Stormgade 2-6 1470 København K T 33 95 13 10 F 33 95 13 11 www.minff.dk [email protected] Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri MINISTEREN Den 13. juni 2005 J.nr.: 422 -1 Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 13. maj 2005 (FLF alm.del  – Spørgsmål 117) anmodet om min besvarelse af f  ølgende spørgsmål: Spørgsmål 117: ”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af samrådsspørgsmål S den 11. maj 2005 oplyse, hvordan ministeren vil afgrænse gråzonen omkring vildledende markedsføring?” Svar: Det er et krav, at der ved en vildledningsvurdering skal foretages et skøn på baggrund af den sa  mlede mærkning og markedsføring af det respektive produkt. Dette skøn vil blive begrænset eller ud elukket, hvis der udarbejdes faste kriterier. Der er imidlertid mulighed for at opstille nogle retningslinier, der kan anvendes som et vejledende udgangspunkt for skønnet, blot disse ikke i praksis anvendes på en måde, så skønnet reelt begrænses eller udelukkes. På denne baggrund har Fødevarestyrelsen bl.a. u d- arbejdet ”Vejledning om forbudet mod vildledende mæ   rkning og markedsføring af fødevarer”, der har til hensigt at minimere det gråzoneomr å de, i hvilket der kan være tvivl om, hvorvidt der er tale om vildledning eller ej. Vejledningen er i sagens natur ikke en facitliste, men opregner hvorledes styrelsen har vurderet hidtidige sager og problemstillinger m.v. på området. Vejledningen giver hermed no  gle retningslinier for hvilke forhold, der kan være af betydning ved en vildledningsvurdering af et pr  o- dukts mærkning og markedsf  ø Lars Barfoed /Tanja Buch-Weeke