Fødevarestyrelsen
22.03.2005
J.nr.:
2005
-
20-26-00568
/ FA 04/
-
Notat
om
hvilke kategorier af fødevarer, der skal eller kan mærkes med oprindelsesland
Der er krav om angivelse af oprindelsesland for: oksekød, fersk fjerkrækød fra 3. lande, visse olive n-
olier, æg, honning og visse vine. Det skal endvidere oplyses, hvor fisk er fanget eller opdrættet. Fæ
r-
digpakkede fødevarer skal være mærket med oplysning om fødevarernes oprindelsessted, hvis en ud
e-
ladelse af oplysning herom vil kunne vildlede forbrugeren. De enkelte fødevarekategorier er specific e-
ret i vedlagte bilag.
Oprindelsesland kan altid angives på fødevarer, såfremt det er dokumenterbart og ikke er vil dledende.
Der er endvidere regler om oplysninger om produktets geografiske historie, som fx afsendelsesland
eller et mindre geografisk område end et land.
Sådanne krav om og mulighed for angivelse af oprindelsesland eller anden geografisk opri ndelse på
fødevarer har sit grundlag i to forskellige typer regelsæ t, et horisontalt og et vertikalt.
Den horisontale fødevarelovgivning gælder med enkelte undtagelser for alle typer af fødev
arer. Den
vertikale fødevarelovgivning gælder kun visse kategorier af fødevarer og reglerne er forskellige for
hver enkelt fødevar ekategori. De vertikale regler fastsættes i form af handelsnormer (for f.eks. æg eller
olivenolie) og varestandarder (for f.eks. chokolade eller marmelade) m.v. Nogle af disse vertikale reg-
ler er fastsat i regi af EUs markedsordninger for landbrugsvarer, og de har derfor et grundlæggende
andet sigte end fødevarelovgi vningen.
Der er i vedlagte bilag endvidere en gennemgang af de kategorier af fødevarer, hvor der er supplere n-
de krav om obligatoriske geografiske oprindelse eller gives mulighed for frivillige oplysninger om
geografisk oprindelse, såsom land, område eller li gnende.