Stormgade 2-6 1470 København K T 33 95 13 10 F 33 95 13 11 www.minff.dk [email protected] Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri MINISTEREN Den 21. marts 2005 Sagsnr.: 428-7 Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 2. marts 2005 (alm. del – af følgende spørgsmål 17: Spørgsmål nr. 17: ”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 26. januar 2005 fra Dansk Slagtefjerkræ, vedrørende udtalelse om nationalitetsmærkning, jf. FLF alm. Del    – - og forbrugerministeren.” Svar: Der er tale om et EU-harmoniseret retsområde. Der findes i dag regler om oprindelsesmær   k- ning på tre forskellige områder: oksekød, frisk fjerkrækød fra lande uden for EU og fisk og visse fiskevarer. Der er på nuværende tidspunkt ingen konkrete planer i Kommissi   onen om at fremsætte forslag om regler om oprindelsesmærkning på andre områder. Jeg kan tilføje, at færdigpakkede fødevarer skal være mærket med oprindelsessted, hvis en udeladelse af oplysningen vil kunne vildlede forbrugerne. Det skal være konkrete ting   ved indpakning eller markedsføring, der kan vildlede forbrugeren. Et eksempel herpå er anvende  l- sen af nationale kendetegn, såsom et flag, på et produkt, som pr  oduceres i udlandet. Det er ikke muligt at lave ensidige nationale obligatoriske regler om oprindelsesmærkning på f.eks. svinekød. Jeg mener heller ikke, at det er en god idé at indføre sådanne nationale regler. Det vil være handelshindrende for den frie vareudveksling i EU.   De danske virksomheder, der eksporterer fødev arer til udlandet, er ganske enkelt afhængig af, at reglerne for fødevarer er ens i de forskellige lande. Jeg er enig i, at der kan stilles krav til leverandører og importører om at sikre en mærkning med oprindelse. Derudover er der heller intet til hinder for, at den enkelte virksomhed eller hele branchen frivilligt mærker sit kød med dyrets oprindelse. Hvis branchen ønsker at ge n- nemføre en frivillig ordning for o prindelsesmærkning vil Fødevarestyrelsen gerne drøfte en sådan med branchen. Lars Barfoed                                                                    /Esben Egede Rasmussen