Fødevarestyrelsen 17.01.2005 J.nr.: 2004 - 20 - 42 - 00027 / MCA Notat fra Fødevarestyrelsens direktion om Geografisk placering af laboratorier og beredskabsafdelinger Det i Fødevarestyrelsen nedsatte udvalg, som fik til opgave at udarbejde et forslag til en frem- tidig struktur for Fødevarestyrelsen, har nu færdiggjort sit arbejde ved ”Rapport om fremtidig struktur for Fødevarestyrelsen”, december 2004. I udvalgets forslag indgår overv ejelser, som omfatter hele styrelsens virksomhed, herunder antallet af regionale enheder, det udgående kontrolarbejde på veterinær - og fødevareområdet, det regionale beredskabsarbejde samt st y- relsens administrative funktioner og laboratorievirksomhed. Argumentationen for den fremtidige struktur samt den nærmere beskrivelse af indholdet i den nye organisation fremgår af rapporten. Det foreslås således, at der i den nye struktur etableres, tre regioner (regionale centre) i Ringsted, Vejle og Århus tre sekretariater placeret i hver af de tre regionale centre 10 kontrolafdelinger under regionerne placeret i Rødovre, Ringsted, Odense, Haders- lev, Vejle, Herning, Viborg og Aalborg, Esbjerg og Århus tre beredskabsafdelinger tre mikrobiologiske og to kemiske laboratorier. De kemiske laboratorier placeres i Ringsted og Århus En ændret struktur i Mørkhøj indebærer en ophævelse af den formelle afdelingsstruktur og en ændring af kontorstrukturen. Den nye struktur medfører ikke ændringer i ansvarsfordelingen mellem direktionsmedlemmerne, men ansvarsfordelingen vil i fremtiden gå på tværs af ko  n- torstrukturen.    Med de ovenstående forslag beskrevet i den udfærdigede rapport udestår der forsat en stillin  g- tagen til den geografiske placeringen af styrelsens mikrobiologiske laboratorier og bered- skabscentre. Fødevarestyrelsens direktion har derfor, som et separat tillæg til rapporten, undersøgt forskel- lige muligheder for placering af henholdsvis laboratorier og beredskabsafdelinger. Ud fra en række overvejelser, herunder styrelsens bygningsmasse og apparatur, samling af styrelsens ledelseskompetencer, dyretæthed, kørselsafstande og responstid m.m., vil direktionen foreslå, hvor laboratorier og beredskabscentre mest hensigtsmæssigt kan placeres.   
Side 2/4 Laboratorier Det har været en vigtig præmis i strukturarbejdet, at styrelsens laboratorieopgaver, med hen- blik på optimal udnyttelse af styrelsens bygningsmæssige kapacitet, fremover skal udføres på så få og store laboratorier som muligt. Dette indebærer konkret, at der fremover vil være b  e- hov for at opretholde 2 kemiske og 3 mikrobiologiske laboratorier, hvilket giver tilstrækkelig kapacitet til at videreføre samtlige aktiviteter på de nuværende 3 kemiske og 6 mikrobiolog i- ske laboratorier. Der eksisterer i dag en bygnings- og apparaturmæssig overkapacitet på alle styrelsens kem i- ske laboratorier i Ringsted, Århus og København. Det har efter en grundig kapacitetsmæssig analyse været muligt at fastslå, at alle styrelsens kemiske laboratorieopgaver vil kunne løses på kun to kemiske laboratorier.  Bygningstilstanden vurderes generelt at være væsentlig bedre i laboratorierne i Ringsted og Århus end i fødevareregion København ligesom disse bygninger indretningsmæssigt i øvrigt også anses for mere egnede til rational laboratoriedrift. Dette medfører sammenholdt med beslutningen om nedlæggelse af styrelsens lokalitet i Kø- benhavn (herunder det kemiske og det mikrobiologiske laboratorium), jfr. afsnit 3 nedenfor, at styrelsens kemiske laboratorieopgaver må placeres i Ringsted og Århus. Det er i den fo   r- bindelse verificeret, at der vil være kapacitet til at varetage såvel mikrobiologiske som kem i- ske laboratorieopgaver på disse to lokaliteter. Det anses derfor ligeledes for hensigtsmæssigt også at placere to af de tre mikrobiologiske l a- boratorier i Ringsted og Århus. Dels findes der i et vist   - om end begrænset omfang - faglig synergi mellem det kemiske og mikrobiologiske laboratorieområde, dels vil en samlokalis e- ring medføre størrelsesøkonomiske fordele samt øget fleksibilitet.  Dette indebærer med hen- syn til den nye samlede Region Århus, at det eksisterende laboratorium i Aalborg vil skulle nedlægges. Herefter udestår alene placeringen af et laboratorium i region Vejle. Ved den geografiske placering af det sidste mikrobiologiske laboratorium er følgende kriterier væsentlige: Laboratoriet skal placeres således, at laboratoriechefen har mulighed for tæt ko n- takt til regionschefen og kontrolcheferne med henblik på regelmæssig koordin e- ring af arbejdstilrettelæggelsen. Direktionen finder, at så mange chefer som  prak- tisk muligt bør samles tæt på regionschefen med henblik på at sikre en samme  n- hængende og koordineret ledelse af de nye og større regioner. Der skal tilstræbes en passende størrelses- og funktionsmæssig ensartethed mel- lem de regionale centre. Den geografiske placering af laboratoriet skal være naturlig i forhold til regionens geografiske udbredelse. Et laboratorium bør derfor om muligt placeres centralt i forhold til relevante virksomheder i regionen. Styrelsens nuværende bygningsmasse skal udnyttes så godt som muligt.
Side 3/4 Regionslokaliteten i Vejle opfylder kriterierne i første og andet punkt ovenfor. Ligeledes fin- des Vejle med sin beliggenhed i ”trekantsområdet” at opfylde ønsket om en geografisk plac e- ring, som er central i forhold til virksomhedstyngden i regionen. Det skal oplyses, at laboratoriet i Esbjerg også vil kunne løse laboratorieopgaverne i reg ion Vejle, men generelt findes at være mindre egnet udfra de beskrevne kriterier. Dels vil place- ringen af laboratoriet i Esbjerg vanskeliggøre en sammenhængende og koordineret ledelse af de nye og større regioner, når regionscentret er placeret i Vejle, dels vil placeringen være mi n- dre hensigtsmæssig i forhold til regionens geografiske udbredelse ikke mindst i forhold til den nordøstlige del af regionen. Endelig tilsiger udnyttelsen af styrelsens nuværende byg- ningsmasse placering af flere opgaven i region Vejle end Esbjerg, idet lokaliteten i Vejle råder over et samlet bygningsareal som er ca. 10% større end regions Esbjerg.   Styrelsens kemiske laboratorier bør således placeres i styrelsens lokaliteter i Ringsted og Å   r- hus, mens styrelsens tre mikrobiologiske laboratorier bør placeres i styrelsens lokaliteter i Ringsted, Århus og Vejle. Dette indebærer, at laboratorierne i Aalborg, Esbjerg og Købe  n- havn nedlægges. Veterinære beredskabsafdelinger Det fremgår af strukturrapporten, at der i den kommende struktur skal etableres tre veterin ære beredskabsafdelinger fordelt med en afdeling på Sjælland og to i Jylland. Det fremgår endv  i- dere, at hver af de tre kommende regioner skal have en veterinær beredskabsafdeling. Følgende grundparametre kan anvendes ved placering af disse beredskabsafdelinger, dyretæthed landegrænsen mod syd central placering i forhold til lokalisering af  store slagterier hvor der erfarings- mæssigt hyppigt optræder mistanker om smitsomme sygdomme. Sjælland: Med basis i ovenstående parametre anbefales det, at beredskabsafdelingen på Sjælland plac  e- res i regionscentret i Ringsted. Centret er naturligt midtpunkt i regionen og ligger herudover centralt i forhold til regionens besætninger, ligesom der er et meget stort slagteri i byen. Midt- og Sønderjylland samt Fyn: I den sydlige del af Jylland er Haderslev det naturlige valg. De mest dyretætte områder i reg i- onen er Als og den østlige del af Fyn. Risikoen for luftbåren smitte af forskellige kvæg - og svinesygdomme over den dansk tyske landegrænse kombineret med den store dyretæthed på Als betinger, at en placering i Haderslev må anbefales. Nordlige del af Jylland: Det nordlige Jylland er den del af Danmark, som har den største dyretæthed. I regionen ligger de mest dyretætte områder i den nordvestlige del, men der er en pæn dyretæthed i hele regi o-
Side 4/4 nen. Der er tillige placeret flere store slagterier i regionen. Viborg ligger i den sammenhæng centralt, hvorfor det anbefales, at beredskabsafdelingen placeres her. Indstilling På denne baggrund finder Fødevarestyrelsens direktion, at nedenstående placering af mikr  o- biologiske laboratorier og beredskabsafdelinger generelt set vil resultere i den bedste struktur for Fødevarestyrelsen. Det indstilles, at styrelsens tre mikrobiologiske laboratorier placeres i styrelsens lokaliteter i Ring- sted, Århus og Vejle. at styrelsens tre beredskabsafdelinger, placeres i styrelsens lokaliteter i Ringsted, Haderslev og Viborg.