Fødevarestyrelsen
16.03.2005
J.nr.: 2005
-
20-26-00568 / TEJE/THKN/EKA
Notat
om
oprindelsesmærkning på frugt og grønt. samt kød
Frugt og grøntsager, herunder spisekartofler
Reglerne om oprindelsesmærkning af frugt og grøntsager indgår i handelsnormerne for friske frugter
og grøntsager. Handelsnormerne fastsættes i regi af EU's markedsordning for frugt og grøntsager1. Der
findes i øjeblikket 37 handelsnormer dækkende en eller i enkelte tilfælde flere forskellige arter af
frugter eller grøntsager. Listen over arter af frugt og grøntsager, for hvilke der er fastsat handelsnor-
mer, findes i bilag 1. Der er ikke fastsat handelsnormer for forarbejdede frugter og grøntsager.
Handelsnormerne fastsættes i form af kommissionsforordninger. Bestemmelserne om oprindelses-
mærkning findes i normens afsnit VI, C:
VI. BESTEMMELSER VEDRØRENDE MÆRKNING
C. Produktets oprindelse
Oprindelsesland og eventuelt produktionsområde eller national, regional eller lokal betegne lse.
Bestemmelsen om mærkning med oprindelsesland er identisk for alle arter af frugt og grøntsager, for
hvilke der er fastsat normer.
For arter af frugt og grøntsager, for hvilke der ikke er fastsat handelsnormer, er der ingen krav om an-
givelse af oprindelsesland, bortset for spisekartofler, hvor der er fastsat nationale danske bestemmelser
om oprindelsesmærkning . Disse bestemmelser er fastsat i Bekendtgørelse nr. 1540 af 30. december
2004 om avl af kartofler og om salg af læggekartofler og af spisekartofler af egen avl2, bilag 7 Pak-
ning og mærkning af spisekartofler, pkt. 7.2.b).
Fjerkrækød
1
Rådets forordning (EF) nr. 2200/96 af 28. oktober 1996 om den fælles markedsordning for frugt og grøntsager. Det fremgår
af forordningens artikel 2, stk. 1:
Produkter , der er bestemt til levering til forbrugeren i frisk tilstand , kan klassificeres ud fra et system af normer.
2Bekendtgørelsen er udstedt med hjemmel i lov om frø, kartofler og planter, jf. lovbekendtgørelse nr. 261 af 26. april 1999