Stormgade 2-6
1470 København K
T 33 95 13 10
F 33 95 13 11
www.minff.dk
[email protected]
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Den 16. juni 2005
Sagsnr.: 438-49
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 2. juni 2005 (Ad FLF alm.
del) udbedt sig min besvarelse af fø lgende spørgsmål 144:
Spørgsmål 144:
Er det muligt for danske ægproducenter at opnå samme beskyttelse mod importerede æg som sve
nske
og finske producenter?
Svar:
På foranledning af spørgsmålet har Fødevarestyrelsen oplyst følgende, som jeg kan henho
lde mig til:
De eksisterende regler på området giver ikke mulighed for, at andre lande kan opnå den sa mme
beskyttelse mod importerede æg som svenske og finske producenter har. Der gives alene muli g-
hed for godkendelse af virksomheders eller medlemslandes kontrolprogram for Salmonella, der
indebærer at æg fra de pågældende virksomheder ikke behøver at opfylde det særlige r
egelsæt
for kontrol for Salmonella, som kræves ved eksport til Sverige og Fi nland.
Med ikrafttræden af Europaparlamentets og Rådets forordning om særlige hygiejnebestemme l-
ser for animalske fødevarer (853/2004), som træder i kraft den 1. januar 2006, åbnes der imi
d-
lertid mulighed for, at medlemslande eller regioner i medlemslande kan opnå samme st atus for
Salmonella som Sverige og Finland. Det vil således være muligt at få det danske kontrolpr
o-
gram for Salmonella i æg godkendt som ligestillet med det svenske og fi nske. Hvis en sådan
godkendelse opnås, vil der kunne indføres restriktioner for produkter fra lande, som i kke har
opnået samme status.
Fødevarestyrelsen har allerede nu orienteret de øvrige nordiske lande om, at Danmark ønsker at
få godkendt det danske salmonellaprogram for æg, som ligestillet med det finske og sve nske.