Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug
og Fiskeri
København, den 18. marts 2005
J.nr.: 4741
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ved skrivelse af 10. marts 2005 (alm.
del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:
Spørgsmål 22:
Vil ministeren oplyse, om gmo i foderblandinger ikke må overstige 0,9 pct. af hver enkelt
ingrediens i en foderblanding, eller om gmo ikke må overstige 0,9 pct. af den samlede
foderblanding ?
Svar:
Plantedirektoratet har oplyst følgende, som jeg kan henholde mig til:
Ifølge EU-forordning 1829/2003 om genetisk modificerede (GM) fødevarer og foder (artikel 24)
skal de enkelte ingredienser i en foderblanding mærkes med oplysning om deres GMO-oprindelse,
hvis de består af, indeholder, eller er frem stillet af GMO. Det er dog ikke nødvendigt at mærke
ingredienser med indhold af GM materiale på mindre end 0,9 %, hvis forekomsten er utilsigtet eller
teknisk uundgåelig. Tærskelværdien for mærkning gælder altså for den enkelte ingr ediens i en
foderblanding.
Forordningsteksten er skrevet ud fra den antagelse, at en traditionelt forædlet rå vare kan være
forurenet med GM materiale fra samme type afgrøde, f.eks. traditionel ikke-GM majs forurenet med
GM majs. I foderstofbranchen er det imidlertid ikke ualmindeligt, at foderblandinger kan være
krydsforurenet med GM materiale under fremstillingsprocessen på grund af overslæb af et GM
foderstof fra tidligere fremstillede blandinger på samme anlæg. Det kan f.eks. være overslæb af GM
sojaskrå til en blanding, hvort il der er benyttet en sojaskrå, som er dokumenteret som GMO -fri,
eller en blanding, som slet ikke indeholder soja som ingrediens. Hvis virksomheden i sådanne
situationer kan dokumentere, at hverken den anvendte sojaingrediens eller de øvrige ingredienser er
kilde til forureningen, finder Plantedirektoratet, at tærskelværdien må baseres på den samlede
foderblanding, fordi GMO-indholdet ikke stammer fra en ingrediens.