Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling Bredgade 43 1260 København K Telefon 3392 9700 Telefax 3332 3501 E-post [email protected] Netsted www.vtu.dk CVR-nr. 1680 5408 Dok-id. 350596 Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Christiansborg 1240  København K Til udvalgets orientering fremsendes i to eksemplarer referat til Folketingets Europaudvalg af mødet i Rådet (Konkurrenceevne) den 18. april 2005. Endvidere vedlægges råd   skonklusioner vedr. bæredygtig turisme og menneskelige ressourcer. Med venlig hilsen Helge Sander
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling 2 Referat af mødet i Rådet for Konkurrenceevne (indre marked, industri og forskning) den 18. april 2005 Pkt. 1.a: Opfølgning på DER: Lissabon -strategi Kommissionen fremlagde sit udkast til integrerede retningslinjer for vækst og beskæftigelse 2005-2008. Der var enighed om, at Konkurrenceevnerådet skal bidrage til impleme nteringen af Lissabon-strategien om vækst og beskæftigelse med fokus på de mikroøkonomiske aspekter. Der var også enighed om en operationel og praktisk implementering af de kommende integrerede retningslinjer på grundlag af Kommissionens oplæg, der skal følges op med effektive nationale handlingsplaner. Formandskabet konkluderede, at der var enighed om at afholde et råd smøde (Konkurrenceevne) den 10. maj 2005, hvor Rådet vil vende ti lbage til sagen. Pkt. 1.b: Bedre regulering – forenkling af lovgivningen Kommissionen præsenterede sin meddelelse om bedre regulering (KOM(2005)97). Kommissionen lagde især vægt på reguleringens bety dning for konkurrenceevnen; bedre regulering handler om at regulere mere effektivt og øge kvaliteten, samtidigt med at erhvervslivets omkostninger nedbringes. EU- lovgivningen må ti lpasses de moderne behov. Der var opbakning til det forelagte forslag til indsatsområder og en gen erel understregning af, at der nu var behov for at nå konkrete result ater. En række delegationer lagde stor vægt på, at det i forbindelse med regelforenklingsindsatsen var vigtigt at tage hensyn til alle 3 søjler i bæredygtighedsstrategien - økonomi, miljø og de sociale aspekter. UK oplyste, at man vil benytte sit kommende formandskab til at forstærke konkurrenceevnetilgangen. Danmark støttede Kommissionens oplæg. Danmark oplyste endvidere om danske erfaringer med brug af en systematisk metode til måling af adm inistrative byrder og fastsættelse af kvantitative målsætninger, som både vil kunne forbedre virksomhedernes rammevilkår nationalt og på EU  -niveau. Formandskabet konkluderede, at man vil vende tilbage til spørgsmålet på rådsmødet (Ko nkurrenceevne) den 6.-7. juni 2005.
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling 3 Pkt. 2: Rammeprogram for konkurrenceevne og innovation Kommissionen præsenterede udkastet til rammeprogrammet for konkurrenceevne og innovation (CIP) og lagde vægt på, at det integrerede pr ogram var et afgørende instrument til at nå Lissabon -målsætningen. Ko mmissionen understregede, at CIP er komplementært til Kommissionens forslag til 7. rammeprogram for forskning og teknologisk udvikling. Formandskabet takkede for præsentationen og oplyste, at formandskabet forudså en drøftelse af CIP på det kommende rådsmøde (Konkurrencee  vne) den 10. maj 2005. Pkt. 3: Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om syvende rammeprogram for forskning (EF og EURATOM) Forskningskommissær Poto nik præsenterede forslagets overordnede struktur med de fire delprogrammer: Samarbejde, Idéer, Mennesker og Kapaciteter. Særligt fremhævedes tematisk kontinuitet i forhold til sjette rammeprogram, overskuelighed i programstrukturen, fælles teknologiinitiativer, Det Europæiske Forskningsråd, investeringer i forskningsinfrastruktur, støtte til udvikling af europæisk forskningspotentiale, EIB-involvering i forskningsfinansiering samt forenkling af de finansielle og administrative procedurer. Med hensyn til sidstnævnte nævnte kommissæren, at Kommissionen foreslår en eksternalisering af administrationen af dele af rammeprogrammet for ikke at øge Kommissionens personale til administration hvis budgettet fordobles. Rådet havde herefter e n bordrunde med en første udveksling af synspunkter. Kommissionens forslag blev meget positivt modtaget af alle medlemslande. Der var opbakning fra en række lande til forslaget om en fordobling af forskningsbudgettet. Flere lande mindede dog om, at deres holdning er, at det samlede EU-budget skal holdes inden for 1 pct. af BNI. Der var bred opbakning til forslaget om etablering af et europæisk forskningsråd med excellence som grundkriterium for udvælgelsen af projekter. Der var generelt også støtte til de foreslåede ni temaer. Mange medlemslande fremhævede behovet for at sikre industrirelevansen i syvende rammeprogram. I den forbindelse efterlyste flere lande 15 pct.-målsætningen for SMV -deltagelse fra sjette rammeprogram. Flere lande, herunder Danmark, foreslog en særskilt debat i Rådet om sikring af industri/SMV-deltagelse og videnspredning. De fleste lande støttede også Kommissionens bestræbelser på at øge forenklingen. Pkt. 4: ITER: De næste skridt Under frokosten opnåedes enighed om et sæt formandska bskonklusioner, der bekræftede rådets opbakning til placeringen i Cadarache (Frankrig) og indgåelse af en international aftale før juli 2005 med henblik på at påbegynde opførelsen inden udgangen af 2005, jf. konklusionerne fra DER i marts 2005.
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling 4 Pkt. 5: Menneskelige ressourcer inden for forskning og udvikling: Kvinder og videnskab, forskeres karriere og mobilitet. Forskningskommissæren indledte med at fremhæve behovet for skabelsen af gode rammer for forskere i Europa, så der kan skaffes de ekstra 700.00 0 forskere, der vil være brug for til at løfte den ekstra forskningsindsats, der er forudset ved en forøgelse af investeringerne i forskning og udvikling i EU til 3 pct. af BNP. En vigtig forudsætning for at skaffe flere forskere er, at flere kvinder bliver tiltrukket til forskerfaget. Der forelå fra formandskabet et kompromisforslag til rådskonklusioner. Forslaget indeholdt bl.a. en række opfordringer til medlemslandene inden for områderne kvinder og videnskab samt forskeres karriere og mobilitet. Med hensyn til kvinder i forskning indeholdt kompromisteksten en opfordring til medlemslandene om at sikre en væsentlig forøgelse af antallet af kvinder i ledende stillinger inden 2010 samt fremme deres deltagelse i industriel forskning og teknologi.  En mindre gruppe af lande ønskede indført en kvantitativ målsætning på 25 pct. for det gennemsnitlige antal kvinder i EU i ledende stillinger i den offentlige forskningssektor i 2010. Resultatet af drøftelserne blev, at der i konklusionsteksten blev indført en måls ætning om som et første skridt at nå et EU -gennemsnit på 25 pct. kvinder i ledende stillinger i den offentlige forskningssektor uden henvisning til, hvornår det skal ske. Pkt. 6: Rådskonklusioner om bæredygtig europæisk turisme Der var i øvrigt enighed om rådskonklusionerne om bæredygtig europ æisk turisme.