HSU 250105. Bilag 3
Fødevarestyrelsen
Dato: 21. januar 2005
Hovedsamarbejdsudvalget
Ref.:
J.nr.: 2005-05
-
142
-
00064
Høringssvar fra SU i Fødevareregion Vejle til:
”Rappport om fremtidig struktur i Fødevarestyrelsen” , januar 2005.
SU har på sit møde 18. januar 2005 behandlet ovennævnte rapport. SU udtaler i denne forbindelse
følgende:
Vi tager strukturudvalgets valg af centermodel med 3 regioner til efterretning.
Udvalget finder placeringen i Vejle af det kommende regionscenter og af det
mikrobiologiske laboratorium for det mest optimale i den Sydjysk – Fynske region og for
laboratoriets vedkommende også i fuld overensstemmelse med anbefalingerne i
Fødevaredirektoratets/Fødevarestyrelsens rapport ”Fødevaredirektoratets
laboratoriestruktur” fra juni 2002.
Vi finder den skitserede sekretariatsmæssige HK-bemanding i de fremtidige regioner,
kontrolafdelinger og beredskabscentre for lav i forhold til en effektiv udnyttelse af det
øvrige personale. Endvidere er beskæringen fra 10 til 3 jurister til den direkte støtte af
1500 medarbejderes arbejde i de decentrale dele af FVST ikke tilstrækkelig til at
understøtte især de stigende forvaltningsmæssige kvalitetskrav.
Personale - og budgetmæssigt vil kontrolafdelingerne blive uhåndterlige størrelser for
kontrolchefen, som er den eneste med ledelsesmæssig kompetence i denne enhed. I nogle
kontrolafdelinger, f. eks. med en meget stor veterinærkontrol, vil den ledelsesmæssige
kapacitet ikke være tilstrækkelig. Det foreslås, at rapporten ændres, så kontrolchefen får
rå dighed over mindst en medarbejder med ledelsesmæssig og faglig kompetence og at der
skaffes økonomi til dette.
Rapporten lægger op til, at sammenlægning af fødevareafdelinger og størstedelen af
veterinærafdelingerne vil føre til en mere rationel udnyttelse af medarbejderne. Den
anførte rationaliseringseffekt er overvurderet. Tilsyns- og kontrolopgaver bliver i forvejen
planlagt så effektivt som muligt og der er grænser for, hvor mange komplekse områder en
medarbejder kan holde sig ajour med, hvis der fremover skal opretholdes en
tilfredsstillende faglighed i arbejdet.
I rapporten mangler der klarhed over, om kontrolafdelingerne er direkte tilgængelige for
borgerne/virksomhederne ved personligt fremmøde og telefoniske henvendelser
(åbningstider). Bemandinge n skal i givet fald indrettes derefter.
”Bilag 1. Økonomiske konsekvenser af den anbefalede model” er udarbejdet af
Økonomikontoret og indgår ikke i den af strukturudvalget godkendte rapport, idet
strukturudvalget ikke kunne opnå enighed om de anførte øko nomiske beregninger. Vi
HSU 250105. Bilag 3
opfordre derfor til, at strukturudvalget hurtigst mulig også forholder sig til de økonomiske
konsekvenser af den fremlagte model.
Det ses ikke klart om der i bilag 1 er foretaget rimelige effektiviseringer og besparelser i
Mørkhøj ved de tilførte administrative opgaver fra decentrale enheder. Det er endvidere
uklart, om der generelt er foretaget besparelser i kontorerne, som fremover bl.a. ”kun” skal
”betjene” 3 regioner i forhold til de nuværende 10 regioner.
Vi vil opfordre til, at direktionen så hurtigt det er muligt skaber klarhed over den nye
strukturs administrative opbygning samt placering og fordeling af stillinger i de forskellige
afdelinger, og i den forbindelse hurtigt fremlægger en implementeringsplan for overgang
til ny struktur. Det er vigtigt for processens forløb og driften af de nuværende regioner, at
søge at minimere usikkerheden for den enkelte medarbejders placering og fremtidige
opgaver.
Med venlig hilsen
SU i Fødevareregion Vejle
Hallur Kristjansson
Niels Therkildsen
Næstformand
Formand