Stormgade 2-6 1470 København K T 33 95 13 10 F 33 95 13 11 www.minff.dk [email protected] Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 5. august 2005 J. nr. 531-20 Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 29. juli 2005 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsm  ål: Spørgsmål 204: ”Ministeren bedes orientere udvalget om deklarationsregler og undtagelser for deklaration sregler for maskinudbenet kød samt om der fra Fødevarestyrelsen er givet dispensation i den forbindelse”. Svar: Jeg har forelagt spørgsmålet for F  ødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig: ”Regler om mærkning af fødevarer fremgår af bekendtgørelse nr. 1095 af 15. november 2004 om mærkning m.v. af fødevarer. Ifølge denne bekendtgørelses § 17 skal færdigpakkede fød evarer være mærket med oplysning om samtlige ingredienser, der indgår i varen på fremsti llingstidspunktet. Det fremgår af § 18, stk. 1, nr. 3, at ingredie nserne skal angives ved deres specifikke betegnelse.   Det fremgår endvidere af § 18, stk. 2, at der i sted et for den specifikke betegnelse for visse ingredien- ser kan benyttes en af kategoribetegnelserne i bekendtgørelsens bilag 1. Der findes heri en kategorib e- tegnelse for kød, som indgår som en ingrediens i en fødevare. Det er her specifikt angivet, at kategor   i- betegnelsen for kød ikke omfatter maskinu dbenet kød. Der er således ingen undtagelser fra kravet om, at ingredienser skal angives ved deres specifikke b e- tegnelse for så vidt angår maskinudbenet kød. Sammenfattende kan det derfor oplyses, at alle fødeva rer, hvori maskinudbenet kød indgår, skal bære oplysningen ” maskinudbenet kød ….(dyreart)”, i ingredienslisten. Fødevarestyrelsen ikke har givet dispensation fra deklarationsreglerne vedrørende maski  nudbenet kød.” Lars Barfoed / Birgitte Thiesen