Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 50 af 28. juni 2005 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (AMU alm. del). Spørgsmål nr. 50: I forlængelse af besvarelsen af samrådsspørgsmål J om loftet over kontanthjælp anmodes ministeren om at rede  gøre for hvilke muligheder en kontanthjælpsmodtager har for at få tilskud til betaling af, eller nedsat egenbetalingen af nødvendig medicin, herunder i forbindelse med start af ny medicintilskudsperiode. Svar:   Tilskud til medicin kan ydes efter flere ministeriers lovgivning. Jeg har til brug for besvarelsen indhentet oplysninger fra Indenrigs- og Sundhedsmini- steriet og Socialministeriet. Jeg har fået oplyst  følgende  fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet: ”Efter sygesikringslovens regler om medicintilsk ud (det behovsafhængige medicintilskudssystem) anvendes de offentlige tilskudsmidler især til pers  o- ner, der har store udgifter til medicin og dermed et stort medicinbehov. Det sker ved at lade tilskuddets størrelse afhænge af den enkelte persons behov for tilskudsberettiget medicin. Reglerne indebærer, at personer med et beskedent medicinbehov får en rel   a- tiv høj egenbet aling, mens personer med et stort medicinbehov får et relativt stort tilskud til tilskudsberettiget medicin. Reglerne er således udarbejdet med henblik på særligt at tilgodese personer med et stort medici   nbehov. For personer over 18 år indebærer sygesikringslovens regler om tilskud til medicin, at man ikke får tilskud, hvis den samlede udgift til køb af tilskudsb  e- rettiget medicin er mindre end 520 kr. i løbet af en periode på ét år, at der er tilskud på 50 pct. til den del af udgiften, der ligger mellem 520 og 1.260 kr., at der er tilskud på 75 pct. til den del af udgiften, der ligger mellem 1.260 og 2.950 kr., at der er tilskud på 85 pct. t il udgifter, der overstiger 2.950 kr. Efter sygesikringsloven kan personer, der har et stort, varigt og fagligt vel- dokumenteret behov for tilskudsberettiget medicin, få tildelt et særligt kron   i- kertilskud. Kronikertilskuddet indebærer, at der lægges et lof t på 3.805 kr. August 2005 Vores sag 304-0004/05-119-0204
2/3 over den årlige egenbetaling opgjort i tilskudspriser. Tildeling af et kronike r- tilskud kræver, at lægen søger Lægemiddelstyrelsen om, at der ydes patie n- ten et sådant tilskud.   I det behovsafhængige tilskudssystem overstiger egenbetalingen   for pe r soner over 18 år 3.805 kr., når vedkommende person har købt tilskudsberettigede lægemidler for i alt 19.567 kr. Børn og unge skal have købt medicin for i alt 21.300 kr. Lægemiddelstyrelsen har i en bekendtgørelse fastsat regler om en særlig henstandsordning for kronisk syge med kronikerbevilling fra Lægemidde  l- styrelsen. Et apotek skal således tilbyde en patient henstand med egenbet a- lingen til køb af tilskudsberettigede lægemidler, hvis patienten er tildelt en kronikerbevilling af Lægemiddelstyrelse  n. Ordningen har til formål at u d- jævne den årlige egenbetaling på 3.805 kr., således at patienten hver måned betaler ca. 317 kr. til apoteket, dog maksimalt det skyldige beløb. Apoteke r- ne må ikke opkræve gebyrer eller renter i forbindelse med henstanden. Hovedsigtet med det behovsafhængige tilskudssystem er at sikre, at ingen patienter i almindelighed behøver at afstå fra en nødvendig behandling med medicin. Ordningen er derfor tilrettelagt således, at tilskud ydes uafhængigt af patientens indkomst- og formueforhold. I modsætning hertil fastsætter s o- ciallovgivningen regler om ydelse af hjælp til betaling af u  dgifter til medicin til personer i økonomisk trang eller personer som i øvrigt er økonomisk sæ r- lig vanskeligt stillede.” Fra Socialministeriet har jeg fået oplyst følgende: ” Loftet over kontanthjælp udelukker ikke, at der kan ydes tilskud til medicin. Kontanthjælpsmodtagere kan få tilskud til medicin efter aktivlovens § 82    – hjælp i særlige ti lfælde. Kommunen kan yde hjælp til betaling af udgifter   til f.eks. medicin; hvis ud- giften ikke dæ  kkes efter anden lovgivning, ansøgeren og ægtefællen ikke selv har økonomisk mulighed for at betale udgiften, og hvis b ehandlingen er nødvendig og helbredsmæssig velbegrundet. Der kan således søges om hjælp til dæ kning af de udgifter, der ikke dækkes efter sygesikringsloven –  herunder den egenbetaling der er i starten af medi- cintilskudsperioden. Der kan dog ikke ydes hjælp til den del af udgiften, som dækkes af en privat forsikring, f.eks. Sygeforsikringen danmark. Kommunen kan ikke yde hjælp, hvis ansøgeren eller ægtefællen har indtæ g- ter eller formue, som kan dække behovet. Kommunen skal i hvert enkelt ti  l- fælde foretage en konkret vurdering af ansøgerens og ægtefællens økonom i- ske forhold, herunder om ansøgeren  har mulighed for selv at betale en del af udgiften.
3/3 Kravet om, at behandlingen skal være nødvendig og helbredsmæssig velbe g- rundet, vil som hovedregel være opfyldt, hvis behandlingen er lægeligt d o- kumenteret. For kontanthjælpsmodtagere med varigt nedsat   fysisk eller psykisk funkti- onsevne er der endvidere mulighed for efter servicelovens § 84 (dæ  kning af nødvendige merudgifter) at få dækket udgifter til medicin, når merudgiften er en følge af den nedsatte funktionsevne og ikke kan dækkes efter anden lovgivning eller andre bestemmelser i lov om social service. Dækningen af merudgifter efter § 84 er afhængig af, at kontanthjælpsmodt a- geren opfylder de øvrige betingelser for merudgiftsydelsen. ” Jeg skal endvidere henvise til min besvarelse af AMU alm.del - spør gsmål 56 .