressing, ketchup, 158700A 4 -    6 Mejerier   (tilvirkning af konsummælk, smør, ost og mælkekonserves) Alle former for mejerier 155110 4 -    6 Mineralvandsfabrikker mv. 159800 2 -    4 Mølleriprodukter, stivelse og stivelsesprodukter (mel, gryn og kerner, morgenmadscerealier, kartoffelmel) 156A 2 -    4 Nødder og nøddeprodukter 158900B 2 -    4 Næringsstofpræparater og kosttilskud Vitaminer, kosttilskud med og uden tilsatte næringsstoffer 158910 2 -    4 Olier og fedtstoffer (vegetabilske og animalske) Oliemøller, olieraffinering 154A 2 -    4 Opskæringsvirksomheder (eksport) 1513A Dagligt ved produktion
5 af 51 14. marts 2005 Opskæringsvirksomheder (hjemmemarked) 1513D 4 -    6 Osteudskæringsvirksomheder 155110A 2 -    4 Pastaprodukter og lignende varer Også frisk pasta 158500 2 -    4 Salatfabrikker 158900D 6 -    8 Svineslagterier (eksport) 151110 Tilstede under produktion en Slagterier (hjemmemarked) (alle dyrearter) 151A Dagligt ved produktion Spiritus, vin, vermouth m.v. 159A 2 -    4 Sukkerfabrikker og -raffinaderier 158300 2 -    4 Tarmvirksomheder 151130 Dagligt ved produktion Te og kaffe 158600 2 -    4 Toskallede bløddyr (rensning, pakning) 0501D 2 -    4 Vildtslagterier (eksport) (opdrættet vildt) 151B Tilstede under produktion en Vildtbehandlingsvirksomheder (eksport) (vildtlevende vildt) 151C Dagligt ved produktion Ægproduktvirksomheder 158900A 4 -    6
6 af 51 14. marts 2005 Engrosvirksomheder uden tilvirkning Branchenr i ScanJour Vejl. tilsynsfrek vens Agenturhandel med nærings- og nydelsesmidler (En agent ejer ikke varen, men formidler salg mellem producent og køber) 511790 1 Engroshandel, registreret (virksomheder med opbevaring, transport og salg af emballerede, ikke-letfordærvelige fødevarer (undt. frugt og grøntsager), f.eks. kontorvirksomheder og konserveslagre) 513B 1 Engroshandel, godkendt (uemballerede eller letfordærvelige fødevarer (undt kød, fisk og frugt og grøntsager), f.eks. lagre med korn, sukker eller mælkeprodukter) 513C 1 -    3 Engrossupermarkeder, godkendt engroshandel med diverse fødevarer Supermarkeder for dagligvareforretninger, f.eks. Metro, S-Engros. (Specialiseret engroshandel har egne brancher, jf. nedennævnte brancher) 513A 1 -    3 Fisk og fiskeprodukter, engroshandel (pakning, opbevaring) (undt helkonserves) 513810 1 -    3 Fiskeauktioner 511710 1 -    3 Fjerkrækød og fjerkrækødprodukter, engroshandel (pakning, opbevaring) (undt helkonserves) 513200A 1 -    3 Frugt og grønsager, engroshandel (pakning, opbevaring) (undt helkonserves) Frugtimportører 513100 1 -    3 Kød og kødprodukter, engroshandel (pakning, opbevaring) (undt helkonserves) Køle- og fryselagre 513200 1 -    3 Lagerhoteller, Køle- og fryselagre, oplagrings- og pakhusvirksomhed, godkendt (undt. fisk,   fjerkræ og kød, der har egne brancher) 631200A 1 -    3 Lagerhoteller, oplagrings- og pakhusvirksomhed 631200B 1 Materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer, engroshandel 515610 1
7 af 51 14. marts 2005 Pakning i forbindelse med engroshandel (undt. fisk, fjerkræ, kød, æg og frugt og grøntsager, der har egne brancher) Specialiserede pakkevirksomheder, ofte med lønarbejdsaftaler 513D 1 -    3 Samlecentraler (fisk) uden handel 511710A 1 -    3 Transportvirksomhed, godkendt Virksomheder med frost- eller kølevogne 602410A 1 -    3 Transportvirksomhed, registreret Alm. vognmænd med transport af fødevarer uden kølekrav 602410B 1 Ægpakkerier 513300A 1 -    3 Detailvirksomheder Branchenr i ScanJour Vejl. tilsynsfrek vens Anden detailhandel bortset fra butikshandel Postordresalg, homeparties 526300 1 Apoteker og materialister Helsekostforretninger 523A 1 Automater 5263A 1 Bagerforretninger/ -afdelinger Konditori, incl. servering af kaffe og te 158120 2 -    3 Børneinstitutioner (vuggestuer, børnehaver og fritidshjem) Kun virksomheder,   der er godkendt ell. registreret iht. autorisationsbekendtgørelsen 5552B 1 Catering og diner transportable Virksomheden placeres under en restaurantbranche, slagter, bager el.lign. hvis der er kundeområde eller sædvanligt salg fra forretningen. 555200 2 -    3
8 af 51 14. marts 2005 Chokolade- og konfektureforretninger/ -afdelinger med tilvirkning (Forretninger uden tilvirkning placeres under 521120 Kiosker) 522420 1 Dagligvareforretninger, kolonialhandel Minimarked, tankstation og supermarked uden tilvirkning, brødudsalg, gårdbutikker 521110 1 Fisk- og vildtforretninger/ -afdelinger Også fiskebiler 522300 2 -    3 Frugt- og grøntforretninger 522100 1 Hospitals- og institutionskøkkener Afdelings-, bofællesskabs- og anretningskøkkener placeres under en restaurantbranche 5551A 2 -    3 Kiosker Fortrinsvis salg af drikkevarer og konfekture    - ingen tilvirkning 521120 1 Materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer, fremstilling hovedsageligt med detailsalg (Små virksomheder med salg til forbrugere) 524440 0,5 Osteforretninger 522710 2 -    3 Restauranter, cafeterier, kantiner m.m. 553010 2 -    3 Restauranter, cafeterier, kantiner m.m. (begrænset vareudvalg/enkel tilvirk., f.eks. brug af halvfab.) F.eks. Grill-forretninger, pølsevogne, tankstationer m. bake-off, værtshuse med parisertoast 553020 1 Slagtebusser 511790A 1 Slagter- og viktualieforretninger/ -afdelinger Smørrebrødsforretninger, røgning for private 522200 2 -    3 Stader og boder 526210 1 Supermarkeder med tilvirkning (Supermarkeder med   mere end én tilvirkningsafdeling opdeles) 521130 2 -    3 Vinforretninger 522500 1 Værtshuse, bodegaer mv. uden tilvirkning (værtshuse med tilvirkning placeres under en restaurantbranche) 554010 1
9 af 51 14. marts 2005 Primærproducenter Branchenr i ScanJour Vejl. tilsynsfrek vens Biavlere   (tilvirkning over 4.000 kg. pr. år eller hvor mere end halvdelen af en produktion på under 4.000 kg stammer fra andres biavl) 012520 1 Malkekvæghold, primærproduktion af mælk 012110 0,5 Primærproducent med salg til forbruger, registreret Stalddørssalg af fjerkræ, kaniner, mælk, æg, jf. autorisationsbekendtgørelsen. Gårdbutikker placeres under dagligvareforretning. 5263B 1 Spirevirksomheder 153B 4 -    6 Tankkølefartøjer 050100 1
10 af 51 14. marts 2005 Vejledning om tilsynsfrekvenser i fødevarevirksomheder m.v. (2004) (til fødevareregionerne) Formål og anvendelse Vejledningens formål er at sikre, at fødevareregionerne følger ensartede principper for antallet af tilsyn i fødevarevirksomheder, der er autoriserede, godkendte, registrerede eller har anmeldte aktiviteter i henhold til Autorisationsbekendtgørelsen1. Vejledningen omfatter udelukkende tilsynsfrekvenser i disse virksomheder. Virksomheder i Grønland er ikke omfattet af Tilsynsfrekvensvejledningen. De fastlagte, vejledende intervaller for tilsynsfrekvenser for de forskellige virksomhedstyper giver fødevareregionerne en ramme for kontrolaktiviteterne og medvirker til at sikre ensartet praksis på landsplan. Ikrafttræden Vejledningen træder i kraft den 1. januar 2004. Samtidig ophæves vejledning nr. 163 af 06.12.2002 om tilsynsfrekvenser i fødevarevirksomheder m.v. Vejledende tilsynsfrekvenser De vejledende, årlige tilsynsfrekvenser for fødevarevirksomheder fremgår af bilag 1. Bilagets inddeling af virksomhederne i engrosvirksomheder med og uden tilvirkning, detailvirksomheder og primærproducenter følger Autorisationsbekendtgørelsen. De vejledende, årlige tilsynsfrekvenser dækker tilsyn, hvor der kontrolleres regler i henhold til fødevarelovgivningen og udarbejdes en kontrolrapport. Der udarbejdes ikke en kontrolrapport ved besøg, hvor der udelukkende foretages prøveudtagning, plombering af transportmateriale, udstedelse af certifikater eller autorisation, godkendelse eller registrering af virksomheder i henhold til Autorisationsbekendtgørelsen. Der udarbejdes endvidere ikke kontrolrapport ved ”forgæves tilsyn” dvs. planlagte tilsyn, som må opgives, fordi virksomheden er midlertidigt lukket som følge af ferie eller andet. Fastsættelse af tilsynsfrekvens for den enkelte virksomhed Tilsynsfrekvensen skal fastsættes årligt af fødevareregionen med udgangspunkt i de vejledende frekvenser og ud fra en faglig vurdering, en ressourcemæssig prioritering og en konkret vurdering af den enkelte virksomhed. Ved fastsættelse af tilsynsfrekvensen skal der desuden tages udgangspunkt i, at alle fødevarevirksomheder i henhold til egenkontrolbekendtgørelsen skal udføre egenkontrol. Tilsynsfrekvensen skal således fastsættes ud fra en  behovsorienteret vurdering. 1 Bekendtgørelse nr. 26 af 18.01.02 om autorisation m.v. ved behandling og salg af fødevarer m.v. samt kontrolmærkning af animalske fødevarer med senere ændringer
11 af 51 14. marts 2005 Erfaringer fra tidligere tilsyn, prøveresultater, vurdering af virksomhedens egenkontrol samt eventuelle særlige aktiviteter som f.eks. EU-markedsordninger2, handelsnormer, økologi, import, eksport til tredjelande, fjernelse af specificeret risikomateriale udgør grundlaget for fødevareregions vurdering af virksomheden og fastsættelse af tilsynsfrekvensen. Særlige tilsynsfrekvenser for engrosvirksomheder, der eksporterer kød og kødprodukter til USA er indarbejdet i vejledningens bilag 1. Hvis virksomheden har et særligt kontrolbehov f.eks. som følge af konstaterede overtrædelser, kan det være nødvendigt at sætte frekvensen højere. Det kan være nødvendigt at ændre tilsynsfrekvensen på en vir ksomhed i løbet af året, f.eks. som følge af ejerskifte eller ved ændringer i virksomhedens produktion. Virksomheder, der har en vejledende, årlig tilsynsfrekvens på 0,5, skal som minimum have 1 tilsyn hvert andet år og alle øvrige virksomheder skal som minimum have 1 tilsyn hvert år. Dette tilsyn udføres bl.a. med henblik på at gennemgå den enke  lte virksomheds egenkontrolsystem regelmæssigt. I vejledningens bilag 1 er der anvendt følgende definitioner: ”Daglig ved produktion” betyder, at der foretages mindst 1 tilsyn pr. dag på de dage, hvor der produceres. ”Tilstede under AM og PM kontrollen” betyder, at tilsynspersonale er tilstede i hele det tidsrum, hvor dyrene undersøges før og efter slagtningen. ”Ugentligt” betyder, at der skal foretages mindst 1 tilsyn pr. uge, når der opbevares kød og kødprodu kter, som skal eksporteres til USA. På kø dvirksomheder er særlige regler for kontrol: - På eksportslagterier skal kontrollen være tilstede i hele den periode, hvor dyrene undersøges før og efter slagtning (AM og PM kontrol), og der skal føres dagligt tilsyn ved produktion. - På eksportslagterier for  opdrættet vildt skal kontrollen være tilstede i hele den periode, hvor dyrene undersøges før og efter slagtning (AM og PM kontrol), og der skal føres dagligt tilsyn ved produktion. - På eksport vildtbehandlings virksomheder, vildtlevende vildt skal kontrollen være tilstede i hele den periode, hvor dyrene undersøges (PM kontrol), og der skal føres dagligt tilsyn ved produktion. - På hjemmemarkedsslagterier skal der foretages AM og PM kontrol og føres regelmæssigt tilsyn. - På eksport opskærings -, hakket kød-, tilberedt kød- og tarmvirksomheder skal der føres dagligt tilsyn ved produktion. - På eksport kødproduktvirksomheder skal der føres regelmæssigt tilsyn. - På eksport frysehuse med indfrysning skal der føres dagligt tilsyn ved produktion. 2 F.eks. intervention, slagtepræmieordninger, privat oplagring af kød.
12 af 51 14. marts 2005 - På eksport køle - og frostlagre skal der føres regelmæssigt tilsyn. Der gælder særlige regler for kontrollen af virksomheder med eksport til tredjelande. Udfor branche 923300, Markeder og festivaler mv. er anført frekvensen ”efter behov”. Virksomheder, der registreres i denne branche, er ikke egentlige fødevarevirksomheder. De tilsyn, der registreres på branche 923300, Markeder og festivaler mv. er tilsyn med midlertidige eller lejlighedsvise arrangementer, der i følge Autorisationsbekendtgørelsen ikke skal godkendes eller registr eres. Fødevareregionen vurderer behovet for kontrolaktiviteten på markeder og festivaler mv. Kommentarer til branchevalg og til enkelte brancher Hovedbranche – bibranche Virksomhedens hovedbranche vælges ud fra den produktion, der bedst karakteriserer virksomheden. Øvrige produktioner karakteriseres med bibrancher. Ved fastsættelse af tilsynsfrekvens for en virksomhed med både hoved - og bibranche skal der tages hensyn til de vejledende frekvenser for såvel hoved - som bibrancher. Hvis f.eks. en brødfabrik har en mindre produktion af pizzaer med kødfyld skal virksomheden have hovedbranchen ”Brødfabrikker” og bibranchen ”Kødproduktvirksomheder”. Ved fastsættelse af tilsynsfrekvensen for virksomheden skal der tages hensyn til såvel brødproduktionen som til produktionen af pizzaer med kødfyld. Frugt- og grøntsager, engroshandel For virksomheder, der foretager kvalitetssortering, pakning og klassificering er den vejledende tilsynsfrekvens 3. Indførsel Virksomheder, der indfører fødevarer fra EU og tredjelande, placeres under de relevante brancher. Kiosker Som udgangspunkt har kiosker en årlig tilsynsfrekvens på 1. I denne vejledning er der oprettet en ny branche, 521120A med en årlig tilsynsfrekvens på 0,5 for virksomheder med supplerende, uproblematisk salg af emballerede konfekturevarer og færdigpakket is. Kontorvirksomheder Kontorvirksomheder placeres uanset varesortiment i branche 513B, Engroshandel, registreret. Markeder og festivaler Markeder og festivaler som f.eks. Hjallerup Marked betragtes som en virksomhed med branche 923300, ”Markeder og festivaler”. På denne virksomhed kan regionen registrere tilsyn med midlertidige og lejlighedsvise virksomheder, som ikke er godkendt, registreret eller har anmeldte aktiviteter. Sæsonvirksomheder Sæsonvirksomheder har ikke en selvstændig branche. Disse virksomheder findes formentlig indenfor mange forskellige brancher og skal registreres med den relevante branche.
13 af 51 14. marts 2005 Sæsonvirksomheder i branche 553010, ”Restauranter, cafeterier, kantiner mv.”, der har åbent h øjst 6 måneder om året, skal som minimum have 1 tilsyn årligt. Virksomheder, der er midlertidigt lukkede med henblik på ejerskifte Lukkede virksomheder registreres som ophørte. Ved eventuel senere genåbning med ny ejer oprettes en ny virksomhed. Virksomheder under etablering Virksomheder under etablering, hvor branchen endnu ikke kan afgøres, kan registreres i branche 98A. Den endelige branche skal senest fastlægges, når virksomheden tages i brug. Fødevaredirektoratet, den 23. december 2003 HanneLarsen
14 af 51 14. marts 2005 Bilag 1 Oversigt over tilsynsfrekvenser 2004 Engrosvirksomheder med tilvirkning Branchenr. i ScanJour Vejledende, årlig tilsynsfrekvens Aromaer, tilsætningsstoffer, kulturer og enzymer 246300 2 – 4 Bryggerier 159600 2 – 4 Brødfabrikker F.eks. rug- og franskbrød, boller mv. 158110 2 -  4 Chokolade- og sukkervarefabrikker 158400 2 – 4 Dagbåde med kogning af rejer ombord (rejekogere) 0501C 1 – 2 Fabriksfartøjer 0501A 1 – 2 Fabriksfartøjer udelukkende med frysning og frostlagring 0501B 1 – 2 Fiskeproduktvirksomheder, hermetik, fars og filetfabrik F. eks. slagtning, gravning, udskæring og filetering af fisk samt konservering af fisk, krebs og bløddyr ved frysning, tørring, i saltlage eller på d å se 152010 4 – 6 Fiskeproduktvirksomheder, røgning og saltning 152020 4 – 6 Fjerkræslagterier, eksport 151200 Dagligt ved produktion og tilstede under AM- og PM- kontrollen   Frugt og grøntsager, forarbejdning og konservering F.eks. skrælning /snitning af frugt og grønt, tilvirkning af saft, marmelade, dybfrost og konserves 153A 2 – 4 Frysehuse med indfrysning, kød Omfatter også virksomheder med eksport til USA 631200C Dagligt ved produktion Hakket og tilberedt kød, eksport Omfatter også virksomheder med eksport til USA 1513E Dagligt ved produktion Hakket og tilberedt kød, hjemmemarked 1513F 4 – 6
15 af 51 14. marts 2005 Honning F.eks. honningcentraler (Biavlere er primærproducenter) 158900C 2 – 4 Industrigasser 241100 1 – 2 Kager med fløde/creme, smørrebrød, sandwich 158200A 4 – 6 Kager og kiks F.eks. formkager, småkager, wienerbrød mv. 158200 2 – 4 Konsumis, også ikke mælkebaseret is 155200 4 – 6 Kreaturslagterier, eksport Omfatter også virksomheder med eksport til USA 151120 Dagligt ved produktion og tilstede under AM- og PM- kontrollen   Krydderimøller, tilvirkning af smagspræparater mv. F.eks. eddike, soja,  blanding af krydderier mv. (Aromastoffer placeres under 246300, Aromaer, tilsætningsstoffer, kulturer og enzymer) 158700 2 – 4 Kødproduktvirksomheder, eksport Undtagen virksomheder med eksport til USA, som har egen branche 1513B 6 - 8 Kødproduktvirksomheder, eksport til USA 1513K Dagligt ved produktion Kødproduktvirksomheder, hjemmemarked 1513J 6 – 8 Maltfabrikker 159700 2 – 4 Materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer F.eks. produktion af plast, glas og keramik mv. 212100 1 – 2 Margarinefabrikker mv. 154300 2 – 4 Mayonnaise, remoulade, dressing, ketchup mv. 158700A 4 – 6 Mejerier Alle former for mejerier, f.eks. konsummælk, smør, ost og mælkekonserves 155110 4 – 6 Mineralvandsfabrikker mv. 159800 2 – 4
16 af 51 14. marts 2005 Mølleriprodukter, stivelse og stivelsesprodukter F.eks. mel, gryn, kerner, morgenmadscerealier, kartoffelmel mv. 156A 2 – 4 Nødder og nøddeprodukter 158900B 2 – 4 Næringsstofpræparater og kosttilskud F.eks. vitaminer, kosttilskud med eller uden tilsatte næringsstoffer 158910 2 – 4 Olier og fedtstoffer, vegetabilske og animalske F.eks. oliemøller, olieraffinering 154A 2 – 4 Opskæringsvirksomheder, okse og svinekød, eksport Omfatter også virksomheder med eksport til U SA 1513A Dagligt ved produktion Opskæringsvirksomheder, fjerkrækød, eksport Omfatter også virksomheder med eksport til USA 1513H Dagligt ved produktion Opskæringsvirksomheder, opdrættet vildt, eksport Omfatter også virksomheder med eksport til USA 1513I Dagligt ved produktion Opskæringsvirksomheder, hjemmemarked 1513D 4 – 6 Osteudskæringsvirksomheder 155110A 1 – 2 Pastaprodukter og lignende varer F.eks. frisk og tørret pasta 158500 2 – 4 Salatfabrikker 158900D 4 – 6 Slagterier, hjemmemarked Slagtning af alle dyrearter 151A 4 – 6  og tilstede under AM- og PM- kontrollen Spiritus, vin, vermouth mv. 159A 2 – 4 Sukkerfabrikker og -raffinaderier 158300 2 – 4 Svineslagterier, eksport Omfatter også virksomheder med eksport til USA 151110 Dagligt ved produktion og tilstede under AM- og PM- kontrollen   Tarmvirksomheder Omfatter også virksomheder med eksport til USA 151130 Dagligt ved produktion
17 af 51 14. marts 2005 Te og kaffe 158600 2 – 4 Toskallede bløddyr, mikrobiologisk rensning 0501D 2 – 4 Vildtslagterier, opdrættet vildt, eksport 151B Dagligt ved produktion og tilstede under AM- og PM- kontrollen   Vildtbehandlingsvirksomheder, vildtlevende vildt, eksport 151C Dagligt ved produktion og tilstede under PM-kontrollen Ægproduktvirksomheder 158900A 4 – 6 Engrosvirksomheder uden tilvirkning Branchenr. i ScanJour Vejledende, årlig tilsynsfrekvens Agenturhandel med nærings- og nydelsesmidler En agent ejer ikke varen, men formidler handel mellem sælger og køber 511790 1 Engroshandel, registreret Kontorvirksomheder med salg af alle typer fødevarer  og Virksomhe der med opbevaring og salg af emballerede, ikke- letfordærvelige fødevarer (undtagen frisk frugt og grønt) f.eks. vinlagre og konserveslagre (undtagen kødkonserves til USA) 513B 1 Engroshandel, godkendt Uemballerede eller letfordærvelige fødevarer (undtagen kød, fisk, frugt og grønt), f.eks. lagre med korn, sukker eller mælk og mælkeprodukter 513C 1 - 3 Engrossupermarkeder, godkendt engroshandel med diverse fødevarer Supermarkeder for dagligvareforretninger Specialiseret engroshandel har egne brancher 513A 1 - 3 Fisk og fiskeprodukter, engroshandel F.eks. pakning og opbevaring (undtagen helkonserves) 513810 1 - 3 Fiskeauktioner 511710 1 - 3
18 af 51 14. marts 2005 Fjerkrækød og fjerkrækødprodukter, engroshandel, eksport F.eks. pakning og opbevaring (undtagen helkonserves) 513200A 1 - 3 Fjerkrækød og fjerkrækødprodukter, engroshandel, hjemmemarked F.eks. pakning og opbevaring (undtagen helkonserves) 513200D 1 - 3 Frugt og grøntsager, engroshandel F.eks. pakning og opbevaring (undtagen helkonserves) 513100 1 - 3 Kød og kødprodukter, engroshandel, eksport F.eks. køle- og frostlagre, pakning og opbevaring (undtagen helkonserves) Undtagen ”Kød og kødprodukter, engrosvirksomheder, eksport til USA”, som har egen branche 513200 1 - 3 Kød og kødprodukter, engrosvirksomheder, eksport til USA F.eks. køle- og frostlagre, pakning og opbevaring - herunder opbevaring af konserves 513200C ugentligt Kød og kødprodukter, engroshandel, hjemmemarked F.eks. køle- og frostlagre, pakning og opbevaring (undtagen helkonserves) 513200B 1 - 3 Lagerhoteller, oplagrings- og pakhusvirksomhed, godkendt F.eks. køle- og frostlagre (undtagen fisk, fjerkræ og kød, der har egne brancher) 631200A 1 - 3 Lagerhoteller, oplagrings- og pakhusvirksomhed, registreret 631200B 1 Materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer, engroshandel 515610 1 Pakning i forbindelse med engroshandel (undtagen fisk, fjerkræ, kød, æg, frugt og grøntsager, der har egne brancher) 513D 1 - 3 Samlecentraler, fisk, uden handel 511710A 1 - 3 Toskallede bløddyr, konditionering, pakning 511710B 1 - 3
19 af 51 14. marts 2005 Transportvirksomhed, godkendt Virksomheder med transport af uemballerede eller let fordærvelige fødevarer, f.eks. frost- eller kølevogne 602410A 1 - 3 Transportvirksomhed, registreret Virksomheder med transport af emballerede, ikke let-fordærvelige fødevarer 602410B 1 Ægpakkerier 513300A 1 - 3 Detailvirksomheder Branchenr. i ScanJour Vejledende, årlig tilsynsfrekvens Anden detailhandel end butikshandel F.eks. postordresalg, homeparties, kødformidling 526300 0,5 Apoteker, materialister og helsekostforretninger 523A 1 Automater 5263A 0,5 Bagerforretninger/ -afdelinger Omfatter også konditori med servering af kaffe og te 158120 2 - 3 Børneinstitutioner, f.eks. vuggestuer, børnehaver, fritidshjem og skoleboder Kun virksomheder, der er godkendt /registreret iht. Autorisationsbekendtgørelsen 5552B 1 Catering og diner transportable Virksomheden placeres under en restaurantbranche, slagter, bager el. lign., hvis der er kundeområde med almindeligt salg fra forre tningen 555200 2 - 3 Chokolade- og konfektureforretninger/ -afdelinger med tilvirkning Forretninger uden tilvirkning placeres under 521120, Kiosker 522420 1 Dagligvareforretninger, kolonialhandel F.eks. minimarked, tankstation og supermarked uden tilvirkning, brødudsalg, gårdbutikker. Omfatter også virksomheder med ’b  ake-off’ 521110 1
20 af 51 14. marts 2005 Fisk- og vildtforretninger/ -afdelinger Omfatter også fiskebiler 522300 2 - 3 Frugt- og grøntforretninger 522100 1 Hospitals- og institutionskøkkener Undtagen afdelings-, bofællesskabs- og anretterkøkkener, som placeres under en restaurantbranche 5551A 2 - 3 Kiosker Fortrinsvis salg af drikkevarer og konfekture - ingen tilvirkning 521120 1 Kiosker, supplerende salg af fødevarer Udelukkende uproblematisk salg af emballerede konfekturevarer og færdigpakket is 521120A 0,5 Materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer, fremstilling hovedsageligt med detailsalg Små virksomheder med salg til  forbrugere, f.eks. keramikere med detailsalg 524440 0,5 Osteforretninger 522710 2 - 3 Restauranter, cafeterier, kantiner mv. 553010 2 - 3 Restauranter, cafeterier, kantiner mv. med begrænset vareudvalg/enkel tilvirk., f.eks. brug af halvfabrikata F.eks. grill-forretninger, pølsevogne, tankstationer m. pølsevognssortiment, værtshuse med parisertoast 553020 1 Slagtebusser 511790A 1 Slagter-, viktualie- og smørrebrødsforretninger/ -afdelinger Omfatter også virksomheder med røgning af kød for private 522200 2 - 3 Stader og boder 526210 1 Vinforretninger 522500 1 Værtshuse, bodegaer mv. uden tilvirkning (værtshuse med tilvirkning placeres under en restaurantbranche) 554010 0,5
21 af 51 14. marts 2005 Primærproducenter Branchenr. i ScanJour Vejledende, årlig tilsynsfrekvens Biavlere Biavlere med tilvirkning af mere end 4.000 kg. honning pr. år eller biavlere, hvor mere end halvdelen af en årlig produktion på under 4.000 kg stammer fra andres biavl 012520 1 Malkekvæghold, primærproduktion af mælk 012110 0,5 Primærproducent med salg til forbruger, registreret Stalddørssalg af fjerkræ, kaniner, mælk, æg  og salg fra fiskefartøj eller akvakulturbrug jf. Autorisationsbekendtgørelsen. Gårdbutikker placeres under dagligvareforretning. 5263B 0,5 Spirevirksomheder 153B 4 - 6 Tankkølefartøjer 050100 1 Øvrige Branchenr. i ScanJour Vejledende, årlig tilsynsfrekvens Markeder og festivaler mv. 923300 Efter behov Virksomheder under etablering 98A -
22 af 51 14. marts 2005 Supplement til tilsynsfrekvensvejledningen for 2004 Efter tilsynsfrekvensvejledningen for 2004 er trådt i kraft, er der foretaget følgende ændringer: I gruppen af ’ Engrosvirksomheder uden tilvirkning’ Branche 631200D , Grænsekontrolsteder, fødevarer Der er oprettet en branche: 631200D, Grænsekontrolsteder, fødevarer - til brug ved registrering af oplysninger i forbindelse med denne virksomhedstype. Branchen kan benyttes fra omkring 1/8 2004. Data vedrørende virksomheder i denne branche vil blive talt med i kvartalsstatistikken efter 3. kvartal 2004.   Branchenr. Vejledende, årlig tilsynsfrekvens Grænsekontrolsteder, fødevarer 631200D 1 - 3 I gruppen af ’Detailvirksomheder’ Branche 553010S, Sæsonrestauranter, -cafeterier, -kantiner m.v. I 1. kvartal 2004 er der oprettet en branche: 553010S, sæsonrestauranter m. v. til brug ved registrering af oplysninger om virksomheder i branche 553010, der højst har åbent 6 måneder om året, idet disse virksomheder kan de få reduc eret tilsynsfrekvensen fra 2-3 til 1 tilsyn årligt. Data vedr. branche 553010S er blevet talt med i kvartalsstatistikken i hele 2004. Branchenr. Vejledende, årlig tilsynsfrekvens Sæsonrestauranter,  -cafeterier, -kantiner m.v. Virksomheder , der har været registreret med branche 553010, men højst har åbent 6 måneder om året 553010S 1 Branche 521120A, Kiosker, supplerende salg af fødevarer I Tilsynsfrekvensvejledningen for 2004 blev der oprettet en særlig branche, 521120A, kiosker, supplerende salg af fødevarer. Virksomhedsbeskrivelsen vedr. hvilke virksomheder, der kan registreres med denne branche, er blevet uddybet. Branchenr. Vejledende, årlig tilsynsfrekvens Kiosker, supplerende salg af fødevarer Uproblematisk, supplerende salg af færdigpakkede, letfordærvelige fødevarer - jf. Autorisationsbekendtgørelsens § 14 nr. 3. Branchen omfatter virksomheder, der ikke hører under Autorisationsbekendtgørelsens § 15 nr. 5  som følge af salg af f.eks. færdigpakket is. 521120A 0,5
23 af 51 14. marts 2005 I gruppen af ’Primærproducenter’ Branche 410000, Indvindingsanlæg, kildevand og naturligt mineralvand . I løbet af 2. kvartal 2004 er der oprettet en branche: 410000,  Indvindingsanlæg, kildevand og naturligt mineralvand til brug ved registrering af oplysninger i forbindelse med denne virksomhedstype. Data vedrørende virksomheder i denne branche vil blive talt med i kvartalsstatistikken efter 3. kvartal 2004.   Branchenr. Vejledende, årlig tilsynsfrekvens Indvindingsanlæg, kildevand og naturligt mineralvand 410000 0,5 Branche 012110, malkekvæghold, primærproduktion af mælk. I løbet af 2. kvartal 2004 er branche 012110, malkekvæghold, primærproduktion af mælk blevet opdelt i branche 012110, Mælkeproducenter med branchekode og kvalitetsrådgivning og branche 012110A, Mælkeproducenter uden branchekode og kvalitetsrådgivning. Opdelingen er en følge af omlægningen af m ælkekontrollen - jf. mail til regionerne af 24/3 2004 om ’Mælkekontrol og tilsynsfrekvenser’. Denne opdeling vil fremgå af kvartalsstatistikken efter 3. kvartal 2004. Branchen deles i: - 012110, for mælkeproducenter med branchekode og kvalitetsrådgivning. Tilsynsfrekvensen for disse mælkeproducenter omlægges i en overgangsperiode. Indtil 1. april 2004 var den vejledende, årlige tilsynsfrekvens 0,5. Fra 1. april er den vejledende, årlige tilsynsfrekvens 0,1 for mælkeproducenter med branchekode og kvalitetsrådgivning. - 012110A, for mælkeproducenter uden branchekode og kvalitetsrådgivning. Indtil 1. april 2004 var den vejledende, årlige tilsynsfrekvens 0,5. Fra 1. april er den vejledende tilsynsfrekvens for mælkeproducenter uden branchekode og kvalitetsrådg ivning fastsat til hvert 3. år. Branchenr. Vejledende, årlig tilsynsfrekvens Mælkeproducenter med branchekode og kvalitetsrådgivning 012110 0,1 Mælkeproducenter uden branchekode og kvalitetsrådgivning 012110A 0,33 5263B, Primærproducent med salg til forbruger, registreret Virksomhedsbeskrivelsen i denne branche er præciseret, idet der er tilføjet ’fisk mv.’: Branchenr. Vejledende, årlig tilsynsfrekvens Primærproducent med salg til forbruger, registreret Stalddørssalg af fjerkræ, kaniner, mælk, æg, samt salg af fisk mv. fra fiskefartøj eller akvakulturbrug jf. Autorisationsbekendtgørelsen. Gårdbutikker placeres under dagligvareforretning. 5263B 0,5
24 af 51 14. marts 2005 Vejledning om tilsynsfrekvenser i fødevarevirksomheder m.v. og om kontrolaktivitetsplaner og tilsynsplaner for kødvirksomheder (2005) Formål og anvendelse Vejledningens formål er at sikre, at fødevareregionerne følger ensartede principper for fastsæ ttelsen af det årlige antal tilsyn i fødevarevirksomheder, der er autoriserede, godkendte, regist rerede eller har anmeldte aktiviteter i henhold til Autorisationsbekendtgørelsen3. Vejledningen omfatter vejledende tilsynsfrekvenser for fødevarevirksomheder (bilag 1), vurdering af særlig vejledning i differentieret, behovsorienteret fødevarekontrol i engrosvirksomheder med tilvirkning (bilag 2) samtog vejledning om kontrolplanlægning på slagt erier og kødvirksomheder (bilag 3). Virksomheder i Grønland er ikke omfattet af Tilsynsfrekvensvejledningen. De fastlagte, vejledende intervaller for tilsynsfrekvenser for de forskellige virksomhedstyper giver fødevareregionerne en ramme for kontrolaktiviteterne og medvirker til at sikre ensartet praksis på landsplan. Ikrafttræden Vejledningen træder i kraft den 1. januar 2005. Samtidig ophæves vejledning nr. 9839 af 23. december 2003 om tilsynsfrekvenser i fødevarevirksomheder m.v. Vejledende tilsynsfrekvenser De vejledende, årlige tilsynsfrekvenser for fødevarevirksomheder fremgår af bilag 1. Bilagets inddeling af virksomhederne i engrosvirksomheder med og uden tilvirkning, detailvirksomheder og primærproducenter følger Autorisationsbekendtgørelsen. De vejledende, årlige tilsynsfrekvenser dækker tilsyn, hvor der kontrolleres regler i henhold til fødevarelovgivningen og udarbejdes en kontrolrapport. Der udarbejdes ikke en kontrolrapport ved besøg, hvor der udelukkende foretages prøveudtagning, plombering af transportmateriale eller autorisation, godkendelse eller registrering af virksomheder i henhold til Autorisationsbekendtgørelsen. Der udarbejdes endvidere ikke kontrolrapport ved ”forgæves tilsyn” dvs. planlagte tilsyn, som må opgives, fordi virksomheden er midle rtidigt lukket som følge af ferie eller andet. Normalt udarbejdes der heller ikke kontrolrapport  ved udstedelse af certifikater, med mindre der foretages en kontrol, der skal dokumenteres. 3 Bekendtgørelse nr. 199 af 25.03.04 om autorisation m.v. ved behandling og salg af fødevarer m.v. samt kontrolmærkning og betingelser i forbindelse hermed ved behandling og salg af animalske fødevarer (autorisationsbekendtgørelsen) med senere ændringer