HSU 250105. Bilag 11 Fødevarestyrelsen Mørkhøj Bygade 19 2860 Søborg Att.: Personalekontoret 21.1.2005 J.nr.: 2004 - 08 - 429 - 00012 / ULBR Deres ref. nr.: Kommentarer til strukturrapporten Samarbejdsudvalget ved Fødevareregion Fyn har på et ekstraordinært møde tirsdag de n 18. januar 2005 drøftet "Rapport om fremtidig struktur for Fødevarestyrelsen". Nedenfor følger SU's bemærkninger til HSU. Centermodellen Samarbejdsudvalget ser frem til, at en ny struktur med 3 regionscentre kan skabe arbejdsro, idet det forventes, at den nye struktur vil være holdbar i længere tid. SU har ingen bemærk- ninger til den geografiske placering af regionscentrene. På den anden side udtrykte medarbejderne frygt for, at nærhedsprincippet, især på personal  e- området, vil forsvinde. Det kan blive  vanskeligere at arbejde med fælles værdier og hermed identificere sig med Fødevarestyrelsen, idet der bliver langt fra beslutningstagerne til den, der udfører arbejdet. Det er derfor væsentligt for SU at pointere, at en ændring af den nuværende regionsstruktur til en centermodel med 3 regionscentre forudsætter en effektiv intern kommunikation og en åben og ligeværdig dialog for at sikre, at alle medarbejdere får samme information, sparring, se r- vice m.v. SU kan ikke vurdere, om de estimerede besparelser er realistiske. Kontrolafdelinger og beredskabsafdelinger SU finder generelt, at en kontrolafdeling omfattende jordbrugs-, fødevare- og hovedparten af veterinærafdelingen kan give en sammenhængende kontrol.
Side 2/3 En sammenlægning af de faglige afdelinger kan give øget fleksibilitet og flere udfordringer for medarbejdere, og der kan på nogle områder være et sammenfald (hvor samme virksomhed i dag skal kontrolleres af medarbejdere fra 2 afdelinger). Det fremgår af side 55 -56, at man vurderer, at en række opgaver kan udføres af såvel fødev a- re- som veterinærafdelingens personale, idet kompetencerne umiddelbart er kompatible. SU ønsker i den sammenhæng at fremhæve, at rationalet vil være begrænset (2% besparelse på dette grundlag, jf. side 126 bør revurderes). Dels er der tale om få virksomheder med sa m- menfald, dels er der ikke tale om kompatible kompetencer på alle områder, og dels er det b  e- grænset, hvor mange regelsæt en medarbejder kan holde sig ajour med. SU mener, at beskrivelsen af bemandingen af og opgavefordelingen i beredskabsafdelingerne (side 57) er uklar. Det fremgår således ikke, om de 10 yderligere årsværk (3. afsnit i 5.2.1) skal referere til beredskabschefen eller kontrolchefen. Der skal foreligge klare referencer og klare aftaler om arbejdsopgaver. Det er SU's opfattelse, at de 3 beredskabsafdelinger er forholdsvis ledelsestunge (en bered- skabschef for 3-4 ansatte). Flere ledelsesressourcer kunne med fordel allokeres til kontrolaf- delingerne. Med den brede faglige sammensætning vil der være behov for mellemledere til såvel veterinær - og fødevareområdet. SU finder det hensigtsmæssigt, at chefembedsdyrlæge og afdelingsleder for jordbrugsafdelin- gen refererer til kontrolchefen. Sektionerne i kontrolafdelingen bør have kompetence og an- svar på personale - og økonomiområdet. Dette fremgår ikke klart af rapporten. SU finder det hensigtsmæssigt, at visse arbejdsområder samles i én kontrolafdeling (speci  a- ler), men ønsker i den sammenhæng at fremhæve, at det er væsentligt med en fordeling på kontrolstederne i en region (alt skal ikke samles i regionscentret). Det administrative område SU blev orienteret om, at Administrationsafdelingen i Mørkhøj arbejder videre på bilag 1 til rapporten, hvorfor tallene i dette bilag ikke er endelige. SU finder, at en centermodel tilgodeser, at der på personale - og økonomiområdet samles en større viden / flere kompetencer, og sårbarheden hermed mindskes. Medarbejdersiden i SU er af den opfattelse, at de 2 AC'ere i regionens sekretariat ikke bør væ- re placeret samme sted. Man mener, at det er vigtigt, at der er en jurist til rådighed i kontro l- afdelingerne. En normering på 2 AC'ere i hvert regionscenter findes utilstrækkelig.
Side 3/3 Det er SU's opfattelse, at det er nødvendigt at normere HK-personale i kontrolafdelingerne til betjening af telefon, reception, post m.m. SU finder det af stor vigtighed, at sekretariatet på regionscentret servicerer alle kontrolafd e- linger ens, således at det ikke er en fordel at være ansat i den kontrolafdeling, der er placeret i regionscentret. Med venlig hilsen Ulla Brander John Iversen regionschef næstformand for SU