Stormgade 2-6
1470 København K
T 33 95 13 10
F 33 92 13 11
www.minff.dk
[email protected]
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
J. nr.: 432-5
19. april 2005
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 14 marts (FLF alm.
del, spørgsmål nr. 26) anmodet om min besvarelse af følgende sp ørgsmål:
Spørgsmål 26:
Er ministeren enig i, at Danmark skal have samme regler for laksefiskeri og benytte samme
kostråd, som andre lande, når det drejer sig om fede fisk?
Svar:
Fødevarestyrelsen har i overensstemmelse med de gældende EU regler på o mrådet og til b e-
skyttelse af forbrugerne, udstedt et omsætningsforbud for laks over 4,4 kg urenset vægt med
bekendtgørelse nr. 1145 af 25. november 2004. Baggrunden for dette var analyseresultater fra
Fødevarestyrelsen, der i april 2004 viste et dioxinindhold højere end den i EU fastsatte græn-
seværdi.
Danmark fandt ved afstemningen om forslaget i 2001 at undtagelserne for Sverige og Finland
var betænkelige med hensyn til fødevaresikkerheden og det indre markeds funktion. Endvide-
re blev det bemærket, at fo
r
skelsbehandling mellem de forskellige Østersølandes fiskeri burde
undgås.
Undtagelsen forudsætter etablering af en ordning, der sikrer forbrugernes fulde orientering,
omkring kostanbefalinger i forbindelse med indtagelse af fisk. Sverige og Finlands undtagelse
indbefatter endvidere, at de kun kan afsætte fisk på deres eget marked.
I Danmark kommer en meget stor del af befolkningen indtag af dioxin og dioxinlignende
PCBer fra fisk. Ifølge Fødevarestyrelsens kostråd, bør man spise 200 -300 g fisk om ugen va-
rieret mellem fede og magre fisk. Det er derfor ikke fødevaresikkerhedsmæssigt forsvarligt at
tillade et højere indhold af disse stoffer i fisk.