Stormgade 2-6 1470 København K T 33 95 13 10 F 33 95 13 11 www.minff.dk [email protected] Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den  16. juni 2005 Sagsnr.: 438-49 Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 2. juni 2005 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af fø lgende spørgsmål 142:   Spørgsmål 142: ”Hvordan vil regeringen sikre, at den danske salmonellahandlingsplan for æg ikke udhules af import   e- rede æg fra vaccinerede besætninger, hvor der tilsyneladende er større risiko for at forbrugerne pådr a- ger sig salmonellasmitte?” Svar: På foranledning af spørgsmålet har Fødevarestyrelsen oplyst følgende, som jeg kan henholde mig til: ”Danmark har som bekendt siden 1996 gennemført en målrettet bekæmpelse af Salmonella i fjerkræproduktionen, som har resulteret i en red  uktion i antallet af sygdomstilfælde forårsaget af Salmonella fra skalæg. Nogle lande har iværksat bekæmpelsespr ogrammer, mens andre kun lige er begyndt. De valgte bekæmpelsesstrategier er ligeledes forskellige. F.eks. har Tyskland valgt at vaccinere mod Salmonella, hvorimod vi i Danmark har valgt at reducere salmonellaniveauet til et minimum.   Ved en strategi med brug af vaccination styrkes hønsenes immunitet mod de salmonella typer, de er vaccineret imod. Herved opnås, at dyrene får større modstandskraf   t mod en salmonellain- fektion med disse typer. Der er stor sandsynlighed for, at en del af dyrene bliver smittet, men de smittede dyr vil have mindre udskillelse af salmonellabakterier, end hvis de ikke havde været vaccineret, ligesom risikoen for at de bliver klinisk syge, vil være mindre. Det må derfor formodes at æg, der stammer fra vaccinerede besætninger har en højere for e- komst af Salmonella end æg fra besætninger, som er omfattet af et salmonellapr ogram som det danske, hvor der anvendes en reduktionsstrategi. I en undersøgelse af danskproducerede og i m-
Side 2/2 porterede skalæg i 2001/2002 har det imidlertid ikke været m uligt at bekræfte denne antagelse, idet der ikke fandtes at være signifikant forskel på forekomsten af Salmonella i tyske og da   nske æg.      Samhandel med skalæg mellem EU  -landene er reguleret af fællesskabslovgivning. Der er ikke i regelsættet specifikke bestemmelser om Salmonella. Sverige og Finland har dog i deres optage  l- sesforhandlinger forhandlet sig til nogle særlige regler for kontrol med   Salmonella i skalæg b  e- stemt til disse lande.     Da handel med skalæg er omfattet af EU  -lovgivning, har vi ikke mulighed for at forhindre at   æg indført fra andre EU   -lande eller 3. lande markedsføres i Danmark. Vi kan de rimod stille de nødvendige krav me d henblik på at sikre, at æggene er fri for Salmonella. I Danmark vurderes skalæg som et spiseklart produkt, da æg ofte spises rå eller ikke tilstrækk e- ligt varmebehandlede i form af f.eks. blødkogte æg og spejlæg. Det vil derfor ikke være acce p- tabelt at skalæg indeholder Salmonella, jf. fødevareforordningens art. 14, hvoraf det fremgår, at fødevarer ikke må sælges, hvis de ved normal anvendelse må antages at være sundhedsskadel i- ge. Importører af æg er forpligtiget til at udarbejde egenkontrolprocedurer    som sikrer, at de æg, de importerer til konsum, ikke indeholder Salmonella. Det kan være krav om dokumentation for bekæmpelsesprogrammer i de områder eller lande, som æggene kommer fra eller krav om d o- kumentation for udført analytisk kontrol. Den konkrete  udformning af de fastlagte procedure skal accepteres af fødevarereg ionerne, som løbende ved tilsyn og prøveudtagning kontrollerer, at virksomhederne lever op til deres ansvar.” Lars Barfoed         /Thomas Elvensø