Fødevarestyrelsen 22.03.2005 J.nr.: 2005 - 20-26-00568 / FA 04/ - Notat om hvilke kategorier af fødevarer, der skal eller kan mærkes med oprindelsesland Der er krav om angivelse af oprindelsesland for: oksekød, fersk  fjerkrækød fra 3. lande, visse olive   n- olier, æg, honning og visse vine. Det skal endvidere oplyses, hvor fisk er fanget eller opdrættet. Fæ r- digpakkede fødevarer skal være mærket med oplysning om fødevarernes oprindelsessted, hvis en ud e- ladelse af oplysning herom vil kunne vildlede forbrugeren. De enkelte fødevarekategorier er specific e- ret i vedlagte bilag. Oprindelsesland kan altid angives på fødevarer, såfremt det er dokumenterbart og ikke er vil   dledende. Der er endvidere regler om oplysninger om produktets geografiske historie, som fx afsendelsesland eller et mindre geografisk område end et land.    Sådanne krav om og mulighed for angivelse af oprindelsesland eller anden geografisk opri ndelse på fødevarer har sit grundlag i to forskellige typer regelsæ   t, et horisontalt og et vertikalt. Den horisontale fødevarelovgivning gælder med enkelte undtagelser for alle typer af fødev arer. Den vertikale fødevarelovgivning gælder kun visse kategorier af fødevarer og reglerne er forskellige for hver enkelt fødevar ekategori. De vertikale regler fastsættes i form af handelsnormer (for f.eks. æg eller olivenolie) og varestandarder (for f.eks. chokolade eller marmelade) m.v. Nogle af disse vertikale reg- ler er fastsat i regi af EU’s markedsordninger for landbrugsvarer, og de har derfor et grundlæggende andet sigte end fødevarelovgi vningen. Der er i vedlagte bilag endvidere en gennemgang af de kategorier af fødevarer, hvor der er supplere n- de krav om obligatoriske geografiske oprindelse eller gives mulighed for frivillige oplysninger om geografisk oprindelse, såsom land, område eller li  gnende.
Bilag Gennemgang af kategorier af fødevarer, hvor der er obligatoriske krav eller frivillige oplysni n- ger om geografisk oprindelse. De horisontale mærkningsregler fremgår a   f Mærkningsbekendtgørelsen1, hvor der er krav om, at fæ  r- digpakkede fødevarer skal være mærket med oplysning om fødevarernes oprindelsessted, hvis en ud e- ladelse af oplysning herom vil kunne vildlede forbrugeren. Bekendtgørelsen indeholder et tilsv arende krav for udskårne ostestykker, der ikke er færdigpakkede. Det skal være konkrete ting ved in dpakning eller markedsføring, der kan vildlede forbrugeren. At forbrugeren eksempelvis generelt føler sig vil  d- ledt af, at der ikke er tale om dansk fjerkræ, anses i  kke for vildledning. Et eksempel på en konkret ting ved indpakning eller markedsføring, der kan vildlede forbr  ugeren, er anvendelsen af nationale kendetegn som fx mærket ”Dybbøl” på et produkt, som produceres i udla n- det2. Der er endvidere i såvel de horison tale som i de vertikale regler krav, der grundlæggende har et andet sigte end angivelse af oprindelsesland, men som medfører oplysninger om produktets geografiske h i- storie, som fx afsendelsesland.    Mærkningsbekendtgørelsen: For færdigpakkede kødprodukt   er, skal der i forbindelse med varebetegnelsen angives en henvisning til den nationale standard eller det nationale regelsæt, der gælder for produktet. Levende toskallede bløddyr, der henholdsvis er færdigpakkede og engrosemballerede, skal være mæ r- ket med oplysning om afsendelsesland. Færdigpakkede fødevarer skal være mærket med oplysning om navn eller firmanavn og adresse på e n- ten producenten, pakkevirksomheden eller en forhandler, der er etableret inden for De Europæiske Fællesskaber. Et tilsvarende kr  av findes for dybfrosne engrosemballerede fødevarer, for tilsætning   s- stoffer, for ekstraktionsmidler, for aromaer, der sælges til anvendelse ved erhvervsmæssig tilvirkning af fødevarer, for aromaer, der sælges til anvendelse i private husholdninger og for u   dskårne ostesty k- ker, der ikke er færdigpakk  ede. Bestrålede krydderier, som ikke er beregnet til salg til den endelige forbruger eller storkøkk  ener, skal være forsynet med navn og adresse på bestrålingsanlægget eller dettes registreringsnu mmer. Regler i andre bekendtgørelser: Engrosvirksomheder, der behandler animalske fødevarer, skal mærke fødevaren med vir ksomhedens kontrolnummer. Princippet er, at fødevarerne skal mærkes med kontrolnummeret for den virksomhed, der sidst har foretaget en forarbejdning. Når kød af ikke  -dansk oprindelse forarbejdes på en dansk e n- grosvirksomhed, skal kødet således kontrolmærkes med den danske virksomheds kontrolnummer. Forarbejdning kan være opskæring, udbening, partering, ha kning eller lignende3 For så vidt angår frugt og   grønt samt spisekartofler, er disse behandlet i besvarelse af spørg  smål nr. 14, (FLF alm. del, nr. 14). 1 Bekendtgørelse nr. 1095 af 15. november 2004 om mærkning m.v. af fødevarer. 2 Jf. aktuel sag i DR’s forbrugermagasin Kontant den 25. januar 2005, hvor Forbrugerrådet gav udtryk for, at T u- lips mærke ”Dybbøl” kan virke vildledende når produktionen foregår i Tyskland. Tulip har den 26. januar 2005 meddelt Fødevarestyrelsen, at man er enig i det potentielt vildledende og vil  derfor fra begyndelsen af juni 2005 ophøre med at anvende Dybbøl mærket. Bekendtgørelse nr. 199 af 25. marts 2004 om autorisation m.v. ved behandling og salg af fødevarer m.v. samt kontrolmærkning og betingelser i forbindelse hermed ved behandling og sa  lg af animalske fø devarer.
I henhold til Kommissionens forordning (EØF) nr. 2081/92 af 14. juli 1992 om beskyttelse af geogr  a- fiske betegnelser og oprindelsesbetegnelser for landbrugsprodukter og levnedsmidler med opfølgende forordninger er der mulighed for at opnå beskyttelse af geografiske og o prindelsesbetegnelser. Under beskyttelsesordningen  refererer  man  ikke  på  selve  produktet  til  det  geografiske  område  som  sådan. Produktnavnet indeholder en reference til et afgrænset geografisk område, men det pågældende ge o- grafiske område kan kun undtage lsesvis være et helt land. Ved indførsel af jordnødder m.m. med oprindelse i eller afsendt fra Kina skal emballagen p  å føres en kode, der svarer til koden på resultatet af de officielle prøver og anal  yser for indhold af aflatoksin.4 Ved salg af syre- og løbekaseinater5, der ikke er bestemt til den endelige forbruger skal navnet på o p- rindelsesland for produkter indført fra tredjelande oplyses . Oprindelsesland skal imidlertid ikke læng  e- re oplyses ved salg til den endelige forbruger. Vertikal lovgivning for specifikke fødevarer: For følgende kategorier af fødevarer er der supplerende krav om obligatoriske eller frivillige oplysni  n- ger om geografisk oprindelse (land, område eller lignende): Fersk fjerkræ:   Det er obligatorisk at angive oprindelsesland for fersk fjerkrækød, der impo   rteres fra tredjeland. Æg   : Det er obligatorisk i forbindelse med handelsnormerne for æg at angive kode for produkti  onssy- stem, iso-landekode samt producentnummer på hver enkelt æg. Kodens tre dele skal ved mærkning på æggebakken eller på særskilt seddel ilagt bakken forklares i forståelig tekst til forbrugeren. Fiskerivarer og akvakulturprodukter: Fangst/opdrætsområdet    skal oplyses ved detailsalg af fiskeri- varer og akvakulturprodukter, der er omfattet af KN-koderne i kapitel 3 i den kombinerede toldno- menklatur, til den endelige forbruger. Der er fastsat nærmere bestemmelser om fastlæggelse af fangst/opdrætsområdet. Honning: Oprindelsesland, hvor honningen er høstet, skal angives. Eller det skal angives, hvis der er tale om: 1) Blandinger af honning fra EU. 2) Blandinger af honning fra lande uden for EU. 3) Blan- dinger af honning fra lande i og uden for EU. For honning, bortset fra filtreret honning og bagerihonning kan frivilligt angives en region, territorial eller topografisk oprindelse, hvis produktet udelukkende kommer fra det angivne sted. Mineralvand og kildevand: For naturligt mineralvand og kildevand med oprindelse i EU er der ingen obligatoriske krav om at angive produktionslandet, idet de specifikke bestemmelser om oprindelse vedrører stedet, hvor kilden udnyttes, og kildens navn. Det samme gælder n   aturligt mineralvand og kildevand med oprindelse i tredjelande. På naturligt mineralvand og kildevand med oprindelse i EU og i tredjelande kan endvidere angives stednavn, landsby- og lokalnavn. Oksekød:  Krav om angivelse af bl.a. oprindelse. Endvidere kan frivillige specifikationer godkendes, eksempelvis ”Dansk kalv ”. Olivenolie: Angivelsen ”(ekstra) jomfruolie fremstillet i (EU eller den pågældende medlemsstat) af oliven høstet i (EU, den pågældende medlemsstat eller det pågældende land)” skal anføres, hvis oliv e- nerne er høstet i et andet land end det land, hvor de n mølle ligger, i hvilken olieudvindi ngen har fundet sted. 4 Jf. Bekendtgørelse nr. 114 af 21. februar 2003 om indførsel af fødevarer m.v. fra visse lande med særlige r e- striktioner. 5 Jf. Bekendtgørelse nr. 335 af 10. maj 2004 om mælkeprodukter m.v.  (   Kasein er et mælkeprotein  ).
Der kan kun anføres frivillig angivelse af land, EU eller et tredjeland, på ekstra jomfruolie og jomfr  u- olie. Oprindelsesbetegnelsen for EU-lande er det område, hvor de pågældende oliven er høstet, og hvor den mølle ligger, i hvilken olieudvindingen har fundet sted. En særlig oprindelsesbetegnelse kan angives, hvis den er tilladt i henhold til forordning om geografiske- og oprindelsesbetegnelser. For tredjelandsprodukter defineres oprindelsen efter regler i EF - toldkodeks. Ved sammenstikning af olier gælder særlige ang ivelser. Oste: For karakteristikoste kan enten ”Dansk” eller stednavn i Da  nmark anvendes. Smørbare fed tstoffer: Geografisk oprindelse kan angives. Spiritus: Der er ingen obligatoriske krav om angivelse af oprindelsesland. Men bestemmelserne i spi- ritusforordningen omhandler i vid udstrækning beskyttede betegnelser for spiritus, herunder beskytt  e- de geografiske betegnelser. Vin: Vin produceret i EU: ”Bordvin” skal angive medlemsstat, hvo  r druerne er forarbejdet til vin. For ”Bordvin med geografisk oprindelsesbetegnelse” og ”Kvalitetsvin fra  bestemte dyrkningsområder” er der ingen obligatoriske krav om at angive produktionslandet, idet de specifikke bestemmelser om ob- ligatorisk angivelse af oprindelse sker ved at angive navnet på den pågældende geografiske enhed, henholdsvis navnet på det bestemte dyrkning sområde. For ”Mousserende vin” skal angives medlem  sstat for producent eller en forhandler i EU. For vin produceret i tredjeland skal angives oprindelsesland. For mousserende vin produceret i tredjeland skal angives kommune og medlemsstat for importør og producent.