Stormgade 2-6
1470 København K
T 33 95 13 10
F 33 95 13 11
www.minff.dk
[email protected]
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Den 5. august 2005
J. nr. 531-20
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 29. juli 2005 (Ad FLF alm.
del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsm ål:
Spørgsmål 206:
Ministeren bedes oplyse, i hvilket omfang maskinudbenet kød fra svin kan indgå i produktionen af
fø devarer, og i hvilke fødevarer kødet indgår.
Svar:
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvorti
l jeg kan henholde
mig:
Maskinudbenet svinekød må på nuværende tidspunkt kun anvendes i varmebehandlede kødprodu
kter,
som f.eks. pålægspølser.
Fra 1. januar 2006, hvor EU´s hygiejneforordninger træder i kraft, skelnes der mellem to typer af m a-
skinudbenet (maskinsepareret)* svinekød i forbindelse med anvendelsen i fødevarer: Blødt maskins e-
pareret svinekød og hårdt maskinsepareret sv inekød.
a.
Blødt maskinsepareret svinekød:
i.
Må ikke have et Calcium -indhold, som adskiller sig væsentligt fra indholdet i ha kket kød,
og
ii.
hvis det overholder de samme bakteriologiske kriterier, som gælder for hakket kød, kan
blødt m askinsepareret svinekød anvendes i tilberedt svinekød, som helt klart er beregnet til
at skulle varmebehandles af forbrugeren, før det spises, f.eks. medi sterpølse.
b.
Hårdt maskinsepareret svinekød og blødt maskinsepareret svinekød, som ikke er u
ndersøgt
bakteriologisk eller ikke overholder kriterierne for hakket kød, må som hidtil kun anvendes til
varmebehandlede kødprodukter.
Ændringen i anvendelsesmulig heden for maskinsepareret svinekød berører ikke de genere lle regler for
mærkning af fødevarer, dvs. både blødt og hårdt maskinsepareret svinekød skal deklareres som m
a-
skinsepa
reret svinekød også efter 1. januar 2006.
For kødprodukter (af svin) omfattet af bekendtgørelse nr. 392 af 26. august 1985 om kvalitetsmæss ige
krav m.v. til kødprodukter må maskinsepareret kød kun anvendes i de produkter, hvor det specifikt er
angivet, og mængden er begrænset til 6 %. For andre kødprodukter, der ikke er omfattet af de
nne be-
kendtgørelse, er der ikke nogen begrænsning i den mængde af maskinsepareret svinekød, der må a
n-
vendes.