Stormgade 2-6 1470 København K T 33 95 13 10 F 33 95 13 11 www.minff.dk [email protected] Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den  8. juni 2005 Sagsnr.: 433-38 Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 13. maj 2005 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende  spørgsmål 123:   Spørgsmål 123: ”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af samrådsspørgsmål R oplyse antallet af ko n- trolbesøg på restauranter i løbet af de sidste 2 år, og oplyse under hvor mange af disse ko n- trolbesøg, der er ko nstateret rotter eller spor af rotter, og hvor mange af disse tilfælde, der har givet anledning til påtaler, bøder o. lign.?” Svar: Fødevarestyrelsens fødevareregioner udførte i 2003 32.677 tilsyn og i 2004 31.893 tilsyn i r   e- stauranter. Der var ved udgangen af 2004 21.641 restauranter i Danmark. Fødevareregione r- nes tilsynsførende er ved hvert tilsyn opmærksom på spor efter rotter. Restauranter omfatter virksomheder med direkte salg af færdig  -tilberedte fødevarer. Branchen omfatter grillkiosker, pizzeriaer, pølsevogne, tanksta tioner, kantiner, cafeer og restauranter. Fødevarecheferne skønner, at det er sjældent, at fødevareregionerne konstaterer spor efter ro t- ter i restauranterne. Et skøn for den generelle hyppighed er omkring 1% af restauranterne sv a- rende til 215 restauranter for hele landet. Der kan være områder med større hy ppighed. Fødevarestyrelsen oplyser, at såfremt der konstateres rotter på et tilsyn, så er det den absolutte hovedregel, at fødevareregionen forbyder salg af fødevarer fra virksomheden. Forbud mod salg udløser en smiley 3  – tilstrækkeligt rent, og der er etableret passende skadedyrssikring. Lukning af virksomhed er mere indgribende i en virksomheds økonomi end en b ø Lars Barfoed                                                                     /Thomas Elvensø