Stormgade 2-6
1470 København K
T 33 95 13 10
F 33 95 13 11
www.minff.dk
[email protected]
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Den 16. juni 2005
Sagsnr.: 438-49
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 2. juni 2005 (Ad FLF alm.
del) udbedt sig min besvarelse af fø lgende spørgsmål 142:
Spørgsmål 142:
Hvordan vil regeringen sikre, at den danske salmonellahandlingsplan for æg ikke udhules af import e-
rede æg fra vaccinerede besætninger, hvor der tilsyneladende er større risiko for at forbrugerne pådr
a-
ger sig salmonellasmitte?
Svar:
På foranledning af spørgsmålet har Fødevarestyrelsen oplyst følgende, som jeg kan henholde mig til:
Danmark har som bekendt siden 1996 gennemført en målrettet bekæmpelse af Salmonella i
fjerkræproduktionen, som har resulteret i en red uktion i antallet af sygdomstilfælde forårsaget af
Salmonella fra skalæg. Nogle lande har iværksat bekæmpelsespr
ogrammer, mens andre kun lige
er begyndt. De valgte bekæmpelsesstrategier er ligeledes forskellige. F.eks. har Tyskland valgt
at vaccinere mod Salmonella, hvorimod vi i Danmark har valgt at reducere salmonellaniveauet
til et minimum.
Ved en strategi med brug af vaccination styrkes hønsenes immunitet mod de salmonella typer,
de er vaccineret imod. Herved opnås, at dyrene får større modstandskraf t mod en salmonellain-
fektion med disse typer. Der er stor sandsynlighed for, at en del af dyrene bliver smittet, men de
smittede dyr vil have mindre udskillelse af salmonellabakterier, end hvis de ikke havde været
vaccineret, ligesom risikoen for at de bliver klinisk syge, vil være mindre.
Det må derfor formodes at æg, der stammer fra vaccinerede besætninger har en højere for
e-
komst af Salmonella end æg fra besætninger, som er omfattet af et salmonellapr
ogram som det
danske, hvor der anvendes en reduktionsstrategi. I en undersøgelse af danskproducerede og i m-