Folketingets Finansudvalg Bilag Journalnummer Kontor SBK/104.O.30 ERH   23. februar 2005 a.   Udenrigsministeriet anmoder i nærværende skrivelse om Finansud- valgets tilslutning til, at dispositionsgrundlaget for blandede kreditter til udviklingslande tiltrådt af Finansudvalget ved Akt 141 4/2-1998 og Akt 137 2/5-2002 revideres med henblik på administrativt at forenkle og tilpasse ordningen for blandede kreditter til den internationale glo- balisering og erhvervsudvikling. Ordningen er opført på § 06.32.06. Blandede kreditter. Forslaget medfører ikke merudgifter i forhold til de beløb, som alle- rede er bevilget på finansloven til udviklingslandene, eller som er op- ført på de følgende års budgetoverslag.   b.   Baggrund Ordningen for blandede kreditter blev tiltrådt af Finansudvalget ved Akt 406 7/9-1993. Ved Akt 260 25/5-1994 ændredes dispositions- grundlaget således, at der indførtes en hensættelsesordning, og det blev muligt, udover rentestøtte, også at udbetale en supplerende kon- tantgave. Med henblik på en administrativ forenkling og tilpasning til udviklingen i internationale regler og praksis ændredes dispositions- grundlaget for ordningen ved Akt 141 4/2-1998. De to foregående aktstykker bortfaldt dermed. Med Akt 137 2/5-2002 blev en ubunden ordning introduceret for Danidas programsamarbejdslande og Sydaf- rika. Udgifter til ordningen afholdes under § 06.32.06. Blandede kre- ditter. Den eksisterende ordning formidler rentestøtte og eventuelt kontant tilskud ved midler fra bistandsrammen til almindelige eksportkredit- ter, således at lånevilkårene bliver mere fordelagtige for modtagerlan- det. Under ordningen kan der finansieres danske leverancer i forbin- delse med gennemførelse af udviklingsprojekter i udviklingslande
2 med et BNI per capita på 80 pct. af Verdensbankens grænse for 17- årige lån pt. USD 2.428. Ordningen følger OECD’s regler for bund- ne bistandskreditter, hvilket som hovedregel medfører, at der ikke kan finansieres projekter, der er kommercielt levedygtige med en fi- nansiering på almindelige eksportkreditvilkår. Ifølge OECD reglerne skal subsidiet for projekter, der finansieres med bundne bistandskre- ditter, i lav- og mellemindkomstlande være minimum 35 pct. og i de mindst udviklede lande minimum 50 pct. Der foretages en bistands- mæssig vurdering af alle projektforslag. Beslutninger om støtte under ordningen træffes af Udvalget for Blandede Kreditter uden efterføl- gende forelæggelse for Finansudvalget. Tendensen blandt OECD-landene på bistandskreditområdet og eks- portkreditområdet har været, at kreditterne i faldende grad er bundet til indkøb i giverlandet. Dansk erhvervsliv bliver stadig mere interna- tionaliseret i takt med globaliseringen ligesom produkter eller service- ydelser bliver stadig mere globaliseret.   Beskrivelse Med henblik på at tilpasse den danske ordning til de internationale tendenser og i tråd med den internationale udvikling mod en stigende afbinding af udviklingsbistanden, den internationale globalisering, herunder dansk erhvervslivs internationalisering, foreslås den eksiste- rende bundne ordning justeret. Endvidere vil Investeringsgarantiord- ningerne for Udviklingslande samt Østlande med henblik på rationa- lisering fremover være underlagt Udvalget for Blandede Kreditter.    Dispositionsgrundlaget vil på følgende punkter adskille sig fra Akt 141 4/2-1998 og Akt 137 2/5-2002: 1.   Kravet under den bundne ordning om 50 pct. dansk indhold ændres, således at det følger de til enhver tid gældende regler for statslige eksportkreditter eller således at det skal kunne påvises, at projektet har en tilstrækkelig dansk interesse.   2.   Ud over subsidiet og teknisk assistance mv. vil der kunne ydes støtte til danske virksomheders udarbejdelse af forundersøgelser og andre projektstudier.    3.   Med henblik på blandt andet at sikre øget inddragelse af dansk erhvervslivs ekspertise udvides antallet af medlemmer i Udvalget for Blandede Kreditter fra otte til maksimalt 10, der udnævnes af Integrations- og Udviklingsministeren for en periode på 3 år.   Væsentlige risikoelementer: Der vurderes ikke at være væsentlige risikoelementer forbundet med forslaget.
3 c.   Forslaget forelægges Finansudvalget, da der er tale om en justering af ordningen for blandede kreditter, i forhold til Akt 141 4/2-1998 og Akt 137 2/5-2002. d.   Tilslutning fra Udvalget for Blandede Kreditter foreligger. e.   Under henvisning til ovenstående anmoder Udenrigsministeriet om Finansudvalgets tilslutning til, at dispositionsgrundlaget for blandede kreditter til udviklingslande tiltrådt af Finansudvalget ved Akt 141 4/2-1998 og Akt 137 2/5-2002 justeres med henblik på administra- tivt at forenkle og tilpasse ordningen for blandede kreditter til den in- ternationale globalisering og erhvervsudvikling. Forslaget medfører ikke merudgifter. Herværende aktstykke vil være en tilføjelse til Akt 141 4/2-1998 og Akt 137 2/5-2002.   f.   Finansministeriets tilslutning foreligger.