Stormgade 2-6 1470 København K T 33 95 13 10 F 33 95 13 11 www.minff.dk [email protected] Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 5. august 2005 J. nr. 531-20 Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 29. juli 2005 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsm  ål: Spørgsmål 206: ”Ministeren bedes oplyse, i hvilket omfang maskinudbenet kød fra svin kan indgå i produktionen af fø devarer, og i hvilke fødevarer kødet indgår.” Svar: Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvorti l jeg kan henholde mig: ”Maskinudbenet svinekød må på nuværende tidspunkt kun anvendes i varmebehandlede kødprodu kter, som f.eks. pålægspølser. Fra 1. januar 2006, hvor EU´s hygiejneforordninger træder i kraft, skelnes der mellem to typer af m  a- skinudbenet (maskinsepareret)* svinekød i forbindelse med anvendelsen i fødevarer:   Blødt maskins e- pareret svinekød og hårdt maskinsepareret sv  inekød. a. Blødt maskinsepareret svinekød: i. Må ikke have et Calcium -indhold, som adskiller sig væsentligt fra indholdet i ha  kket kød, og ii. hvis det overholder de samme bakteriologiske kriterier, som gælder for hakket kød, kan blødt m askinsepareret svinekød anvendes i tilberedt svinekød, som helt klart er beregnet til at skulle varmebehandles af forbrugeren, før det spises, f.eks. medi sterpølse. b. Hårdt maskinsepareret svinekød og blødt maskinsepareret svinekød, som ikke er u ndersøgt bakteriologisk eller ikke overholder kriterierne for hakket kød, må som hidtil kun anvendes til varmebehandlede kødprodukter. Ændringen i anvendelsesmulig   heden for maskinsepareret svinekød berører ikke de genere  lle regler for mærkning af fødevarer, dvs. både blødt og hårdt maskinsepareret svinekød skal deklareres som m a- skinsepa reret svinekød også efter 1. januar 2006. For kødprodukter (af svin) omfattet af  bekendtgørelse nr. 392 af 26. august 1985 om kvalitetsmæss   ige krav m.v. til kødprodukter må maskinsepareret kød kun anvendes i de produkter, hvor det specifikt er angivet, og mængden er begrænset til 6 %. For andre kødprodukter, der ikke er omfattet af de nne be- kendtgørelse, er der ikke nogen begrænsning i den mængde af maskinsepareret svinekød, der må a n- vendes.
Side 2/2 *Betegnelsen for det, der på nuværende tidspunkt kaldes maskinudbenet kød ,ændres fremover til at skulle kaldes maskinsepareret kød. Altså blot   en ændring i terminologi.” Lars Barfoed / Birgitte Thiesen