Stormgade 2-6
1470 København K
T 33 95 13 10
F 33 95 13 11
www.minff.dk
[email protected]
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
MINISTEREN
5. september 2005
J.nr. 021-5
Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 1. og 2. september 2005
(spørgsmål nr. 256 -266 og 268) anmodet om min besvarelse af følgende stillede spørgsmål:
Spørgsmål 266:
Vil ministeren i forlængelse af den tekniske gennemgang af FFL 2006 så o
plyse, om det altid
er antallet af kontroller, der er afgørende for kvaliteten af ko ntrollen?
Svar:
I de seneste års politiske debat om fødevarekontrollen har der været en tendens til at sidestille
antallet af kontrolbesøg med niveauet for fødevaresikkerhed. En nedgang i antallet af kontro l-
besøg er blevet tolket som en nedgang i beskyttelsesniveauet.
Det er for mig at se en uhensigtsmæs sig udvikling. Vi bør gøre op med det synspunkt, da det
kolliderer med princippet om, at kontrollen skal være dynamisk, og ressourcerne skal kunne
flyttes væk fra mindre risiko -område til o mråder med større risiko.
Hvis fødevar ekontrollen skal have mulighed for at udvikle sig til at kunne tage udfordringerne
op med fremtidens fødevareproduktion, må der gives plads til en mere opfindsom og fleksibel
brug af virkemidlerne. Antallet af kontrolbesøg i fødevarevirksomheder er blot en af mange
knapper, som kontrollen kan skrue på.
Jeg har i juni bedt Fødevarestyrelsen undersøge, hvordan vi kan få mere ud af kontrollen med
dyrevelfærd og den øvrige fødevare
- og veterinærkontrol. Arbejdet i de to udvalg skal være
afsluttet primo oktober, og jeg forventer, at man kommer frem med en bred vifte af mulighe-
der for udvikling af kontrollen til gavn for forbrugerne og dyrevelfærden.
Lars Barfoed
/Jakob Møgelvang